Recepti Govedina 18. ožujka 2025.

Talijanska mesna štruca – s puno rastopljenog sira!

Govedina
15 MIN
85 MIN
6
SREDNJE
mesna štruca
Slasna talijanska mesna štruca
foto: Erren's Kitchen/Pinterest
Oduševio nas je ovaj recept za brz, jednostavan, slastan i ekonomičan ručak. Ova divna talijanska mesna štruca donosi prave mediteranske okuse, ali i puno, puno finog rastopljenog sira! Imamo recept!

Nije svaka mesna štruca jednako ukusna, slasna i sočna! Posebno nakon što ti na stol dođe divna talijanska mesna štruca, koja na divan način spaja 2 vrste mljevenog mesa (svinjetina i govedina), ali i obilje sira te svježi bosiljak koji joj daje dašak Italije, odnosno slasnog Mediterana.

Donosimo odličan, provjeren recept. Kad ga isprobaš, talijanska mesna štruca zauvijek će ostati na tvome meniju, a tvoji gosti žicat će te recept! 

Dobra fora je da umak od rajčice možeš pripremiti i do 5 dana unaprijed te ga čuvati u hladnjaku!

mesna štruca | Author: Erren's Kitchen/Pinterest Talijanska mesna štruca foto: Erren's Kitchen/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Talijanska mesna štruca
15 MIN
pripreme
85 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 4 žlica
  • Luk 1,50 kom
  • Češnjak 12 režanj
  • Sol 2,25 žličica
  • Pelati iz konzerve 800 g
  • Listići svježeg bosiljka 1 šalica
  • Koncentrat rajčice 1 žlica
  • Jaje 1 kom
  • Žumanjak 1 kom
  • Stari kruh 120 g
  • Pecorino romano 30 g
  • Mlijeko 125 ml
  • Mljeveno meso - govedina 350 g
  • Mljeveno meso - Svinjetina 350 g
  • Mozzarella 150 g
Postupak
  1. Rešetku postavi u sredinu pećnice, koju treba zagrijati na 175 stupnjeva.


  2. U srednjoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijati 3 žlice maslinova ulja te na njemu popržiti 1 nasitno nasjeckani luk, uz povremeno miješanje, dok luk lagano ne omekša i postane proziran - oko 5 minuta.

    Dodati 2 žlice nasjeckanog češnjaka i dinstati, uz stalno miješanje, dok ne zamiriši (pazi da češnjak ne zagori!), 1-2 minute. Dodaj 1/2 žličice soli.


  3. U zdjeli rukama zgnjećiti pelate iz konzerve da dobiješ manje komade, manje i srednje veličine. Dodaj rajčice i listiće bosiljka u lonac i dodaj još 1/2 žličice soli.

    Kuhaj, uz često miješanje, dok se umak ne stisne, 15-20 minuta. Makni s vatre.


  4. U tavici na srednjoj vatri zagrij preostalu 1 žlicu maslinova ulja te na njoj poprži preostalu 1/2 nasitno nasjeckanog luka dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodaj preostale 2 žličice nasjeckanog češnjaka i dinstaj dalje, dok ne zamiriši, 1-2 minute. Dodaj koncentrat rajčice i dinstaj dalje, uz miješanje, oko 1 minutu. Dodaj 1/4 žličice soli.

    Makni s vatre i pusti da se ohladi. potom prebaci u veliku zdjelu.


  5. Poprženom luku s češnjakom i koncentratom rajčice dodaj jaje, žumanjak, stari kruh, naribani sir pecorino romano i mlijeko. Mijesi dok se sve je sjedini.

    Uz pomoć silikonske špatule ili drvene kuhače umiješaj oba mljevena mesa, dodaj preostalu 1 žličicu soli.

    Od mješavine formiraj mesnu štrucu dimenzija cca 23x11 cm i stavi je u pleh obložen papirom za pečenje.


  6. Mesnu štrucu sa strane i po vrhu premaži sa 2/3 umaka od rajčice, ostatak umaka sačuvaj za posluživanje.


  7. Mesnu štrucu peci dok se lagano ne stvrdne, oko 30 minuta. Izvadi je kratko iz pećnice i pospi naribanom mozzarellom.

    Vrati u pećnicu i peci još cca 30 minuta, odnsno dok termometar zaboden u sredinu mesne štruce ne prikaže 71 stupanj. Također, sir bi se tijekom pečenja trebao lijepo rastopiti i lagano zapeći.


  8. Talijansku mesnu roladu posluži s umakom od rajčice, posutu svježim listićima bosiljka. Dobar tek!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

527 kcal

26 %

MASTI

33,00 g

45 %

KOLESTEROL

0,16 g

0 %

UH

19,00 g

6 %

PROTEINI

35,00 g

70 %

Ako ti slučajno ostane koji komad talijanske mesne štruce, spremi ga u dobro poklopljenu posudu bez dotoka zraka i čuvaj u hladnjaku do 3 dana te podgrij prije posluživanja. Talijanska mesna štrca može se i narezati na kriške te tako zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do mjesec dana.

isprobaj i ove super recepte i savjete za pripremu mesne štruce!

mesna štruca Možda vas zanima... Uz ovih 5 pravila tvoja mesna štruca bit će savršena! Recepti mesna štruca Možda vas zanima... Tajni sastojak za sočniju mesnu štrucu Špajza Mesna štruca Možda vas zanima... Povoljna, izdašna i ukusna - pureća mesna štruca Recepti mesna štruca, mesna rolada Možda vas zanima... ZA CIJELU OBITELJ Mesna štruca s umakom od senfa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.