Kolumne Gastrolovci 09. rujna 2023.

Od viška svježeg sira napravi starinsku pitu

Starinska pita od sira
Starinska pita od sira foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako imaš viška svježeg sira, eto ideje za brzu i ukusnu večeru (a i doručak idući dan)...

Pita od sira jedan je od onih klasika koji se vrlo često nađe na hrvatskim stolovima, pa tako i na mom. Brz je to i jednostavni kolač koji mama priprema kada joj se ne da raditi nešto komplicirano, a u frižideru ima višak svježeg sira.

Jednako tako bilo je i ovaj put. Da, ovaj kolač nisam radio ja, ali mi je bio toliko fin i predivne boje da sam ga jednostavno odlučio pofotkati i podijeliti s vama.

Recept nije neka raketna znanost. Već je viđen i često dijeljen po internetu u vrlo sličnim omjerima. Mi volimo u smjesu dodati malo limunovog soka pa taj središnji dio podsjeća na cheesecake, a i malo griza kako ne bi bilo prevlažno.

 

Možda vas zanima... Panna cotta od mliječne i bijele čokolade (s malinama) Kolumne

 

 | Author: Sweety and Spicy Starinska pita od sira foto: Sweety and Spicy

Starinska pita od sira

Sastojci - za tijesto:

  • 220 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 200 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • malo korice limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci - za nadjev:

  • 0.5 kg svježeg kravljeg sira
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • malo soka limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g šećera
  • 1 žlica griza

 

Karpati kolač Možda vas zanima... Karpati - divna kombinacija 3 omiljena deserta Recepti

 

Postupak:

  1. Mikserom umuti jaja, šećer i vanilin šećer dok se sve ne sjedini, a potom dodaj ulje, mlijeko, naribanu koricu jednog limuna, prašak za pecivo i brašno. Miksaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. 
  2. Polovicu dobivene smjese izlij u namašćeni protvan i peci 10-ak minuta na 170 °C.
  3. U posudi dobro pomiješajte sve sastojke za nadjev. Preko pečenog tijesta premaži nadjev, pa na to izlij i drugu polovicu tijesta.
  4. Kolač peci još otprilike pola sata na 170 °C.

Uživaj u piti i usput baci oko na blog Sweety&Spicy!

 

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:54 10. Rujan 2023.

    slasna pita

  • smoki 20:21 25. Travanj 2021.

    samo provjera dali doista ide 200 ml ulja, čini mi se previše?