gastro postao
Pravi hrskavi desert za hladne zimske dane obavijen mirisom cimeta
Slatke jabuke, ne baš tako slatke brusnice i cimet čine ovaj sjajan desert neizostavnim zimskim popodnevnim užitkom.
Poznati francuski hrskavi desert, galette, možete napraviti s gotovo svim voćem i uvijek će biti jednako dobar!
Poslužite ga ohlađenog, posipanog s malo mljevenog šećera i uživajte u predivnom mirisu i okusu koji baš prija u hladne zimske dane.
Sastojci:
- Tijesto:
- 1 1/4 šalice oštrog brašna
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žlica šećera od kokosa (ili smeđeg šećera)
- 1/2 žličice soli
- 7 žlica maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice
- 5 - 7 žlica ledeno hladne vode
- Nadjev:
- 3 - 4 jabuke, narezane na tanke kriške
- 1/3 šalice svježih brusnica
- 3 žlice šećera od kokosa (ili smeđeg)
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/8 žličice muškatnog oraščića
- Sok od pola limuna
- 1 žlica kukuruznog škroba
Priprema:
- Tijesto:
- U posudi pomiješati suhe sastojke; dodati maslac i sve izmiksati električnim mikserom s nastavkom za tijesto dok se ne stvore grudice
- Dodati hladnu vodu i miješati tijesto špatulom dok ne postane dovoljno čvrsto; prebaciti ga na dasku i izmijesiti rukama. Zamotati plastičnom folijom i spremiti u hladnjak na sat vremena.
- Kada je ohlađeno, razvući ga u krug promjera 26 - 27 cm, prebaciti ga u posudu za pečenje i ponovno staviti u hladnjak dok radimo nadjev.
- Nadjev: U posudi pomiješati sve sastojke
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Izvaditi tijesto iz hladnjaka i staviti na njega nadjev, ostavljajući rub tijesta od 4 cm za prekrivanje nadjeva
- Premazati tijesto s malo mlijeka i peći 20 - 25 minuta - dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo
- Poslužiti ne do kraja ohlađeno, posipano s malo šećera u prahu