Lubenica je meni (i mojoj supruzi) jedna od najdražih ljetnih slastica i moram priznati da svake godine pojedemo nekoliko stvarno super finih i više od nekoliko ne baš finih ovih crvenih divota (tako je to kad nismo strpljivi pa ne čekamo da se pojave one naše domaće).
Ne bih ja bio ja kada bi ostao samo na svježoj lubenici i jeo ju onako kako to radi 99,9% čovječanstva tako da sam uz malo istraživanja i malo osmišljavanja došao do jednog stvarno neobičnog ali izvanrednog recepta za hladnu juhu, koja će se, koliko god zvučalo čudno - svidjeti svim ljubiteljima hladnih juha, garantiram.
Slatkoća lubenice, ljutina đumbira, svježina mente i aroma kokosovog mlijeka, moram li dalje? Bacam se na pisanje recepta kako ne bi morali više čekati s pripremom današnjeg obroka.
Sastojci:
- 300 g mesa lubenice
- 2 žlice kokosovog mlijeka
- 1 žličica đumbira
- 5-6 listića mente
- prstohvat soli
Dodatno:
- nekoliko komadića feta sira
- nekoliko listića mente
- nekoliko komadića lubenice
- 1 tanka šnita kruha
Priprema:
- Lubenicu očistite od sjemenki i narežite ju na manje komade te stavite u blender. Dodajte jednu žličicu sitno ribanog đumbira i dvije žlice kokosovog mlijeka te nekoliko listića mente i malo soli. Sve dobro usitnite te stavite u hladnjak na minimalno 2 sata da se juha lijepo ohladi i da se okusi prožmu. Dobit ćete juhu lijepe gustoće i punog okusa.
- Za jestivu dekoraciju sam koristio prepečeni komad kruha na koji sam složio nekoliko listića mente, komadiće feta sira i kockice lubenice.
- Vjerujem da se mnogi neće okušati u pripremi ali onima koji se dvoume mogu samo reći da vrijedi probati jer ćete ostati iznenađeni količinom okusa koje juha sadržava.
p.s. Sjemenke lubenice možete iskoristiti kao odličan čaj za čišćenje organizma i za poboljšanje rada bubrega i to tako da jednu jušnu žlicu sjemenki sameljete/usitnite te prelijete s pola litre vruće vode. Procijedite i pijte hladno nekoliko puta dnevno.
U slast!
Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.