Dobro zapamti ovaj recept za prhko tijesto i pripremi nezaboravne pite i tartove
Prhko tijesto je na jelovniku kroz cijelu godinu, u različitim slatkim i slanim izvedenicama. Kako bi svaki kulinarski eksperiment bio uspješan, recept za prhko tijesto potražili smo kod britanske kraljice - kad je gastronomija u pitanju.
Naravno, riječ je o Mary Berry, čijem stažu u kuhinji rijetko tko može parirati. Recept u nastavku Mary koristi i za slane i slatke varijante, a razlika je samo u 25 g šećera u prahu.
Tijesto za tart
foto: Nina Mrvica
Ne gasi ekran dok kuham
Prhko tijesto - recept Mary Berry
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
1
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
225
g
Maslac
125
g
Jaje
1
kom
Šećer u prahu
25
g
Postupak
Premaži dno i stranice kalupa maslacem.
Brašno, šećer i maslac ubaci u multipraktik. Spremno je kad bude mrvičasto, nalik na krupne krušne mrvice. Naravno, taj dio možeš odraditi i prstima.
Kad smjesa postigne željenu teksturu, ubaci umućeno jaje i žlicu vode pa miješaj dok se tijesto ne formira u kuglu.
Izvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini pa njime obloži kalup.
Stavi u hladnjak na 20 minuta, a za to vrijeme zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
Rashlađeno tijesto izbodi vilicom, prekrij papirom za pečenje pa ubaci grah ili nešto slično što može poslužiti kao uteg.
Peci 15 minuta, makni grah i papir za pečenje pa peci još otprilike pet minuta, dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Ovime je završena prva faza pripreme tarta odnosno pite, a dodatno vrijeme pečenja ovisi o nadjevu.
Isprobaj i ova sjajne recepte slavne Mary Berry...