Najčešće je punjen voćem, a u ovoj verziji slatkim šljivama koje su sada u sezoni.
Ja sam u pripremi tijesta koristila pirovo brašno koje ima lagano orašast okus i kojeg često koristim u pripremi svojih slastica, ali ovaj galette se može napraviti i s drugim vrstama brašna prema vašem izboru.
Sastojci:
Za tijesto:
- 125 g pirovog brašna
- 85 g hladnog maslaca (ili veganske zamjene za maslac)
- 1 žlica kokosovog šećera (ili običnog)
- 1/2 zličice soli
- 1 jaje
Za premaz:
- 1 žumanjac + 1 žlica vode
Za nadjev:
- 7-8 većih slatkih šljiva, očišćenih i izrezanih na ploške
- 2 žlice kokosovog šećera (ili običnog)
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 1/2 zličice cimeta
- 1 žlica mljevenih badema
Priprema:
- U većoj posudi pomiješati brašno, šećer i sol i promiješati.
- Dodati hladni maslac (prethodno izrezan na kockice) i raditi s prstima dok se ne dobije prhka smjesa i ostanu samo mali komadići maslaca.
- Dodati razmućeno jaje i miješati vilicom dok se tijesto ne spoji. Ako je premekano, mozete dodati 1-2 žlice brašna.
- Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto.
- Oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na barem dva sata.
- Pripremite nadjev tako što ćete staviti šljive (očišćene i izrezane na ploške) u zdjelu, dodati šećer, vaniliju, cimet i mljevene bademe i izmiješati.
- Izvaditi tijesto iz frižidera. Zagrijati pećnicu na 180 C.
- Lagano pobrašnite površinu i izvaljajte tijesto u disk (da bi si olakšali možete to napraviti između dvije prozirne folije.
- Premjestite razvaljano tijesto na lim prethodno obložen papirom za pečenje.
- Popravite prstima tijesto, ako je potrebno.
- Na sredinu stavite nadjev od šljiva i preklopite rubove tijesta.
- Premažite tijesto premazom od žumanjka i vode.
- Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Pustite da se malo ohladi prije serviranja.
Dobar tek!
Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.