Oduševio nas je ovaj recept za brz, jednostavan, slastan i ekonomičan ručak. Ova divna talijanska mesna štruca donosi prave mediteranske okuse, ali i puno, puno finog rastopljenog sira! Imamo recept!
Nije svaka mesna štruca jednako ukusna, slasna i sočna! Posebno nakon što ti na stol dođe divna talijanska mesna štruca, koja na divan način spaja 2 vrste mljevenog mesa (svinjetina i govedina), ali i obilje sira te svježi bosiljak koji joj daje dašak Italije, odnosno slasnog Mediterana.
Donosimo odličan, provjeren recept. Kad ga isprobaš, talijanska mesna štruca zauvijek će ostati na tvome meniju, a tvoji gosti žicat će te recept!
Dobra fora je da umak od rajčice možeš pripremiti i do 5 dana unaprijed te ga čuvati u hladnjaku!
Rešetku postavi u sredinu pećnice, koju treba zagrijati na 175 stupnjeva.
U srednjoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijati 3 žlice maslinova ulja te na njemu popržiti 1 nasitno nasjeckani luk, uz povremeno miješanje, dok luk lagano ne omekša i postane proziran - oko 5 minuta.
Dodati 2 žlice nasjeckanog češnjaka i dinstati, uz stalno miješanje, dok ne zamiriši (pazi da češnjak ne zagori!), 1-2 minute. Dodaj 1/2 žličice soli.
U zdjeli rukama zgnjećiti pelate iz konzerve da dobiješ manje komade, manje i srednje veličine. Dodaj rajčice i listiće bosiljka u lonac i dodaj još 1/2 žličice soli.
Kuhaj, uz često miješanje, dok se umak ne stisne, 15-20 minuta. Makni s vatre.
U tavici na srednjoj vatri zagrij preostalu 1 žlicu maslinova ulja te na njoj poprži preostalu 1/2 nasitno nasjeckanog luka dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodaj preostale 2 žličice nasjeckanog češnjaka i dinstaj dalje, dok ne zamiriši, 1-2 minute. Dodaj koncentrat rajčice i dinstaj dalje, uz miješanje, oko 1 minutu. Dodaj 1/4 žličice soli.
Makni s vatre i pusti da se ohladi. potom prebaci u veliku zdjelu.
Poprženom luku s češnjakom i koncentratom rajčice dodaj jaje, žumanjak, stari kruh, naribani sir pecorino romano i mlijeko. Mijesi dok se sve je sjedini.
Uz pomoć silikonske špatule ili drvene kuhače umiješaj oba mljevena mesa, dodaj preostalu 1 žličicu soli.
Od mješavine formiraj mesnu štrucu dimenzija cca 23x11 cm i stavi je u pleh obložen papirom za pečenje.
Mesnu štrucu sa strane i po vrhu premaži sa 2/3 umaka od rajčice, ostatak umaka sačuvaj za posluživanje.
Mesnu štrucu peci dok se lagano ne stvrdne, oko 30 minuta. Izvadi je kratko iz pećnice i pospi naribanom mozzarellom.
Vrati u pećnicu i peci još cca 30 minuta, odnsno dok termometar zaboden u sredinu mesne štruce ne prikaže 71 stupanj. Također, sir bi se tijekom pečenja trebao lijepo rastopiti i lagano zapeći.
Talijansku mesnu roladu posluži s umakom od rajčice, posutu svježim listićima bosiljka. Dobar tek!
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
527 kcal
26 %
MASTI
33,00 g
45 %
KOLESTEROL
0,16 g
0 %
UH
19,00 g
6 %
PROTEINI
35,00 g
70 %
Ako ti slučajno ostane koji komad talijanske mesne štruce, spremi ga u dobro poklopljenu posudu bez dotoka zraka i čuvaj u hladnjaku do 3 dana te podgrij prije posluživanja. Talijanska mesna štrca može se i narezati na kriške te tako zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do mjesec dana.
isprobaj i ove super recepte i savjete za pripremu mesne štruce!