Recepti Juha 06. svibnja 2025.

Krem juha od puretine - slasna utjeha za kišne dane

Juha
25 MIN
120 MIN
6
SREDNJE
Krem juha od puretine
Krem juha od puretine
foto: NeighborFood Blog/Pinterest
Krem juha od puretine slasno je i zasitno jelo koje grije na ovakve dosadne kišne dane. Da, ovo je savršena hrana za utjehu, a mi imamo odličan recept!

Ovih dana, iako je proljeće u punom zamahu, treba nam nešto toplo i utješno na žlicu. Jer kiša nikako da prestane, i tko zna kad će... Naše rješenje je ova prefina i zasitna krem juha od puretine u kojoj se puretina može zamijeniti i piletinom ili pak za ovu juhu iskoristiti ostatke pečene puretine ili piletine od obilnog ručka dan ranije.

juha Možda vas zanima... Zašto je juha uvijek ukusnija drugi dan? Špajza

Ova sjajna krem juha od puretine može se pripremiti i unaprijed pa samo podgrijati, jer može stajati u hladnjaku do 5 dana. Ako pak ostatke juhe želiš zamrznuti za drugi put kad ti se bude jela krem juha od puretine, možeš i to - odlična je ako stoji u zamrzivaču do mjesec dana. Jedino u tom slučaju izostavi vrhnje pa ga dodaj prilikom podgrijavanja juhe.

Isprobaj naš recept za krem juhu od puretine! Ugrij se i uživaj!

Krem juha od puretine | Author: NeighborFood Blog/Pinterest Krem juha od puretine foto: NeighborFood Blog/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Krem juha od puretine
25 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 5 žlica
  • Shiitake gljive 240 g
  • Poblano paprika 1 kom
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Pureća prsa 900 g
  • Voda 9 šalica
  • Luk 1 kom
  • Celer - stabljika 2 kom
  • Mrkva 1 kom
  • Češnjak 10 režanj
  • Mladi krumpir 240 g
  • Timijan 2 žličica
  • Maslac 125 g
  • Vrhnje za kuhanje 500 ml
  • Worcestershire umak
Postupak
  1. U velikom loncu, na srednjoj vatri, zagrij 3 žlice maslinova ulja. Poprži nasjeckane gljive i ljutu papričicu, dok ne omekša i dobije zlatno-smeđu boju, 5-6 minuta. Posoli i popapri.

    Mješavinu gljiva prebaci u zdjelicu i stavi sa strane.


  2. U istom loncu na srednjoj vatri zagrij preostale 2 žlice ulja. Poprži na tome puretinu, uz povremeno miješanje, dok ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 5 minuta. Posoli i popapri. Dodaj vodu, grubo nasjeckani luk, stabljike celera, mrkvu i zdrobljeni češnjak. Pusti da zakipi i ostavi da se lagano krčka oko sat vremena.


  3. Nakon što prođe sat vremena, izvadi puretinu na dasku za rezanje i pusti da se malo ohladi. U lonac dodaj mlade krumpire i kuhan, uz povremeno miješanje, dok krumpiri ne omekšaju - 25-30 minuta.


  4. Pureća prsa nožem skini s korstiju i nareži na komade veličine zalogaja. Vrati narezanu puretinu u juhu, zajedno sa smjesom od gljiva. Dodaj i timijan, te posoli i popapri prema ukusu.


  5. U srednjoj tavi na srednjoj vatri, rastopi maslac. Dodaj brašno i pjenjačom miješaj da se lijepo poprži. Treba dobiti laganu zlatno-smeđu boju, a to će trajati 1-2 minute. Pusti sa strane da se roux malo ohladi.


  6. Roux dodaj u juhu uz stalno miješanje pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Ulij vrhnje, pusti da lagano zakipi, i kuhaj dalje, uz povremeno miješanje, dok se sve skupa ne zagrije i počne zgušnjavati, oko 3 minute.


  7. Juhu posluži u zdjelicama. Posluži uz worcestershire umak.


Baš kao što puretinu možeš zamijeniti piletinom, tako i umjesto shiitake gljiva za ovu juhu možeš koristiti najobičnije šampinjone.

Isprobaj i ove divne krem juhe!

Krem juha od špinata Možda vas zanima... Proljetna krem juha od špinata koja mami na još Recepti krem juha Možda vas zanima... Skuhaj najbolju krem juhu uz ovih 7 odličnih savjeta Špajza krem juha od krumpira i šunke Možda vas zanima... Krepka krem juha od krumpira i šunke Recepti krem juha od cvjetače Možda vas zanima... Savršena krem juha od pečene cvjetače s harissom Recepti Krem juha od gljiva Možda vas zanima... Najbolja krem juha od gljiva ikad - tajna je u sherryju Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.