Produženi vikendi i odmor na plaži idealno su vrijeme za smišljanje novih recepata, traženje novih ideja i kreiranje novih kulinarskih pothvata. Rezultate kuharskih avantura možete ponijeti sa sobom na plažu i uživati uz more dugo i bezbrižno.
Više Petrinih recepata možete potražiti na blogu To Live a Life i pratećem Instagram profilu!
Za galette vam je potrebno:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g pročišćenog maslaca sobne temperature
- Pola žličice šećera
- Žličica soli
- ½ praška za pecivo
- 1 žumanjak
- 2 žlice grčkog jogurta
- 1 tikvica
- 2 rajčice
- Tuna
- Maslinovo ulje
- Jaje za premazivanje rubova
Priprema:
- Baza galette pite je tijesto. Ono može biti prhko ili lisnato, no ja sam se ipak odlučila za prhko tijesto. Provjereno je i Crohn friendly. Prhko tijesto napravit ćete na sljedeći način: prosijajte brašno te mu dodajte šećer, sol i prašak za pecivo. Kada ste izmiješali suhe sastojke, dodajte žumanjak, maslac i grčki jogurt. Zamijesite tijesto, formirajte ga u kuglu te zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite da se odmori nekoliko sati u hladnjaku.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj plohi na debljinu oko 2-3 mm. Pokušajte napraviti što pravilniji krug pa ga prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Nadjev počnite slagati od ruba s time da ostavite bar 3 – 4 cm tijesta bez nadjeva kako biste ga na kraju mogli prebaciti na unutarnju stranu. Prvo složite red rajčica narezanih na tanke krugove, a unutarnju stranu nadjenite tikvicama i tunom. Imajte na umu da prvo stavite tikvice pa tunu pa tikvice kako vam se tuna ne bi previše osušila.
- Nakon što ste složili povrće na tijesto, rubove tijesta prebacite kako biste zatvorili galette pitu. Razmutite jaje u zasebnoj posudi te premažite rubove tijesta kistom. Sve zajedno prelijte s malo maslinovog ulja i stavite u pećnicu. Pecite oko 45 min. dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno žutu boju.
- Kada je galette pita gotova možete je posipati komadićima feta sira ili poslužiti uz grčki jogurt.
Dobar tek!