Kolumne 17. studenoga 2016.

Sjajan kolač za hladne dane: Galette od šljiva

gastro postao gastro.24sata.hr
Galette je rustikalni francuski desert u kojem se punjenje stavlja na razvaljano tijesto, a samo se njegovi rubovi preklapaju što nakon pečenja daje pomalo rustikalan izgled.

Najčešće je punjen voćem, a u ovoj verziji slatkim šljivama koje su sada u sezoni.

Ja sam u pripremi tijesta koristila pirovo brašno koje ima lagano orašast okus i kojeg često koristim u pripremi svojih slastica, ali ovaj galette se može napraviti i s drugim vrstama brašna prema vašem izboru.

 | Author: Lili Basic foto: Lili Basic

Sastojci:

Za tijesto:

  • 125 g pirovog brašna 
  • 85 g hladnog maslaca (ili veganske zamjene za maslac)
  • 1 žlica kokosovog šećera (ili običnog)
  • 1/2 zličice soli
  • 1 jaje

Za premaz:

  • 1 žumanjac + 1 žlica vode

Za nadjev:

  • 7-8 većih slatkih šljiva, očišćenih i izrezanih na ploške
  • 2 žlice kokosovog šećera (ili običnog)
  • 1 žličica vanilin ekstrakta
  • 1/2 zličice cimeta
  • 1 žlica mljevenih badema

 | Author: Lili Basic Capaccettii foto: Lili Basic Capaccettii

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješati brašno, šećer i sol i promiješati.
  2. Dodati hladni maslac (prethodno izrezan na kockice) i raditi s prstima dok se ne dobije prhka smjesa i ostanu samo mali komadići maslaca.
  3. Dodati razmućeno jaje i miješati vilicom dok se tijesto ne spoji. Ako je premekano, mozete dodati 1-2 žlice brašna.
  4. Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto.
  5. Oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na barem dva sata.
  6. Pripremite nadjev tako što ćete staviti šljive (očišćene i izrezane na ploške) u zdjelu, dodati šećer, vaniliju, cimet i mljevene bademe i izmiješati. 
  7. Izvaditi tijesto iz frižidera. Zagrijati pećnicu na 180 C.
  8. Lagano pobrašnite površinu i izvaljajte tijesto u disk (da bi si olakšali možete to napraviti između dvije prozirne folije.
  9. Premjestite razvaljano tijesto na lim prethodno obložen papirom za pečenje. 
  10. Popravite prstima tijesto, ako je potrebno.
  11. Na sredinu stavite nadjev od šljiva i preklopite rubove tijesta.
  12. Premažite tijesto premazom od žumanjka i vode.
  13. Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  14. Pustite da se malo ohladi prije serviranja.

Dobar tek!
Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.