Drveće je prepuno bijelih cvjetova koji mirišu fantastično, pogotovo kada padne kiša. Dok nije procvjetala, nisam niti shvaćao koliko je puno ima na zagorskim bregima. Bazga je biljka koja me vraća u djetinjstvo. Kuma je obvezno svake godine donijela barem koju litricu soka, a i mama ga je znala raditi. Sok je to koji rijetko tko ne voli popiti. Slatkoća, kiselost, svježina.
Uskoro dolaze vrućine, a ovo mi je jedan od omiljenih napitaka upravo u razdoblju lipnja i početka srpnja. Budimo realni, poslije ga više niti nema. Još uvijek stigneš ubrati cvjetove i pripremiti sok, a ovaj recept se niti ne razlikuje puno od drugih jer kod toga nema puno filozofije.
Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy te pratećem profilu na Instagramu!
Sastojci za prvi dio:
- 3 l vode
- 40 cvjetova bazge
- 8-10 dag limunske kiseline
Sastojci za drugi dio:
- 3 l vode
- 3 kg šećera
- ½ vrećice konzervansa
Postupak:
- Prvi dan cvjetove bazge prelij vodom i limunskom kiselinom te ostavi 24 sata da stoji na hladnom i mračnom mjestu.
- Drugi dan zakuhaj vodu i šećer dok se šećer ne otopi. Ohlađeni sirup pomiješaj s vodom i cvjetovima bazge od dan prije te procijedi kroz gazu.
- U ocijeđeni sirup dodaj pola vrećice konzervansa, kojeg si otopila u malo vode i promiješaj.
- Sirupom napuni čiste boce te obavezno provjeri prianjaju li dobro čepovi. Čuvaj na hladnom i mračnom mjestu.