Špajza 22. rujna 2021.

Vrijeme je da temeljito očistiš drvene žlice. Evo kako...

Održavanje drvenih žlica foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Drvene žlice upijaju mirise i na njima se talože ostaci hrane. Vrijeme je da ih baciš - ili zaista dobro očistiš

Da smo život posvetili čišćenju kuhinje, i dalje bismo svaki dan imali puno radno vrijeme. Postoji nebrojivo mnogo zadataka koje treba redovito obavljati, a neke je sitnice jako lako previdjeti. Primjerice, temeljito pranje drvenih žlica.

Zaista nije dovoljno ovlaš oprati drvenu žlicu mlakom vodom, što dokazuje i mnoštvo video isječaka na TikToku. Pogledaj što se dogodi nakon 20 minuta namakanja žlica u kipućoj vodi:

@miss.clean.with.me

I was not prepared for this🤢 Tiktok teaches me so much! ##clean ##cleaning ##satisfying ##asmr ##cleantok ##foryou ##fyp

♬ Bubble pop electric - ᴀᴜᴅɪᴏs

Kako bi izbjegla ovakav uznemirujuć scenarij, redovito i temeljito peri drvene žlice. Ovo su osnovna pravila za održavanje:

1. Isperi ih nakon upotrebe!

Nemoj biti lijena kad su u pitanju drvene žlice. Sve što trebaš je isprati je odmah nakon korištenja kako se mirisi i komadići hrane ne bi uvukli duboko u drvo.

2. Nabavi više žlica!

Ovo je pravilo od kojeg zaista ne trebaš odstupati. Nije uputno koristiti istu žlicu za variva, a potom je isprati i umiješati njome bjelanjke u biskvit. Razlozi su očiti.

3. Nemoj ih prati u perilici

Postoji velika šansa da će se drvene žlice oštetiti nakon nekoliko rundi pranja u perilici. Čak i manja oštećenja nisu dobra vijest jer će se hrana lakše zavući u rupice.

4. Deterdžent i voda su ok opcija

Ako si ih isprala nakon korištenja, ne moraš ih temeljito prati isti čas. Međutim, dugo stajanje u vlažnom (i ne baš čistom) sudoperu također ne preporučujemo.  

Operi ih blagim deterdžentom, dobro isperi i obriši krpom. 

5. Sol i limun su dobitna kombinacija

Ako vidiš da je vrijeme za temeljito čišćenje, a emotivno si vezana uz žlicu i ne želiš je baciti, produlji joj životni vijek sa soli i limunom. Pospi je soli pa dobro istrljaj polovicom limuna, isperi i osuši. Tako ćeš se riješiti (većine) mrlja, a i neugodnih mirisa.

 

Možda vas zanima... Do uredne kuhinje uz zlatne savjete Marie Kondo Špajza

 

Drvene žlice su dobra opcija, ako uložiš malo truda i vremena u održavanje. U suprotnom, bolje nabavi nekoliko silikonskih jer ih je lakše oprati i teže će poprimiti miris hrane. 

Imamo gomilu dobrih savjeta za održavanje čistoće u kuhinji:

 

Možda vas zanima... Evo kako trebaš prati plastične posude za hranu Špajza Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti blender Špajza sudoper Možda vas zanima... Kako očistiti sudoper bez puno muke Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.