Sezona je svadbi, a mit i donosimo odličan recept za talijansku svatovsku juhu koju ćeš rado jesti i kad nema vjenčanja na vidiku
Iako nosi svečano ime, talijanska svatovskajuha već je odavno izašla iz okvira obiteljskih slavlja i pronašla mjesto na svakodnevnim stolovima. Ono što je čini posebnom je način na koji spaja sve elemente — mesne okruglice, lisnato povrće, bistri temeljac i nježno umućena jaja — u jelo koje osvaja okusima, teksturom i mirisima doma.
Okusi koji se stapaju u savršen sklad
U izvornim verzijama koristi se escarole, blaga zelena zimska salata širokih listova, no lako je možeš zamijeniti blitvom, špinatom ili keljom. Ovisno o tome voliš li zasitnije juhe, možeš dodati i sitnu tjesteninu.
Završna čarolija nastaje kada u ovu juhu lagano umiješaš jaja. I da, ova juha sjajno podnosi podgrijavanje, pa je možeš pripremiti unaprijed i uživati danima.
Ne gasi ekran dok kuham
Talijanska svatovska juha
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mljeveno meso - Junetina
340
g
Krušne mrvice
0,50
šalica
Jaje
3
kom
Pecorino romano
0,50
šalica
Parmezan
0,50
šalica
Origano
1
žličica
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Maslinovo ulje
3
žlica
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Pileći temeljac
2
l
Blitva
1
svežanj
Kuhana sitna tjestenina
0,75
šalica
Chili pahuljice
Limun
Postupak
U zdjelu stavi mljeveno meso, krušne mrvice, 1 jaje, 1/4 šalice ribanog pecorina, 1/4 šalice ribanog parmezana, origano, sol i papar. Dobro izmiješaj, pazeći da ne premijesiš. Oblikuj kuglice veličine 2 do 4 cm – trebao bi ih dobiti između 20 i 30.
U velikoj tavi zagrij 2 žlice ulja na srednje jakoj vatri. Prži okruglice u serijama kako se ne bi pretrpala tava. Okreći dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, 3 do 5 minuta po seriji. Ne brini ako su iznutra još blago ružičaste – dopeći će se u juhi. Ocijedi ih na papiru.
U velikom loncu zagrij preostalu žlicu ulja. Dodaj nasjeckani luk i češnjak, pirjaj dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Ulij pileći temeljac, zakuhaj, dodaj očišćeno i natrgano lisnato povrće, smanji vatru, poklopi i kuhaj 10 minuta. Zatim ubaci okruglice i kuhaj još 5 minuta. U međuvremenu u manjoj zdjeli umuti preostala 2 jaja sa 1/4 šalice naribanog pecorina i 1/4 šalice naribanog parmezana.
Polako ulij smjesu od jaja u juhu dok lagano miješaš u jednom smjeru. Poklopi i pusti da se jaja stisnu – to traje oko 30 sekundi. Po želji, umiješaj kuhanu tjesteninu. Začini solju, paprom, čilijem i malo limunova soka. Posluži odmah, toplo i mirisno.