Vrijeme je da iskoristiš kalupiće za nabujak i razveseliš svoje najdraže mirisnim desertom po receptu gastro dive Mary Berry. Napravi po njezinom receptu ovaj genijalan nabujak od čokolade!
U redakciji imamo nekoliko odličnih kuharica, ali kad nam nedostaje inspiracije obično se izgubimo u gomili recepata iz "Velike obiteljske" kuharice slavne Britanke Mary Berry. Ovog smo puta naletjeli na slatki klasik prikladan za baš svaku priliku – genijalan nabujak od čokolade.
Mary Berry
foto: PA/PIXSELL
Čokoladni nabujak - raskošan i neodoljiv
foto: Instagram @madamedessert.de
Ne gasi ekran dok kuham
Nabujak od čokolade - recept Mary Berry
12 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Čokolada
125
g
Voda
2
žlica
Mlijeko
300
ml
Maslac
50
g
Ekstrakt vanilije
Šećer
50
g
Brašno
45
g
Žumanjak
4
kom
Bjelanjak
5
kom
Šećer u prahu
Postupak
Rastopi čokoladu sa 2 žlice vode i malo mlijeka na laganoj vatri. Miješaj sve dok se ne rastopi, a zatim dodaj i ostatak mlijeka.
U tavici zagrij maslac, dodaj brašno i miješajući kuhaj otprilike minutu. Makni s vatre pa postepeno ulij mješavinu čokolade i mlijeka. Smjesu zakuhaj i miješaj sve dok se ne zgusne.
U smjesu umiješaj ekstrakt vanilije i šećer, makni s vatre i pusti da se ohladi.
U ohlađenu smjesu umuti žumanjke.
Kalupe namasti s malo maslaca te pobrašni.
Bjelanjke izmiksaj u čvrsti snijeg i postepeno ga dodaj u smjesu čokolade i žumanjaka.
Rasporedi smjesu u 4 kalupa od 300 ml.
Peci 40-45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 stupnjeva, sve dok nabujci ne narastu i ne postanu čvrsti.
Nabujak od čokolade posluži odmah, posut šećerom u prahu.
Kad pri pečenju kolača nešto krene krivo, tražimo savjet Mary Berry...