Recepti Juha 11. rujna 2025.

Kremasta i raskošna turska juha od crvene leće

Juha
15 MIN
35 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Mercimek çorbası: kremasta i raskošna turska juha od crvene leće
foto: @Avaquickrecipes Pinterest
Malo povrća, crvena leća i par začina stvaraju juhu koju Turci obožavaju. Upari je s hrskavim kruhom i uživaj u zalogajima koji su dobri za tijelo i za dušu

Mercimek çorbası je jedno od onih jela koje ima sve: jednostavnu pripremu, sastojke dostupne u svakoj trgovini i okus koji te odmah transportira u Istanbul. Ova turska krem juha od crvene leće tradicionalno se jede tijekom zime i Ramazana, ali jednako dobro prija u svako doba godine, posebno kad želiš nešto kremasto i zasitno, a lagano za želudac.

Mercimek çorbası: kremasta i raskošna turska juha od crvene leće | Author: Olimpia Davies/Unsplash Crvena leća je bogata biljnim proteinima, vlaknima i željezom foto: Olimpia Davies/Unsplash

Dovoljno je malo povrća, crvena leća i temeljac, a začini poput kumina, origana i turske paste od slatke paprike (tatli biber salçasi) podižu cijelu priču. Ako nemaš baš taj sastojak, poslužit će i obični koncentrat rajčice. Za kraj, tu su dodaci po želji: jogurt, prepečeni kruh, maslac s alepskom papričicom ili svježi peršin. A ako želiš vegansku verziju, jednostavno izostavi mliječne dodatke.

Alepska paprika (pul biber) je crvena paprika iz Turske i Sirije, blago dimljena i umjereno ljuta. Ako je nemaš pri ruci, poslužit će slatka paprika ili blagi čili u prahu.

Ne gasi ekran dok kuham

Mercimek Çorbası - turska juha od leće
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Za juhu
Sastojci
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Luk 1 kom
  • Celer - stabljika 1 kom
  • Mrkva 1 kom
  • Češnjak 4 režanj
  • Kumin 1 žličica
  • Origano 1 žličica
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Crvena Leća 250 g
  • Povrtni temeljac 2 l
  • Sok od limuna 2 kom
  • Sol 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
Postupak
  1. U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno nasjeckani veliki žuti luk i prži oko 3 minute. Dodaj sitno nasjeckane celer, mrkvu i češnjak pa pirjaj još 5 minuta, dok povrće ne omekša.


  2. Umiješaj kumin i origano. Dodaj koncentrat rajčice i promiješaj dok se ravnomjerno ne raspodijeli.


  3. Dodaj crvenu leću i temeljac, dobro promiješaj. Pusti da zakipi, zatim smanji vatru i poklopi. Kuhaj 20 minuta, dok leća i povrće ne postanu mekani.


  4. Makni lonac s vatre i štapnim mikserom usitni juhu do kremaste teksture (ili miksaj u blenderu u turama, s lagano odškrinutim poklopcem). Začini limunovim sokom, soli i paprom po ukusu.


Za posipanje i posluživanje
Sastojci
  • Maslac 80 g
  • Maslinovo ulje 2 žličica
  • Aleppo čili papričica 2,50 žličica
  • Grčki jogurt 6 žlica
  • Krutoni 6 žlica
  • Svježi peršin 0,25 svežanj
Postupak
  1. U maloj tavi zagrij maslac na srednje jakoj vatri. Kad počne lagano tamniti (oko 3 minute), makni s vatre i dodaj maslinovo ulje i mljevenu aleppo papričicu. Promiješaj.


  2. Juhu podijeli u zdjelice. Na svaku dodaj žlicu jogurta, krutone, malo maslaca s papričicom, svježi sitno nasjeckani peršin i po želji dodatnu papričicu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

343 kcal

17 %

MASTI

19,00 g

26 %

KOLESTEROL

0,28 g

0 %

UH

40,00 g

14 %

PROTEINI

9,00 g

18 %

Počinje sezona juha. Klikni i okrijepi se! 

Taijanska svatovska juha Možda vas zanima... Obavezno skuhaj ovu sjajnu talijansku svatovsku juhu Recepti Krem juha od puretine Možda vas zanima... Krem juha od puretine - slasna utjeha za kišne dane Recepti Zlatna juha - topla, hranjiva i gotova za pola sata Možda vas zanima... Zovu je zlatna, a svaka žlica ove juhe opravdava to ime! Recepti juha kviz Možda vas zanima... KVIZ Prepoznaješ li 10/10 ukusnih juha? Kviz
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.