Recepti 07. kolovoza 2017.

Iskoristite koru od lubenice na genijalan način

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tužno je gledati bacanje velike količine kore od lubenice nakon što smo pojeli njeno sočno i slatko crveno meso. No srećom postoji način kako iskoristiti koru od lubenice i potpuno je genijalan.

Koru od lubenice možemo - ukiseliti. Upravo se kiseljenje nameće kao odlična metoda prerade kore od lubenice iz razloga što lubenica pripada istoj porodici kao i krastavci.

 

Lubenica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Za kiselu lubenicu potrebno nam je:

  • kora od pola kg lubenice
  • 2 žlice soli
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica jabučnog octa
  • 1 šalica vode
  • sjemenke gorušice
  • grančice kopra
  • papar u zrnu

 

Priprema:

  1. U pripremi se koristi samo bijeli dio lubenice tako da zelenu koru i crveno meso valja ukloniti.
  2. Bijeli dio valja narezati na štapiće ili kockice i staviti kuhati u kipuću vodu posoljenu s 1 žlicom soli.
  3. Kuhati dok ne omekša, otprilike 4 minute odnosno dok postane prozirna i može se probosti vilicom te procijediti i staviti sa strane.
  4. Ostale sastojke pomiješati i staviti kuhati na umjereno jaku vatru oko 15 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.
  5. Skinuti s vatre i pustiti da se malo ohladi.
  6. Koru od lubenice staviti u sterilizirane teglice, preliti naljevom sa začinima i čvrsto zatvoriti.
  7. Ovako pripremljena lubenica može trajati u hladnjaku oko 2 do 3 tjedna.
  8. Slatko kisela lubenica odlična je u burgerima ili u različitim kombinacijama sa sirom, krekerima i sendvičima te u salatama s piletinom i tunom. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.