Kolumne 07. svibnja 2022.

Sirup od bazge - svibanjski hit koji vraća u djetinjstvo

Domaći sirup od bazge foto: MATIJA PLAŠĆ
gastro postao gastro.24sata.hr
Svibanj je mjesec u kojem su jagode plod prirode koji dominira društvenim mrežama i kuhinjama...

Drveće je prepuno bijelih cvjetova koji mirišu fantastično, pogotovo kada padne kiša. Dok nije procvjetala, nisam niti shvaćao koliko je puno ima na zagorskim bregima. Bazga je biljka koja me vraća u djetinjstvo. Kuma je obvezno svake godine donijela barem koju litricu soka, a i mama ga je znala raditi. Sok je to koji rijetko tko ne voli popiti. Slatkoća, kiselost, svježina.

Uskoro dolaze vrućine, a ovo mi je jedan od omiljenih napitaka upravo u razdoblju lipnja i početka srpnja. Budimo realni, poslije ga više niti nema. Još uvijek stigneš ubrati cvjetove i pripremiti sok, a ovaj recept se niti ne razlikuje puno od drugih jer kod toga nema puno filozofije.

 

Možda vas zanima... Proljetna verzija Linzer torte s jagodama i rabarbarom Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy te pratećem profilu na Instagramu!

 | Author: Matija Plašć Priprema domaćeg sirupa od bazge; foto: foto: Matija Plašć
Sastojci za prvi dio:

  • 3 l vode
  • 40 cvjetova bazge
  • 8-10 dag limunske kiseline

Sastojci za drugi dio:

  • 3 l vode
  • 3 kg šećera
  • ½ vrećice konzervansa

 

Možda vas zanima... Pavlova tortice - sve o delikatnoj slastici koju voli cijeli svijet Kolumne

 

Postupak:

  1. Prvi dan cvjetove bazge prelij  vodom i limunskom kiselinom te ostavi 24 sata da stoji na hladnom i mračnom mjestu.
  2. Drugi dan zakuhaj vodu i šećer dok se šećer ne otopi. Ohlađeni sirup pomiješaj s vodom i cvjetovima bazge od dan prije te procijedi kroz gazu.
  3. U ocijeđeni sirup dodaj pola vrećice konzervansa, kojeg si otopila u malo vode i promiješaj.
  4. Sirupom napuni čiste boce te obavezno provjeri prianjaju li dobro čepovi. Čuvaj na hladnom i mračnom mjestu.

 | Author: Matija Plašć Domaći sirup od bazge; foto: foto: Matija Plašć

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.