Salata od pečenog batata sjajno funkcionira kao zasitan ručak ili večera i kao prilog uz meso ili ribu
Krumpir je često zvijezda salata, ali batat je onaj koji svijetli i bojom i okusom. Pečen u pećnici postaje karameliziran izvana i kremast iznutra, a kad ga spojiš s crnim grahom, svježim špinatom, fetom i ukiseljenim crvenim lukom, nastaje jelo koje je jednako atraktivno na tanjuru i hranjivo u svakom zalogaju.
Batat obiluje beta-karotenom i vitaminom C, a crni grah daje proteine i vlakna. Kad im dodaš špinat i fetu, dobivaš kompletan, šaren i hranjiv obrok koji izgleda kao da si se potrudio više nego što jesi. Ključ savršenog batata je pečenje na 220 °C – dovoljno visokoj da se karamelizira, a dovoljno sigurnoj da ne izgori prije nego što omekša.
Batat je zvijezda ove tople salate
foto: Ilja Enger-Tsizikov / Vecteezy
Ne gasi ekran dok kuham
Hrskava salata od pečenog batata
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Batat
900
g
Maslinovo ulje
4
žlica
Chili u prahu
1
žlica
Sol
0,75
žličica
Ljubičasti luk
0,50
kom
Limeta
1
kom
Crni grah (iz konzerve)
800
g
Mladi špinat
1,50
šalica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Feta sir
115
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 220 °C i rešetku postavi na sredinu.
Oguli batat (ako želiš) i nareži na kockice od 2,5 cm. Stavi ih na lim, prelij s 2 žlice maslinova ulja, pospi chili prahom i ½ žličice soli, pa promiješaj. Rasporedi u jednom sloju i peci oko 30 minuta, jednom promiješaj na pola. Kad su gotove, ostavi da se ohlade 10–15 minuta dok ne budu mlake.
Dok se batat peče, nareži crveni luk na tanke polumjesece i stavi u veliku zdjelu. Dodaj naribanu koricu i sok limete, promiješaj i ostavi da se kratko ukiseli.
U zdjelu s lukom dodaj pečeni batat, ocijeđeni i isprani crni grah, špinat, preostale 2 žlice maslinova ulja, ¼ žličice soli i papar. Dobro promiješaj. Dodaj izmrvljenu fetu i lagano umiješaj. Kušaj i po potrebi dodaj još soli ili papra. Posluži mlako ili na sobnoj temperaturi.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
402 kcal
20 %
MASTI
14,00 g
19 %
KOLESTEROL
0,17 g
0 %
UH
58,00 g
21 %
PROTEINI
14,00 g
28 %
Ostatke drži u hladnjaku u zatvorenoj posudi do 5 dana. Prije posluživanja “osvježi” s malo maslinova ulja i limete.