gastro postao
Dobro zapamti ovaj recept i pripremi nezaboravne pite i tartove
Prhko tijesto je na jelovniku kroz cijelu godinu, u različitim slatkim i slanim izvedenicama. Kako bi svaki kulinarski eksperiment bio uspješan, recept za prhko tijesto potražili smo kod britanske kraljice - kad je gastronomija u pitanju. Naravno, riječ je o Mary Berry, čijem stažu u kuhinji rijetko tko može parirati.
Recept u nastavku Mary koristi i za slane i slatke varijante, a razlika je samo u 25 g šećera u prahu.
Mary upotrebljava okrugli kalup promjera 28 cm, dubok četiri centimetra.
Sastojci:
- 225 g glatkog brašna
- 125 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 25 g šećera u prahu (ako je u pitanju slastica)
Priprema:
- Premaži dno i stranice kalupa maslacem.
- Brašno, šećer i maslac ubaci u multipraktik. Spremno je kad bude mrvičasto, nalik na krupne krušne mrvice. Naravno, taj dio možeš odraditi i prstima.
- Kad smjesa postigne željenu teksturu, ubaci umućeno jaje i žlicu vode pa miješaj dok se tijesto ne formira u kuglu.
- Izvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini pa njime obloži kalup.
- Stavi u hladnjak na 20 minuta, a za to vrijeme zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Rashlađeno tijesto izbodi vilicom, prekrij papirom za pečenje pa ubaci grah ili nešto slično što može poslužiti kao uteg.
- Peci 15 minuta, makni grah i papir za pečenje pa peci još otprilike pet minuta, dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Ovime je završena prva faza pripreme tarta, a vrijeme pečenja ovisi o nadjevu.
Izvor: Classics, Mary Berry