24. rujna 2016.

Zaljubite se u naše slastice sa šljivama

Pita sa šljivama
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Malo je voća koje poznajemo u toliko širokom rasponu boja

Sezona šljiva proteže se od svibnja do listopada. Prve sazrijevaju japanske vrste, a u Europi je doba sazrijevanja šljiva nešto kasnije – tijekom kolovoza i jesenskih mjeseci – što je karakteristično i za naše krajeve.

Ova namirnica pomaže u očuvanju moždanih membrana i neurona te stijenki krvnih žila. Znanstvene studije ukazale su na pospješenu apsorpciju željeza kod redovite konzumacije svježih i suhih šljiva. Ova sposobnost pripisuje se bogatstvu vitamina C koji se nalazi u ovom plodu.

Suhe šljive

Ova izrazito korisna namirnica nema popularnost koju zaslužuje, jer joj smežuran, naboran i tamno ljubičast «outfit» ne ide pretjerano u korist. Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koja pridonose pravilnoj probavi. Za početak, suhe šljive sadrže visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno «ključ» prevencije konstipacije. Suhe šljive zadržavaju sve vrijedne vitamine i minerale tijekom procesa sušenja, te predstavljaju vrijedan izvor energije u «malom pakiranju». 

Sa šljivama vam predlažemo sljedeće recepte:

Pita od krušaka, jabuka i šljiva

Pečeno voće s likerom

Lagani voćni kolač

Galette sa šljivama

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.