Malo povrća, crvena leća i par začina stvaraju juhu koju Turci obožavaju. Upari je s hrskavim kruhom i uživaj u zalogajima koji su dobri za tijelo i za dušu
Mercimek çorbası je jedno od onih jela koje ima sve: jednostavnu pripremu, sastojke dostupne u svakoj trgovini i okus koji te odmah transportira u Istanbul. Ova turska krem juha od crvene leće tradicionalno se jede tijekom zime i Ramazana, ali jednako dobro prija u svako doba godine, posebno kad želiš nešto kremasto i zasitno, a lagano za želudac.
Crvena leća je bogata biljnim proteinima, vlaknima i željezom
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Dovoljno je malo povrća, crvena leća i temeljac, a začini poput kumina, origana i turske paste od slatke paprike (tatli biber salçasi) podižu cijelu priču. Ako nemaš baš taj sastojak, poslužit će i obični koncentrat rajčice. Za kraj, tu su dodaci po želji: jogurt, prepečeni kruh, maslac s alepskom papričicom ili svježi peršin. A ako želiš vegansku verziju, jednostavno izostavi mliječne dodatke.
Alepska paprika (pul biber) je crvena paprika iz Turske i Sirije, blago dimljena i umjereno ljuta. Ako je nemaš pri ruci, poslužit će slatka paprika ili blagi čili u prahu.
Ne gasi ekran dok kuham
Mercimek Çorbası - turska juha od leće
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Za juhu
Sastojci
Maslinovo ulje
3
žlica
Luk
1
kom
Celer - stabljika
1
kom
Mrkva
1
kom
Češnjak
4
režanj
Kumin
1
žličica
Origano
1
žličica
Koncentrat rajčice
2
žlica
Crvena Leća
250
g
Povrtni temeljac
2
l
Sok od limuna
2
kom
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Postupak
U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno nasjeckani veliki žuti luk i prži oko 3 minute. Dodaj sitno nasjeckane celer, mrkvu i češnjak pa pirjaj još 5 minuta, dok povrće ne omekša.
Umiješaj kumin i origano. Dodaj koncentrat rajčice i promiješaj dok se ravnomjerno ne raspodijeli.
Dodaj crvenu leću i temeljac, dobro promiješaj. Pusti da zakipi, zatim smanji vatru i poklopi. Kuhaj 20 minuta, dok leća i povrće ne postanu mekani.
Makni lonac s vatre i štapnim mikserom usitni juhu do kremaste teksture (ili miksaj u blenderu u turama, s lagano odškrinutim poklopcem). Začini limunovim sokom, soli i paprom po ukusu.
Za posipanje i posluživanje
Sastojci
Maslac
80
g
Maslinovo ulje
2
žličica
Aleppo čili papričica
2,50
žličica
Grčki jogurt
6
žlica
Krutoni
6
žlica
Svježi peršin
0,25
svežanj
Postupak
U maloj tavi zagrij maslac na srednje jakoj vatri. Kad počne lagano tamniti (oko 3 minute), makni s vatre i dodaj maslinovo ulje i mljevenu aleppo papričicu. Promiješaj.
Juhu podijeli u zdjelice. Na svaku dodaj žlicu jogurta, krutone, malo maslaca s papričicom, svježi sitno nasjeckani peršin i po želji dodatnu papričicu.