Recepti 18. listopada 2021.

Savršeno prhko tijesto po receptu Mary Berry

SHUTTERSTOCK Prhko tijesto po receptu Mary Berry
gastro postao gastro.24sata.hr
Dobro zapamti ovaj recept i pripremi nezaboravne pite i tartove

Prhko tijesto je na jelovniku kroz cijelu godinu, u različitim slatkim i slanim izvedenicama. Kako bi svaki kulinarski eksperiment bio uspješan, recept za prhko tijesto potražili smo kod britanske kraljice - kad je gastronomija u pitanju. Naravno, riječ je o Mary Berry, čijem stažu u kuhinji rijetko tko može parirati.

 

Možda vas zanima... Pripremi hummus po receptu slavne Mary Berry! Recepti

 

Recept u nastavku Mary koristi i za slane i slatke varijante, a razlika je samo u 25 g šećera u prahu.

 

Mary upotrebljava okrugli kalup promjera 28 cm, dubok četiri centimetra.

 

Sastojci:

  • 225 g glatkog brašna
  • 125 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 25 g šećera u prahu (ako je u pitanju slastica)

Priprema:

  1. Premaži dno i stranice kalupa maslacem.
  2. Brašno, šećer i maslac ubaci u multipraktik. Spremno je kad bude mrvičasto, nalik na krupne krušne mrvice. Naravno, taj dio možeš odraditi i prstima.
  3. Kad smjesa postigne željenu teksturu, ubaci umućeno jaje i žlicu vode pa miješaj dok se tijesto ne formira u kuglu.
  4. Izvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini pa njime obloži kalup.
  5. Stavi u hladnjak na 20 minuta, a za to vrijeme zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  6. Rashlađeno tijesto izbodi vilicom, prekrij papirom za pečenje pa ubaci grah ili nešto slično što može poslužiti kao uteg.
  7. Peci 15 minuta, makni grah i papir za pečenje pa peci još otprilike pet minuta, dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Ovime  je završena prva faza pripreme tarta, a vrijeme pečenja ovisi o nadjevu.

 

Možda vas zanima... Nabujak od čokolade po receptu Mary Berry Recepti

 

Izvor: Classics, Mary Berry

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.