Krem juha od puretine slasno je i zasitno jelo koje grije na ovakve dosadne kišne dane. Da, ovo je savršena hrana za utjehu, a mi imamo odličan recept!
Ovih dana, iako je proljeće u punom zamahu, treba nam nešto toplo i utješno na žlicu. Jer kiša nikako da prestane, i tko zna kad će... Naše rješenje je ova prefina i zasitna krem juha od puretine u kojoj se puretina može zamijeniti i piletinom ili pak za ovu juhu iskoristiti ostatke pečene puretine ili piletine od obilnog ručka dan ranije.
Ova sjajna krem juha od puretine može se pripremiti i unaprijed pa samo podgrijati, jer može stajati u hladnjaku do 5 dana. Ako pak ostatke juhe želiš zamrznuti za drugi put kad ti se bude jela krem juha od puretine, možeš i to - odlična je ako stoji u zamrzivaču do mjesec dana. Jedino u tom slučaju izostavi vrhnje pa ga dodaj prilikom podgrijavanja juhe.
Isprobaj naš recept za krem juhu od puretine! Ugrij se i uživaj!
Krem juha od puretine
foto: NeighborFood Blog/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Krem juha od puretine
25 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
5
žlica
Shiitake gljive
240
g
Poblano paprika
1
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Pureća prsa
900
g
Voda
9
šalica
Luk
1
kom
Celer - stabljika
2
kom
Mrkva
1
kom
Češnjak
10
režanj
Mladi krumpir
240
g
Timijan
2
žličica
Maslac
125
g
Vrhnje za kuhanje
500
ml
Worcestershire umak
Postupak
U velikom loncu, na srednjoj vatri, zagrij 3 žlice maslinova ulja. Poprži nasjeckane gljive i ljutu papričicu, dok ne omekša i dobije zlatno-smeđu boju, 5-6 minuta. Posoli i popapri.
Mješavinu gljiva prebaci u zdjelicu i stavi sa strane.
U istom loncu na srednjoj vatri zagrij preostale 2 žlice ulja. Poprži na tome puretinu, uz povremeno miješanje, dok ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 5 minuta. Posoli i popapri. Dodaj vodu, grubo nasjeckani luk, stabljike celera, mrkvu i zdrobljeni češnjak. Pusti da zakipi i ostavi da se lagano krčka oko sat vremena.
Nakon što prođe sat vremena, izvadi puretinu na dasku za rezanje i pusti da se malo ohladi. U lonac dodaj mlade krumpire i kuhan, uz povremeno miješanje, dok krumpiri ne omekšaju - 25-30 minuta.
Pureća prsa nožem skini s korstiju i nareži na komade veličine zalogaja. Vrati narezanu puretinu u juhu, zajedno sa smjesom od gljiva. Dodaj i timijan, te posoli i popapri prema ukusu.
U srednjoj tavi na srednjoj vatri, rastopi maslac. Dodaj brašno i pjenjačom miješaj da se lijepo poprži. Treba dobiti laganu zlatno-smeđu boju, a to će trajati 1-2 minute. Pusti sa strane da se roux malo ohladi.
Roux dodaj u juhu uz stalno miješanje pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Ulij vrhnje, pusti da lagano zakipi, i kuhaj dalje, uz povremeno miješanje, dok se sve skupa ne zagrije i počne zgušnjavati, oko 3 minute.
Juhu posluži u zdjelicama. Posluži uz worcestershire umak.
Baš kao što puretinu možeš zamijeniti piletinom, tako i umjesto shiitake gljiva za ovu juhu možeš koristiti najobičnije šampinjone.