Recepti Salata 24. rujna 2025.

Salata od pečenog batata – topla, zasitna i brzo gotova

Salata
15 MIN
30 MIN
6
JEDNOSTAVNO
salata od pečenog batata
Salata od pečenog batata
foto: The Fresh Man Cook/Pinterest
Salata od pečenog batata sjajno funkcionira kao zasitan ručak ili večera i kao prilog uz meso ili ribu

Krumpir je često zvijezda salata, ali batat je onaj koji svijetli i bojom i okusom. Pečen u pećnici postaje karameliziran izvana i kremast iznutra, a kad ga spojiš s crnim grahom, svježim špinatom, fetom i ukiseljenim crvenim lukom, nastaje jelo koje je jednako atraktivno na tanjuru i hranjivo u svakom zalogaju.

batat Možda vas zanima... Pogreška koju vjerojatno radiš kod pripreme batata Špajza

Hranjivi batat

Batat obiluje beta-karotenom i vitaminom C, a crni grah daje proteine i vlakna. Kad im dodaš špinat i fetu, dobivaš kompletan, šaren i hranjiv obrok koji izgleda kao da si se potrudio više nego što jesi. Ključ savršenog batata je pečenje na 220 °C – dovoljno visokoj da se karamelizira, a dovoljno sigurnoj da ne izgori prije nego što omekša.

Generated by OkiDokiBot.com | Author: Ilja Enger-Tsizikov / Vecteezy Batat je zvijezda ove tople salate foto: Ilja Enger-Tsizikov / Vecteezy

Ne gasi ekran dok kuham

Hrskava salata od pečenog batata
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Batat 900 g
  • Maslinovo ulje 4 žlica
  • Chili u prahu 1 žlica
  • Sol 0,75 žličica
  • Ljubičasti luk 0,50 kom
  • Limeta 1 kom
  • Crni grah (iz konzerve) 800 g
  • Mladi špinat 1,50 šalica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Feta sir 115 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220 °C i rešetku postavi na sredinu.


  2. Oguli batat (ako želiš) i nareži na kockice od 2,5 cm. Stavi ih na lim, prelij s 2 žlice maslinova ulja, pospi chili prahom i ½ žličice soli, pa promiješaj. Rasporedi u jednom sloju i peci oko 30 minuta, jednom promiješaj na pola. Kad su gotove, ostavi da se ohlade 10–15 minuta dok ne budu mlake.


  3. Dok se batat peče, nareži crveni luk na tanke polumjesece i stavi u veliku zdjelu. Dodaj naribanu koricu i sok limete, promiješaj i ostavi da se kratko ukiseli.


  4. U zdjelu s lukom dodaj pečeni batat, ocijeđeni i isprani crni grah, špinat, preostale 2 žlice maslinova ulja, ¼ žličice soli i papar. Dobro promiješaj. Dodaj izmrvljenu fetu i lagano umiješaj. Kušaj i po potrebi dodaj još soli ili papra. Posluži mlako ili na sobnoj temperaturi.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

402 kcal

20 %

MASTI

14,00 g

19 %

KOLESTEROL

0,17 g

0 %

UH

58,00 g

21 %

PROTEINI

14,00 g

28 %

Ostatke drži u hladnjaku u zatvorenoj posudi do 5 dana. Prije posluživanja “osvježi” s malo maslinova ulja i limete.

Ponešto o batatu uz super recepte...

Popečci od batata Možda vas zanima... Brzi, zdravi i jako fini - popečci od batata Recepti palačinke od batata Možda vas zanima... Od ostataka batata pripremi prefine palačinke Recepti krumpir i batat Možda vas zanima... Batat ili klasični krumpir – koji je bolji? Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.