3 slatka sloja, 0 minuta pećnice. Ova troslojna torta koja se peče u mikrovalnoj ruši sve slastičarske zakone. A prefina je! Donosimo ovaj genijalan recept!
Zvuči poput znanstvene fantastike, ali stvarno je moguće... Ova troslojna torta zapravo je pametno osmišljen recept koji iskorištava ono što mikrovalna pećnica radi najbolje – vlagu.
Umjesto da ga isuši, mikrovalna pećnica “kuha” biskvit na pari, što rezultira mekom, ravnom i sočnom teksturom. Svaki sloj peče se samo 3 minute, pa u manje od 10 minuta imaš visoku, mirisnu tortu spremnu za mazanje kreme.
Za čokoladnu varijantu u biskvit dodaj 3 žlice kakao praha i 2 žlice vruće vode. Za svježiju verziju između slojeva možeš nanijeti tanki sloj marmelade prije kreme... Rezultat je lagana, sočna torta koja se topi u ustima.
Tri sloja, cool mrvice... I malo više od pola sata posla!
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Više mlijeka, manje jaja
Smjesa za tijesto za ovu tortu je posebno prilagođena ovom načinu pečenja, s više mlijeka, manje jaja i puno zraka, što sprječava “jajasti” okus i daje onaj efekt savršenog pjenastog kolača.
Krema je klasična krema od maslaca, jednostavna i dekadentna, dovoljno čvrsta da drži slojeve, a opet mekana da se topi pod vilicom. Tko kaže da desert bez pećnice ne može izgledati spektakularno? Recept je u nastavku, pa provjeri sam(a)!
Ako tvoja mikrovalna ima manju snagu (800 W ili manje), produži pečenje svakog sloja za 15–20 sekundi. Prejak intenzitet (1200 W i više) može isušiti rubove, zato koristi srednju snagu i kraće intervale.
Ne gasi ekran dok kuham
Troslojna torta iz mikrovalne
30 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Za biskvit
Sastojci
Maslac
227
g
Šećer
400
g
Jaje
2
kom
Mlijeko
480
ml
Ekstrakt vanilije
1
žlica
Brašno
360
g
Prašak za pecivo
2
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Postupak
U velikoj zdjeli pjenjačom sjedini otopljeni maslac, šećer, jaja, mlijeko i ekstrakt vanilije dok ne dobiješ glatku, ujednačenu smjesu.
Dodaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Lagano umiješaj špatulom dok se sve ne poveže, pazeći da ne premiješaš. Smjesa treba biti blago rijetka.
Podijeli smjesu ravnomjerno u tri silikonska kalupa promjera oko 20 cm (otprilike 2 šalice smjese po kalupu). Ne moraš ih podmazivati. Peci svaki sloj zasebno u mikrovalnoj na punoj snazi (1000 W) 3 minute i 15 sekundi. Biskvit je gotov kad elastično “odskoči” pod prstima, a rubovi se lagano odvoje od kalupa.
Ako tvoja mikrovalna ima manju snagu, dodaj 15 sekundi, ako je jača, smanji isto toliko.
Ostavi biskvite da se hlade 10 minuta u kalupu, zatim ih pažljivo okreni na rešetku i pusti da se potpuno ohlade prije nego što ih počneš premazivati.
Za kremu
Sastojci
Maslac
340
g
Šećer u prahu
680
g
Mlijeko
80
ml
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Šarene mrvice
Postupak
U velikoj zdjeli izmiksaj maslac električnim mikserom na srednjoj brzini oko 2 minute, dok ne postane gladak i svilenkast. Dodaj šećer u prahu, mlijeko i vaniliju, pa miksaj još 2 minute dok krema ne postane lagana i pjenasta.
Na tanjur za posluživanje stavi prvi sloj biskvita i premaži ga otprilike jednom šalicom kreme. Položi drugi sloj, ponovno premaži, pa dodaj i treći. Provjeri da su slojevi poravnani i po potrebi ih lagano prilagodi.
Ostatkom kreme premaži vrh i stranice torte u debelom, ravnom sloju. Izravnaj špatulom, žlicom ili nožem i ukrasi po želji šarenim mrvicama.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.