Pita od sira jedan je od onih klasika koji se vrlo često nađe na hrvatskim stolovima, pa tako i na mom. Brz je to i jednostavni kolač koji mama priprema kada joj se ne da raditi nešto komplicirano, a u frižideru ima višak svježeg sira.
Jednako tako bilo je i ovaj put. Da, ovaj kolač nisam radio ja, ali mi je bio toliko fin i predivne boje da sam ga jednostavno odlučio pofotkati i podijeliti s vama.
Recept nije neka raketna znanost. Već je viđen i često dijeljen po internetu u vrlo sličnim omjerima. Mi volimo u smjesu dodati malo limunovog soka pa taj središnji dio podsjeća na cheesecake, a i malo griza kako ne bi bilo prevlažno.
Starinska pita od sira
Sastojci - za tijesto:
- 220 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 200 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- malo korice limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Sastojci - za nadjev:
- 0.5 kg svježeg kravljeg sira
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 2 jaja
- malo soka limuna
- 1 vanilin šećer
- 30 g šećera
- 1 žlica griza
Postupak:
- Mikserom umuti jaja, šećer i vanilin šećer dok se sve ne sjedini, a potom dodaj ulje, mlijeko, naribanu koricu jednog limuna, prašak za pecivo i brašno. Miksaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Polovicu dobivene smjese izlij u namašćeni protvan i peci 10-ak minuta na 170 °C.
- U posudi dobro pomiješajte sve sastojke za nadjev. Preko pečenog tijesta premaži nadjev, pa na to izlij i drugu polovicu tijesta.
- Kolač peci još otprilike pola sata na 170 °C.
Uživaj u piti i usput baci oko na blog Sweety&Spicy!