Mary Berry nam je jedna od omiljenih TV kuharica. Ova simpatična 89-godišnjakinja iskusna je u pripremi tradicionalnih britanskih slanih i slatkih specijaliteta, kao i onih svjetske kuhinje, a u svojim emisijama (ali i brojnim knjigama recepata koje je izdala) donosi i brojne odlične savjete kojima amaterskim kuharima olakšava kuhanje kod kuće.
U svojoj najnovijoj emisiji "Mary Berry's Foolproof Dinners", koja se odnedavno emitira na BBC-ju (a mi jedva čekamo trenutak da dođe na 24Kitchen ili HRT, koji često emitiraju kulinarske emisija s Mary Berry u glavnoj ulozi) Mary donosi super savjete za večere bez stresa koje donosimo u nastavku.
U ovoj emisiji Mary Berry obraća se amaterskim kuharicama i kuharima koji vole previše komplicirati oko večere, posebno kada dolaze brojni gosti, onima koji večeru naručuju izvana, ali i svima koji žele pojednostaviti organizaciju i pripremu večere kod kuće. U svakoj emisiji Mary ugošćuje slavne osobe kojima zapravo i otkriva svoje trikove i savjete za uspješne večere bez stresa.
Nisi vješt(a) u kuhinji? Pripremi "sve u jednom" večeru!
Uglavnom večeru naručuješ iz dostave? Mary ima rješenje za tebe! Pripremi neki od jednostavnih recepata poput chow mein govedine ili sočne piletine iz woka. Ovi ukusni azijski klasici brzo se i lako pripremaju, a svidjet će se i tvojim (iznenadnim) gostima. Ova jela odlične su ideje i za one večeri nakon napornog dana na poslu, kad se samo želiš sklupčati pod dekicom ispred TV-a...
Mary ima super trikove za uštedu vremena, bez osjećaja krivnje
Ovo su super savjeti za one koji ne stižu (ili ne žele) provoditi puno vremena u kuhinji, nego žele pripremiti finu hranu sa što manje uloženog vremena. U takvim trenucima Mary predlaže da pripremiš fini quiche sa raznim nadjevima (ona je u emisiji pravila sezonski jesenski nadjev od gljiva, luka i cheddara).
Za quiche je potrebno prhko tijesto, a njegova priprema može potrajati (treba ga zamijesiti, a potom i dobro ohladi, tek tada razvaljati, pa peći naslijepo, pa nadjenuti i dalje peći...). Tako Mary predlaže da ga u brzinskim verzijama quichea zamijeniš tortiljama.
"Nemojte se bojati trikova za uštedu vremena u kuhinji. Ako imate malo vremena, koristite primjerice kuhanu leću iz konzerve za juhe ili variva, a za razne slane i slatke pite slobodno koristite svježe, razvaljano kupovno lisnato tijesto. I zaboravite na osjećaj krivnje", poručuje Mary.
Jela za posebne prilike pripremi unaprijed
Ako je pred tobom priprema i organizacija večere kojom se slavi neka posebna prigoda, probaj, savjetuje Mary Berra, pripremiti što više toga unaprijed. Tako ćeš smanjiti količinu posla (a time i stresa!) na dan same večere...
"Neka zamrzivač bude vaš prijatelj", poručuje Mary te za takve situacije predlaže pripremu čokoladne torte nekoliko dana unaprijed. Na dan večere samo ju treba odmrznuti na vrijeme i ukrasiti.
Nemoj komplicirati stvari
Ponekad, kada kuhamo neku posebnu večeru za bolju polovicu ili veće društvo, želimo ih impresionirati svojim jelima, što nas najčešće odvlači u sferu prevelikog kompliciranja stvari. Slažemo se s Mary - ukusna i impresivna jela ne moraju nužno biti i komplicirana!
Nemoj se bojati isprobati nešto novo
Iako treba biti oprezan i, posebno na dane kada nam dolaze gosti, trebamo i nastojati izbjeći kulinarske katastrofe, to ne znači da ne trebamo iskušati nove recepte, okuse i ideje. Važno je pritom, naglašava Mary Berry, pripaziti na to da nađemo dobar, provjereni recept, a ako imamo vremena za to - da ga isprobamo prije nego što ga krenemo kuhati za druge.
"I ja još uvijek otkrivam nova jela, nove okuse i nove načine pripreme meni dobro poznatih jela. Rado isprobavam nova jela i nove okuse, kao i nove kulinarske tehnike. U kuhanju su mi velika inspiracija moja djeca i unuci. primjerice, moja kći Annabel je odlična kuharica, ona stalno eksperimentira i isprobava nova jela, te od nje dobivam dosta preporuke što bih i ja trebala kušati", otkriva Mary.
Isprobaj ove recepte slavne Mary Berry...