Recepti Juha 09. lipnja 2025.

Obavezno skuhaj ovu sjajnu talijansku svatovsku juhu

Taijanska svatovska juha
Taijanska svatovska juha - bogata i slasna
foto: @Platingspairing Pinterest
Sezona je svadbi, a mit i donosimo odličan recept za talijansku svatovsku juhu koju ćeš rado jesti i kad nema vjenčanja na vidiku

Iako nosi svečano ime, talijanska svatovska juha već je odavno izašla iz okvira obiteljskih slavlja i pronašla mjesto na svakodnevnim stolovima. Ono što je čini posebnom je način na koji spaja sve elemente — mesne okruglice, lisnato povrće, bistri temeljac i nježno umućena jaja — u jelo koje osvaja okusima, teksturom i mirisima doma.

Okusi koji se stapaju u savršen sklad

U izvornim verzijama koristi se escarole, blaga zelena zimska salata širokih listova, no lako je možeš zamijeniti blitvom, špinatom ili keljom. Ovisno o tome voliš li zasitnije juhe, možeš dodati i sitnu tjesteninu.

Završna čarolija nastaje kada u ovu juhu lagano umiješaš jaja. I da, ova juha sjajno podnosi podgrijavanje, pa je možeš pripremiti unaprijed i uživati danima.

Ne gasi ekran dok kuham

Talijanska svatovska juha
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mljeveno meso - Junetina 340 g
  • Krušne mrvice 0,50 šalica
  • Jaje 3 kom
  • Pecorino romano 0,50 šalica
  • Parmezan 0,50 šalica
  • Origano 1 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Pileći temeljac 2 l
  • Blitva 1 svežanj
  • Kuhana sitna tjestenina 0,75 šalica
  • Chili pahuljice
  • Limun
Postupak
  1. U zdjelu stavi mljeveno meso, krušne mrvice, 1 jaje, 1/4 šalice ribanog pecorina, 1/4 šalice ribanog parmezana, origano, sol i papar. Dobro izmiješaj, pazeći da ne premijesiš. Oblikuj kuglice veličine 2 do 4 cm – trebao bi ih dobiti između 20 i 30.


  2. U velikoj tavi zagrij 2 žlice ulja na srednje jakoj vatri. Prži okruglice u serijama kako se ne bi pretrpala tava. Okreći dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, 3 do 5 minuta po seriji. Ne brini ako su iznutra još blago ružičaste – dopeći će se u juhi. Ocijedi ih na papiru.


  3. U velikom loncu zagrij preostalu žlicu ulja. Dodaj nasjeckani luk i češnjak, pirjaj dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Ulij pileći temeljac, zakuhaj, dodaj očišćeno i natrgano lisnato povrće, smanji vatru, poklopi i kuhaj 10 minuta. Zatim ubaci okruglice i kuhaj još 5 minuta. U međuvremenu u manjoj zdjeli umuti preostala 2 jaja sa 1/4 šalice naribanog pecorina i 1/4 šalice naribanog parmezana.


  4. Polako ulij smjesu od jaja u juhu dok lagano miješaš u jednom smjeru. Poklopi i pusti da se jaja stisnu – to traje oko 30 sekundi. Po želji, umiješaj kuhanu tjesteninu. Začini solju, paprom, čilijem i malo limunova soka. Posluži odmah, toplo i mirisno.


Juhama se možeš i - rashladiti!

Hladna juha od krastavaca Možda vas zanima... Hladna juha od krastavaca osvježit će te u trenu Recepti juha od cikle Možda vas zanima... Brza hladna juha od cikle i đumbira Recepti Hladna juha od dinje s kozicama Možda vas zanima... Hladna juha od dinje s kozicama Recepti Možda vas zanima... Zanosna hladna juha od lubenice Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.