Kuhala vode omogućavaju brzu i jednostavnu pripremu omiljenih toplih napitaka. No, nakon višemjesečne uporabe, u kuhalu se može nakupiti kamenac, odnosno mineralne naslage iz vode. Stoga je važno, s vremena na vrijeme, odvojiti nekoliko minuta za temeljito čišćenje kuhala.
Naravno, ne želimo ga čistiti s jakim kemikalijama, koje nisu sigurne za jelo i piće, pa biramo prirodno i pristupačno sredstvo - ocat. Osim što je najjeftiniji, alkoholni ocat je i najzdraviji i i najefikasniji u čišćenju kuhala.
U nastavku donosimo detaljan postupak čišćenja, a dobra je vijest da će ti trebati svega nekoliko stvari, koje vrlo vjerojatno već imaš u smočnici.
Što će ti trebati?
- Bijeli ocat
- Voda
- Četka za ribanje
- Krpa od mikrovlakana
Kako očistiti kuhalo?
1. Za početak pripremi otopinu od vode i bijelog octa. Pomiješaj jednake količine octa i vode u mjernoj posudi.
2. Pripremljenu tekućinu ulij u kuhalo za vodu.
3. Uključi kuhalo i pusti da otopina zavrije, a zatim ga isključi i ostavi da se tekućina ohladi.
4. Zatim očisti vanjski dio kuhala. Umoči krpu od mikrovlakana u tekućinu octa i vode i njome obriši vanjsku stranu kuhala.
5. Sada je vrijeme za detaljno čišćenje unutrašnjosti. Četkom izribaj kuhalo iznutra. Pripazi da detaljno očistiš sve dijelove.
6. Slijedi ispiranje. Izlij otopinu octa i vode, te kuhalo dobro isperi čistom vodom.
7. Za kraj, prokuhaj čistu vodu u kuhalu jednom ili dvaput, kako bi bila sigurna da je kuhalo u potpunosti čisto te da su uklonjeni miris ili okus octa.
Zanimat će te i...