Kolumne 21. ožujka 2019.

Punjene palačinke na novi način - povrtni paketići sreće

foto: Petra Terner
gastro postao gastro.24sata.hr
Palačinke su uvijek dobra ideja no koja je kombinacija najbolja? Slatke ili slane? Toliko je različitih kombinacija, ideja i sastojaka.

Idemo se malo poigrati i napraviti jednostavne, ali drugačije palačinke... Napravimo palačinke s povrćem zamotane u pinklec.

 

Možda vas zanima... Crni njoki od sipe uz brancina s cherry rajčicama Kolumne

 

Više Petrinih recepata možete pronaći na blogu To Live a Life te Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Pileći medaljoni na kremi od buče uz pommes frites od mrkve Kolumne

 | Author: Petra Terner foto: Petra Terner

Za palačinke punjene povrćem potrebno vam je:

  • 220 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ulja (može i rastopljenog maslaca)
  • 3 dcl mlijeka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • mineralna voda
  • 1 tikvica
  • 3 manje mrkve
  • 2 rajčice
  • list poriluka

Postupak pripreme:

  1. Prvo ispecite palačinke jer one mogu stajati dok pripremite nadjev. Pjenasto umutite jaje kako biste dobili homogenu smjesu te dodajte ulje i mlijeko.
  2. U posebnoj zdjeli promiješajte brašno s praškom za pecivo te dodajte sol.
  3. Neprestano miješajući pjenjačom sipajte brašno u posudu gdje ste izmiješali mokre sastojke.
  4. Na kraju dodajte mineralnu vodu. U smjesu ne stavljajte šećer jer ova varijanta ne smije biti slatka.
  5. Palačinke pecite na ugrijanoj tavi dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.

Nadjev od povrća:

  1. Povrće narežite na kockice i pirjajte na tavi dok ne omekša. Prvo stavite mrkvu, pa tikvice te na samom kraju rajčicu jer je njoj potrebno najmanje vremena.
  2. Povrće možete podlijevati vodom ili povrtnim temeljcem. Dodajte samo malo soli. Ostavite malo tekućine u kojem se prijalo povrće kako ono ne bi bilo presuho kada ga zamotate u palačinku.
  3. Količnu povrća možete prilagoditi svojim željama.

Kako zamotati palačinku u pinklec?

  1. Postupak je jednostavan. Stavite nadjev na sredinu palačinke te ju zavežete na vrhu kako biste dobili malu vrećicu s povezom na vrhu.
  2. Pričvrstiti je možete čačkalicama, kuhinjskom vrpcom ili listovima poriluka koje ste prethodno namočili u vrućoj vodi. Zelene trakice dodatno će upotpuni izgled vaše palačinke s povrćem. Ako su vam se palačinke već previše ohladile, nakon što ih zamotajte stavite na par minuta u zagrijanu pećnicu.

Umak uz punjene palačinke:

Umak koji ćete poslužiti uz punjene palačinke možete biti različit. Ja najviše kombiniram svježi sir s jogurtom no vi možete staviti i kiselo vrhnje ako vam odgovara.

Dobar tek!

 | Author: Petra Terner foto: Petra Terner

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.