Recepti 30. srpnja 2018.

Francuski rustikalni kolač: Galette sa šljivama

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Galette - omiljena slastica iz francuske kuhinje.

Galette je rustikalni francuski desert u kojem se punjenje stavlja na razvaljano tijesto, a samo se njegovi rubovi preklapaju što nakon pečenja daje pomalo rustikalan izgled. Pripremaju se od svih vrsta voća, pa čak i kombinacija, a mi vam donosimo recept za Galette punjene šljivama.

 

galette Možda vas zanima... Jednostavno fina: galette od borovnice i breskve None

 

Potrebni sastojci:

Za tijesto:

  • 180 g brašna 
  • 2 velike žlice šećera
  • ¼ čajne žličice soli
  • 110 g hladnog maslaca nasjeckanog na komadiće
  • ¼ šalice kiselog vrhnja
  • ¼ šalice hladne vode

Za nadjev:

  • ½ kg zrelih šljiva, narezanih na četvrtine ili osmine
  • malo cimeta
  • 75 g smeđeg šećera
  • veliki žumanjak izmiješan s velikom žlicom hladne vode
  • šećer u prahu za posipanje

 

Možda vas zanima... Galette s jabukama i brusnicama Recepti

 


Priprema:

  1. Izmiješajte suhe sastojke, brašno, šećer i sol, dodajte im ohlađeni narezani maslac, kiselo vrhnje i vodu te sve zajedno kratko zamijesite i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju pa stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
  2. Pećnicu zagrijte na 200°C . Lim u kojem ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.
  3. Pripremljeno tijesto lagano razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi kako biste dobili okruglasti oblik veličine otprilike 30 centimetara te ga prebacite na papir za pečenje.
  4. U zdjeli izmiješajte šećer i cimet. Narezane šljive posložite u središte tijesta, a četiri centimetra od ruba neka ostanu prazna. Šljive pospite šećerom i cimetom te zarolajte krajeve prema unutra. Razmućenim žumanjkom premažite rub i pospite s malo šećera.
  5. Galette se treba peći oko 45 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju, a šljive omekšaju.
  6. Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.