Idemo se malo poigrati i napraviti jednostavne, ali drugačije palačinke... Napravimo palačinke s povrćem zamotane u pinklec.
Više Petrinih recepata možete pronaći na blogu To Live a Life te Instagram profilu.
Za palačinke punjene povrćem potrebno vam je:
- 220 g glatkog brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 1 žlica ulja (može i rastopljenog maslaca)
- 3 dcl mlijeka
- 2 žličice praška za pecivo
- mineralna voda
- 1 tikvica
- 3 manje mrkve
- 2 rajčice
- list poriluka
Postupak pripreme:
- Prvo ispecite palačinke jer one mogu stajati dok pripremite nadjev. Pjenasto umutite jaje kako biste dobili homogenu smjesu te dodajte ulje i mlijeko.
- U posebnoj zdjeli promiješajte brašno s praškom za pecivo te dodajte sol.
- Neprestano miješajući pjenjačom sipajte brašno u posudu gdje ste izmiješali mokre sastojke.
- Na kraju dodajte mineralnu vodu. U smjesu ne stavljajte šećer jer ova varijanta ne smije biti slatka.
- Palačinke pecite na ugrijanoj tavi dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.
Nadjev od povrća:
- Povrće narežite na kockice i pirjajte na tavi dok ne omekša. Prvo stavite mrkvu, pa tikvice te na samom kraju rajčicu jer je njoj potrebno najmanje vremena.
- Povrće možete podlijevati vodom ili povrtnim temeljcem. Dodajte samo malo soli. Ostavite malo tekućine u kojem se prijalo povrće kako ono ne bi bilo presuho kada ga zamotate u palačinku.
- Količnu povrća možete prilagoditi svojim željama.
Kako zamotati palačinku u pinklec?
- Postupak je jednostavan. Stavite nadjev na sredinu palačinke te ju zavežete na vrhu kako biste dobili malu vrećicu s povezom na vrhu.
- Pričvrstiti je možete čačkalicama, kuhinjskom vrpcom ili listovima poriluka koje ste prethodno namočili u vrućoj vodi. Zelene trakice dodatno će upotpuni izgled vaše palačinke s povrćem. Ako su vam se palačinke već previše ohladile, nakon što ih zamotajte stavite na par minuta u zagrijanu pećnicu.
Umak uz punjene palačinke:
Umak koji ćete poslužiti uz punjene palačinke možete biti različit. Ja najviše kombiniram svježi sir s jogurtom no vi možete staviti i kiselo vrhnje ako vam odgovara.
Dobar tek!