Kolumne 24. svibnja 2020.

Sok od bazge - svibanjski hit koji vraća u djetinjstvo

Matija Plašć
gastro postao gastro.24sata.hr
Svibanj je mjesec u kojem su jagode plod prirode koji dominira društvenim mrežama i kuhinjama diljem svijeta. No o tome ste već mogli pročitati u prošlom tekstu o Linzer torti od jagoda i rabarbare. No posljednjih 10-ak dana primijetio sam kako je bazga u potpunosti preuzela dominaciju u mojem zagorskom selu.

Drveće je prepuno bijelih cvjetova koji mirišu fantastično, pogotovo kada padne kiša. Dok nije procvjetala, nisam niti shvaćao koliko je puno ima na zagorskim bregima. Bazga je biljka koja me vraća u djetinjstvo. Kuma je obvezno svake godine donijela barem koju litricu soka, a i mama ga je znala raditi. Sok je to koji rijetko tko ne voli popiti. Slatkoća, kiselost, svježina.

Uskoro dolaze vrućine, a ovo mi je jedan od omiljenih napitaka upravo u razdoblju lipnja i početka srpnja. Budimo realni, poslije ga više niti nema. Još uvijek stignete ubrati cvjetove i pripremiti sok, a ovaj recept se niti ne razlikuje puno od drugih jer kod toga nema puno filozofije.

 

Možda vas zanima... Proljetna verzija Linzer torte s jagodama i rabarbarom Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy te pratećem profilu na Instagramu!

 | Author: Matija Plašć Matija Plašć
Sastojci za prvi dio:

  • 3 l vode
  • 40 cvjetova bazge
  • 8-10 dag limunske kiseline

Sastojci za drugi dio:

  • 3 l vode
  • 3 kg šećera
  • ½ vrećice konzervansa

 

Možda vas zanima... Pavlova tortice - sve o delikatnoj slastici koju voli cijeli svijet Kolumne

 

Postupak:

  1. Prvi dan cvjetove bazge prelijte s vodom i limunskom kiselinom te ostavite 24 sata da stoji na hladnom i mračnom mjestu.
  2. Drugi dan zakuhajte vodu i šećer dok se šećer ne otopi te ohladite. Ohlađeni sirup pomiješajte s vodom i cvjetovima bazge od dan prije te procijedite kroz gazu.
  3. U ocijeđeni sirup dodajte pola vrećice konzervansa kojeg ste otopili u malo vode i promiješajte.
  4. Sirupom napunite čiste boce te obavezno provjerite da čepovi dobro prianjaju. Čuvajte na hladnom i mračnom mjestu.

 | Author: Matija Plašć Matija Plašć

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.