Kolumne 13. srpnja 2020.

Galette s tikvicama i rajčicom možeš ponijeti i na plažu

foto: Petra Terner
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto nas je dočekalo i prije nego smo toga postali svjesni. Kuhamo minimalno da dodatno ne zagrijemo stan te tražimo ideje za osvježavajuća jela i pića.

Produženi vikendi i odmor na plaži idealno su vrijeme za smišljanje novih recepata, traženje novih ideja i kreiranje novih kulinarskih pothvata. Rezultate kuharskih avantura možete ponijeti sa sobom na plažu i uživati uz more dugo i bezbrižno.

 

Možda vas zanima... Punjene palačinke na novi način - povrtni paketići sreće Kolumne

 

Više Petrinih recepata možete potražiti na blogu To Live a Life i pratećem Instagram profilu!

 

Možda vas zanima... Pileći medaljoni na kremi od buče uz pommes frites od mrkve Kolumne

 

Za galette vam je potrebno:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g pročišćenog maslaca sobne temperature
  • Pola žličice šećera
  • Žličica soli
  • ½ praška za pecivo
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice grčkog jogurta
  • 1 tikvica
  • 2 rajčice
  • Tuna
  • Maslinovo ulje
  • Jaje za premazivanje rubova

 

 | Author: Petra Terner foto: Petra Terner

 

Priprema:

  1. Baza galette pite je tijesto. Ono može biti prhko ili lisnato, no ja sam se ipak odlučila za prhko tijesto. Provjereno je i Crohn friendly. Prhko tijesto napravit ćete na sljedeći način: prosijajte brašno te mu dodajte šećer, sol i prašak za pecivo. Kada ste izmiješali suhe sastojke, dodajte žumanjak, maslac i grčki jogurt. Zamijesite tijesto, formirajte ga u kuglu te zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite da se odmori nekoliko sati u hladnjaku. 
  2. Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj plohi na debljinu oko 2-3 mm. Pokušajte napraviti što pravilniji krug pa ga prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  3. Nadjev počnite slagati od ruba s time da ostavite bar 3 – 4 cm tijesta bez nadjeva kako biste ga na kraju mogli prebaciti na unutarnju stranu. Prvo složite red rajčica narezanih na tanke krugove, a unutarnju stranu nadjenite tikvicama i tunom. Imajte na umu da prvo stavite tikvice pa tunu pa tikvice kako vam se tuna ne bi previše osušila.
  4. Nakon što ste složili povrće na tijesto, rubove tijesta prebacite kako biste zatvorili galette pitu. Razmutite jaje u zasebnoj posudi te premažite rubove tijesta kistom. Sve zajedno prelijte s malo maslinovog ulja i stavite u pećnicu. Pecite oko 45 min. dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno žutu boju.
  5. Kada je galette pita gotova možete je posipati komadićima feta sira ili poslužiti uz grčki jogurt.

 

 | Author: Petra Terner foto: Petra Terner

 

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Crni njoki od sipe uz brancina s cherry rajčicama Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.