Recepti Govedina 18. ožujka 2025.

Talijanska mesna štruca – s puno rastopljenog sira!

Govedina
15 MIN
85 MIN
6
SREDNJE
mesna štruca
Slasna talijanska mesna štruca
foto: Erren's Kitchen/Pinterest
Oduševio nas je ovaj recept za brz, jednostavan, slastan i ekonomičan ručak. Ova divna talijanska mesna štruca donosi prave mediteranske okuse, ali i puno, puno finog rastopljenog sira! Imamo recept!

Nije svaka mesna štruca jednako ukusna, slasna i sočna! Posebno nakon što ti na stol dođe divna talijanska mesna štruca, koja na divan način spaja 2 vrste mljevenog mesa (svinjetina i govedina), ali i obilje sira te svježi bosiljak koji joj daje dašak Italije, odnosno slasnog Mediterana.

Donosimo odličan, provjeren recept. Kad ga isprobaš, talijanska mesna štruca zauvijek će ostati na tvome meniju, a tvoji gosti žicat će te recept! 

Dobra fora je da umak od rajčice možeš pripremiti i do 5 dana unaprijed te ga čuvati u hladnjaku!

mesna štruca | Author: Erren's Kitchen/Pinterest Talijanska mesna štruca foto: Erren's Kitchen/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Talijanska mesna štruca
15 MIN
pripreme
85 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 4 žlica
  • Luk 1,50 kom
  • Češnjak 12 režanj
  • Sol 2,25 žličica
  • Pelati iz konzerve 800 g
  • Listići svježeg bosiljka 1 šalica
  • Koncentrat rajčice 1 žlica
  • Jaje 1 kom
  • Žumanjak 1 kom
  • Stari kruh 120 g
  • Pecorino romano 30 g
  • Mlijeko 125 ml
  • Mljeveno meso - govedina 350 g
  • Mljeveno meso - Svinjetina 350 g
  • Mozzarella 150 g
Postupak
  1. Rešetku postavi u sredinu pećnice, koju treba zagrijati na 175 stupnjeva.


  2. U srednjoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijati 3 žlice maslinova ulja te na njemu popržiti 1 nasitno nasjeckani luk, uz povremeno miješanje, dok luk lagano ne omekša i postane proziran - oko 5 minuta.

    Dodati 2 žlice nasjeckanog češnjaka i dinstati, uz stalno miješanje, dok ne zamiriši (pazi da češnjak ne zagori!), 1-2 minute. Dodaj 1/2 žličice soli.


  3. U zdjeli rukama zgnjećiti pelate iz konzerve da dobiješ manje komade, manje i srednje veličine. Dodaj rajčice i listiće bosiljka u lonac i dodaj još 1/2 žličice soli.

    Kuhaj, uz često miješanje, dok se umak ne stisne, 15-20 minuta. Makni s vatre.


  4. U tavici na srednjoj vatri zagrij preostalu 1 žlicu maslinova ulja te na njoj poprži preostalu 1/2 nasitno nasjeckanog luka dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodaj preostale 2 žličice nasjeckanog češnjaka i dinstaj dalje, dok ne zamiriši, 1-2 minute. Dodaj koncentrat rajčice i dinstaj dalje, uz miješanje, oko 1 minutu. Dodaj 1/4 žličice soli.

    Makni s vatre i pusti da se ohladi. potom prebaci u veliku zdjelu.


  5. Poprženom luku s češnjakom i koncentratom rajčice dodaj jaje, žumanjak, stari kruh, naribani sir pecorino romano i mlijeko. Mijesi dok se sve je sjedini.

    Uz pomoć silikonske špatule ili drvene kuhače umiješaj oba mljevena mesa, dodaj preostalu 1 žličicu soli.

    Od mješavine formiraj mesnu štrucu dimenzija cca 23x11 cm i stavi je u pleh obložen papirom za pečenje.


  6. Mesnu štrucu sa strane i po vrhu premaži sa 2/3 umaka od rajčice, ostatak umaka sačuvaj za posluživanje.


  7. Mesnu štrucu peci dok se lagano ne stvrdne, oko 30 minuta. Izvadi je kratko iz pećnice i pospi naribanom mozzarellom.

    Vrati u pećnicu i peci još cca 30 minuta, odnsno dok termometar zaboden u sredinu mesne štruce ne prikaže 71 stupanj. Također, sir bi se tijekom pečenja trebao lijepo rastopiti i lagano zapeći.


  8. Talijansku mesnu roladu posluži s umakom od rajčice, posutu svježim listićima bosiljka. Dobar tek!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

527 kcal

26 %

MASTI

33,00 g

45 %

KOLESTEROL

0,16 g

0 %

UH

19,00 g

6 %

PROTEINI

35,00 g

70 %

Ako ti slučajno ostane koji komad talijanske mesne štruce, spremi ga u dobro poklopljenu posudu bez dotoka zraka i čuvaj u hladnjaku do 3 dana te podgrij prije posluživanja. Talijanska mesna štrca može se i narezati na kriške te tako zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do mjesec dana.

isprobaj i ove super recepte i savjete za pripremu mesne štruce!

mesna štruca Možda vas zanima... Uz ovih 5 pravila tvoja mesna štruca bit će savršena! Recepti mesna štruca Možda vas zanima... Tajni sastojak za sočniju mesnu štrucu Špajza Mesna štruca Možda vas zanima... Pureća mesna štruca povoljna je, izdašna i ukusna Recepti mesna štruca, mesna rolada Možda vas zanima... ZA CIJELU OBITELJ Mesna štruca s umakom od senfa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.