Recepti 30. prosinca 2016.

Galette s jabukama i brusnicama

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pravi hrskavi desert za hladne zimske dane obavijen mirisom cimeta

Slatke jabuke, ne baš tako slatke brusnice i cimet čine ovaj sjajan desert neizostavnim zimskim popodnevnim užitkom. 

Poznati francuski hrskavi desert, galette, možete napraviti s gotovo svim voćem i uvijek će biti jednako dobar!

Poslužite ga ohlađenog, posipanog s malo mljevenog šećera i uživajte u predivnom mirisu i okusu koji baš prija u hladne zimske dane.

Sastojci: 

  • Tijesto: 
  • 1 1/4 šalice oštrog brašna
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žlica šećera od kokosa (ili smeđeg šećera)
  • 1/2 žličice soli
  • 7 žlica maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice
  • 5 - 7 žlica ledeno hladne vode
  • Nadjev: 
  • 3 - 4 jabuke, narezane na tanke kriške
  • 1/3 šalice svježih brusnica
  • 3 žlice šećera od kokosa (ili smeđeg)
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/8 žličice muškatnog oraščića
  • Sok od pola limuna
  • 1 žlica kukuruznog škroba

Priprema:

  1. Tijesto:
  2. U posudi pomiješati suhe sastojke; dodati maslac i sve izmiksati električnim mikserom s nastavkom za tijesto dok se ne stvore grudice
  3.  Dodati hladnu vodu i miješati tijesto špatulom dok ne postane dovoljno čvrsto; prebaciti ga na dasku i izmijesiti rukama. Zamotati plastičnom folijom i spremiti u hladnjak na sat vremena.
  4. Kada je ohlađeno, razvući ga u krug promjera 26 - 27 cm, prebaciti ga u posudu za pečenje i ponovno staviti u hladnjak dok radimo nadjev.
  5. Nadjev: U posudi pomiješati sve sastojke 
  6. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  7. Izvaditi tijesto iz hladnjaka i staviti na njega nadjev, ostavljajući rub tijesta od 4 cm za prekrivanje nadjeva
  8. Premazati tijesto s malo mlijeka i peći 20 - 25 minuta - dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo
  9. Poslužiti ne do kraja ohlađeno, posipano s malo šećera u prahu
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.