gastro postao
Tužno je gledati bacanje velike količine kore od lubenice nakon što smo pojeli njeno sočno i slatko crveno meso. No srećom postoji način kako iskoristiti koru od lubenice i potpuno je genijalan.
Koru od lubenice možemo - ukiseliti. Upravo se kiseljenje nameće kao odlična metoda prerade kore od lubenice iz razloga što lubenica pripada istoj porodici kao i krastavci.
Za kiselu lubenicu potrebno nam je:
- kora od pola kg lubenice
- 2 žlice soli
- 1 šalica šećera
- 1 šalica jabučnog octa
- 1 šalica vode
- sjemenke gorušice
- grančice kopra
- papar u zrnu
Priprema:
- U pripremi se koristi samo bijeli dio lubenice tako da zelenu koru i crveno meso valja ukloniti.
- Bijeli dio valja narezati na štapiće ili kockice i staviti kuhati u kipuću vodu posoljenu s 1 žlicom soli.
- Kuhati dok ne omekša, otprilike 4 minute odnosno dok postane prozirna i može se probosti vilicom te procijediti i staviti sa strane.
- Ostale sastojke pomiješati i staviti kuhati na umjereno jaku vatru oko 15 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.
- Skinuti s vatre i pustiti da se malo ohladi.
- Koru od lubenice staviti u sterilizirane teglice, preliti naljevom sa začinima i čvrsto zatvoriti.
- Ovako pripremljena lubenica može trajati u hladnjaku oko 2 do 3 tjedna.
- Slatko kisela lubenica odlična je u burgerima ili u različitim kombinacijama sa sirom, krekerima i sendvičima te u salatama s piletinom i tunom.
Dobar tek!