gastro postao
Galette - omiljena slastica iz francuske kuhinje.
Galette je rustikalni francuski desert u kojem se punjenje stavlja na razvaljano tijesto, a samo se njegovi rubovi preklapaju što nakon pečenja daje pomalo rustikalan izgled. Pripremaju se od svih vrsta voća, pa čak i kombinacija, a mi vam donosimo recept za Galette punjene šljivama.
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
- 180 g brašna
- 2 velike žlice šećera
- ¼ čajne žličice soli
- 110 g hladnog maslaca nasjeckanog na komadiće
- ¼ šalice kiselog vrhnja
- ¼ šalice hladne vode
Za nadjev:
- ½ kg zrelih šljiva, narezanih na četvrtine ili osmine
- malo cimeta
- 75 g smeđeg šećera
- veliki žumanjak izmiješan s velikom žlicom hladne vode
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Izmiješajte suhe sastojke, brašno, šećer i sol, dodajte im ohlađeni narezani maslac, kiselo vrhnje i vodu te sve zajedno kratko zamijesite i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju pa stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 200°C . Lim u kojem ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.
- Pripremljeno tijesto lagano razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi kako biste dobili okruglasti oblik veličine otprilike 30 centimetara te ga prebacite na papir za pečenje.
- U zdjeli izmiješajte šećer i cimet. Narezane šljive posložite u središte tijesta, a četiri centimetra od ruba neka ostanu prazna. Šljive pospite šećerom i cimetom te zarolajte krajeve prema unutra. Razmućenim žumanjkom premažite rub i pospite s malo šećera.
- Galette se treba peći oko 45 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju, a šljive omekšaju.
- Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.
U slast!