gastro postao
Ovaj recept sam dobila od svoje bake koja godinama radi savršeni džem. Tri sata kuhanja i miješanja izgledaju naporno ali se isplati trud, jer stvarno džem bude prekrasan.
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Potrebno vam je
- 9 kg očišćenih šljiva
- 1.50 kg šećera
- 1 dl vinskog octa
- 1 vanilin šećer
Priprema
- Šljive operite i očistite te ih stavite u posudu u kojoj ćete ih kuhati. U to dodajte kilogram i pol šećera, nikako više od toga! Zatim dodajte 1 dcl vinskog octa i sve promiješajte. Pustite preko noći da se sve sjedini.
- Stavite sve to kuhati. Kada zakuha miješajte na laganoj vatri džem 3 sata, to je pravo vrijeme za dobar džem! Pred kraj kuhanja dodajte vanilin šećer.
- Teglice operite i stavite u pećnicu da se zagriju. Vrući džem stavite u teglice, zatvorite i okrenite naopako.