Špajza 27. siječnja 2017.

Neka vam posuđe i kuhinja uvijek blistaju

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Senzacionalna Martha Stewart ima mnoštvo ideja kako održavati dom čistim, ovo su tek neke od njih!

Ako ste se mučili s ribanjem zagorenih lonaca, ili ne znate kako ukloniti neugodan miris iz hladnjaka ili kuhinje, definitivno biste trebali pogledati ove sjajne savjete koje predlaže Martha Stewart.

  • Otišli ste nekamo za vikend i potpuno zaboravili na neku hranu u hladnjaku koja više i ne miriše tako lijepo, a cijeli hladnjak je poprimio njen miris. Kako se riješiti neugodnog mirisa? Uzmite kavu u zrnu, stavite ju u staklenu ili porculansku zdjelicu, stavite ju u hladnjak (ili u ladicu ako je neugodan miris proizašao iz ladice s povrćem), ostavite preko noći (ili dok miris sasvim ne nestane) i ujutro više neće biti neugodnih mirisa! Isto možete učiniti i sa sodom bikarbonom.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

  • Ponekad vam se dogodi da pečete krumpir ili meso i oni se zapeku za dno lonca pa sve skupa zagori i stvori se jedan ružan crni trag na loncu koji ne možete oribati. Takvu mrlju pokušajte očistiti tako da u lonac ili tavu ulijete hladnu vodu, dodate 3 žlice soli i ostavite preko noći. Drugi dan vodu zakuhajte i nježno spužvom izribajte mrlje koje bi sada trebale sasvim nestati.

Tave i lonci | Author: Stockfood foto: Stockfood

  • Još jedna stvar koja vam se može dogoditi kada primjerice pečete meso u tavi, jest da se ono zapeče za dno pa tavu morate ribati grubim metalnim žičicama i slično, ne biste li skinuli tvrdokorni zapečeni sloj. Odličan prijedlog kako da počistite takve lonce i tave sa zagorenim sadržajem, jest da, kada izvadite to što ste kuhali, u lonac ulijete vodu da prekrije sve zagoreno, dodate 1 - 2 žlice sode bikarbone, stavite na najmanju vatru da voda zakuha, maknete s vatre i isperete te nježno spužvicom operete lonac. Ovako ga nećete morati strugati ni uništavati grubim žicama jer će soda omekšati zagoreni sloj i on će se moći skinuti rukom (ili izlijte vodu, a sadržaj s dna lonca pobrišite papirnatim ručnikom i lonac operite).

 

  • Ako želite da vam staklo i staklene površine uvijek blistaju, prebrišite ih mješavinom vode i octa (ista količina vode i octa). Ovo možete napraviti u boci s raspršivačem pa samo poprskati staklene površine (poput vrata na kuhinjskim ormarićima, staklenih polica ili stolova) i prebrisati ih suhom krpom.

daska za rezanje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

  • Još jedna lijepa stvar koja se nalazi u vašoj kuhinji, a koju vjerojatno često koristite, jest i drvena daska za rezanje. Ako ju želite sačuvati, predlažemo da na njoj režete samo suhe stvari, odnosno, one koje neće ispustiti previše vlage ili sokova u drvo. Također, meso uopće ne biste trebali rezati na drvenoj dasci zbog opasnosti da ne ostaju razne bakterije (radije ga režite na plastičnoj dasci koju možete prati u perilici). 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

  • I za kraj, ako se u vašoj kuhinji nalazi šank ili otok s gornjim dijelom od mramora, najbolje ćete ga (i najlakše) počistiti ako uzmete krpu namočenu u toplu vodu, pomiješate žlicu soli i žlicu sode bikarbone, posipate ih po mramornoj ploči i lagano istrljate krpom površinu. Sol će djelovati poput pilinga i počistiti sve nečistoće zavučene u sitne ogrebotine u mramoru, a soda će izbijeliti površinu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.