Špajza 15. listopada 2021.

Kako brzo i jednostavno očistiti kuhalo za vodu?

;Kako očistiti kuhalo za vodu? foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznaj kako pravilno održavati i čistiti kuhalo za vodu

Kuhala vode omogućavaju brzu i jednostavnu pripremu omiljenih toplih napitaka. No, nakon višemjesečne uporabe, u kuhalu se može nakupiti kamenac, odnosno mineralne naslage iz vode. Stoga je važno, s vremena na vrijeme, odvojiti nekoliko minuta za temeljito čišćenje kuhala.

Naravno, ne želimo ga čistiti s jakim kemikalijama, koje nisu sigurne za jelo i piće, pa biramo prirodno i pristupačno sredstvo - ocat.  Osim što je najjeftiniji, alkoholni ocat je i najzdraviji i i najefikasniji u čišćenju kuhala.

 U nastavku donosimo detaljan postupak čišćenja, a dobra je vijest da će ti trebati svega nekoliko stvari, koje vrlo vjerojatno već imaš u smočnici. 

Što će ti trebati? 

  • Bijeli ocat
  • Voda
  • Četka za ribanje 
  • Krpa od mikrovlakana

Soda bikarbona i ocat | Author: Shutterstock Ocat, foto: Shutterstock

Kako očistiti kuhalo? 

1. Za početak pripremi otopinu od vode i bijelog octa. Pomiješaj jednake količine octa i vode u mjernoj posudi.

2. Pripremljenu tekućinu ulij u kuhalo za vodu. 

3. Uključi kuhalo i pusti da otopina zavrije, a zatim ga isključi i ostavi da se tekućina ohladi. 

4. Zatim očisti vanjski dio kuhala. Umoči krpu od mikrovlakana u tekućinu octa i vode i njome obriši vanjsku stranu kuhala. 

5. Sada je vrijeme za detaljno čišćenje unutrašnjosti. Četkom izribaj kuhalo iznutra. Pripazi da detaljno očistiš sve dijelove.

6. Slijedi ispiranje. Izlij otopinu octa i vode, te kuhalo dobro isperi čistom vodom. 

7. Za kraj, prokuhaj čistu vodu u kuhalu jednom ili dvaput, kako bi bila sigurna da je kuhalo u potpunosti čisto te da su uklonjeni miris ili okus octa.

Zanimat će te i...

Možda vas zanima... Evo kako trebaš prati plastične posude za hranu Špajza Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti kuhinjske ormariće Špajza Možda vas zanima... Cvijet soli - kavijar među solima Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.