Špajza 05. prosinca 2016.

10 najprljavijih mjesta u vašoj kuhinji

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iznenadit ćete se kada pročitate gdje se sve oko vas kriju bakterije tijekom kuhanja

Mislili ste da ako stalno čistite za sobom nema prljavštine i bakterija? Prevarili ste se! Toplina i vlaga kuhinje pravi su raj za razmnažanje bakterija i mikroba. Na neka mjesta i stvari nikad ne biste obratili pozornost, a upravo su oni ti koji pretvaraju vašu kuhinju u prljavi bakterijski raj. Provjerite kako spriječiti razmnažanje bakterija.

  1. Sudoper: S obzirom na to da u njemu perete meso, povrće ili čak i posude za hranjenje vaših kućnih ljubimaca, kroz sudoper prođe vjerojatno najviše bakterija, mikroba i ostalih patogena.
    Što možete napraviti kako biste to spriječili: svakodnevno dezinficirajte  sudoper nekim od dostupnih sredstava na tržištu (primjerice antibakterijski sprej) i uvijek sve dobro isperite.
     
  2. Spužva i četka za pranje posuđa te krpa za brisanje: Prema nekim istraživanjima, čak 75% spužvi  i krpa korištenih u kućanstvima, sadrži uzročnike bolesti poput bakterije E. Coli. Korištenje iste spužve i krpe za brisanje dan za danom, doprinosi razmnažanju mikroba.
    Kako to spriječiti: Spužvu za pranje možete svaki dan staviti na minutu - dvije u mikrovalnu na nižu temperaturu kako bi se dezinficirala. Krpe korištene u kućanstvu mijenjajte svakodnevno i perite na 90 stupnjeva kako bi se svi mikrobi uništili.
     
  3. Vaše ruke: Upravo ste razbili jaje, rezali neoprano meso ili prali ljubimcima posude za jelo, a niste oprali ruke i već ste uzeli neki drugi predmet (primjerice nož ili kuhaču) - time ste znatno povećali mogućnost širenja mikroba po vašoj kuhinji. 
    Kako to spriječiti: Možete si odmah pripremiti sve stvari nadohvat ruke kada primjerice režete meso kako ne biste kontaminirali ostatak posuđa/pribora. Isto tako, ako znate da ćete trebati nešto iz kuhinjskih ormarića, pripremite si sve unaprijed. Ruke dobro operite sapunom kako bi sva prljavština sišla s njih.
     
  4. Aparat za kavu: Možda ujutro ne pijete samo kavu! Naime, prema nekim istraživanjima, u aparatima za kavu mogu se stvoriti plijesan i gljivice ako ih ne perete redovito.
    Što možete učiniti: Umjesto vode, ulijte ocat i zagrijte ga te ostavite tako barem pola sata. Isperite ocat i ponovite isti postupak s vodom dok miris octa ne nestane. Ovo biste trebali učiniti barem jednom mjesečno.
     
  5. Torba, ruksak ili torba za laptop: Iako vjerojatno ne razmišljate o tome, ali kada dođete kući s vrećicama iz dućana i stavite ih s torbom na stol, kuhinjski otok ili kuhinjski ormarić, lako je moguće da ste na njima unijeli i mnoštvo novih mikroba koji samo čekaju da se razmnože po vašim kuhinjskim površinama. Ponekad ne razmišljate o tome kada torbu, ruksak ili vrećice odložite negdje na pod, ali tako skupljate ne samo prljavštinu već i mikrobe i tako ih donosite u prostor za jelo. 
    Što možete učiniti: Najjednostavniji način je da ne unosite predmete koje koristite vani u prostor za pripremanje hrane.                 
               
  6. Hladnjak, rukohvati na kuhinjskim ormarićima, regulatori temperature na štednjaku i prekidači za svjetlo:  Obično ne mislimo kako su ove stvari prljave, ali s obzirom na to da ih koristimo svakodnevno, a ponekad i čim dođemo izvana, mogu sadržavati mnogo bakterija. Također, regulatore temperature na štednjaku je posebno važno održavati čistima, jer čini se da ih je lako zaboraviti. Sjetite se samo koliko ste puta stavili ulje na štednjak, rezali meso te primijetili kako treba smanjiti temperaturu i učinili ste to bez da ste prethodno oprali ruke. 
    Što možete učiniti: Redovito čistite dezinfekcijskim krpama ili sredstvom ova područja.    | Author: Thinkstock foto: Thinkstock
  7.  Kanta za smeće:  Bez obzira na to koliko pazili kada bacate smeće, uvijek će se neki dio kante zaprljati. Kada kanta smrdi, znači da u njoj ima bakterija i da se razmnožavaju. 
    Što možete učiniti:  Jednom tjedno poprskajte kantu dezinfekcijskim sredstvom izvana i iznutra i isperite ju. 
     
  8. Radna površina:  Iako mislite da je vaša kuhinjska radna površina čista zato što ju prebrišete krpom, ona to vjerojatno nije. S obzirom na sve već spomenute mogućnosti, vjerojatno vam se potkralo da ste zaboravili pobrisati površinu nakon što ste na nju stavili torbu ili povrće koje ste kupili, a još ga niste oprali. 
    Što možete učiniti:  Redovito čistite radnu površinu prije i nakon pripremanja hrane, ne stavljajte na nju stvari koje ste nosili vani (npr. torbu) i ne odlažite na nju posude za hranjenje ljubimaca; ako to i učinite, pobrinite se da redovito čistite dezinfekcijskim sredstvom.
     
  9. Mikrovalna:  Unatoč tome što se unutrašnjost mikrovalne zagrijava, uvijek se mogu potkrasti neke bakterije koje su preživjele i razmnožavaju se. Nakon svakog korištenja mikrovalne, prebrišite ju papirnatim ručnikom kako ne bi ostalo vlage koja pogoduje stvaranju plijesni. 
    Što možete učiniti:  Redovito prebrišite mikrovalnu sredstvom za dezinfekciju. Trebali biste to činiti barem jednom tjedno.
     
  10.  Višekratne vrećice za kupovinu:  Iako korištenjem takvih vrećica činite dobro okolišu, ne činite sebi. Naime, prenoseći u njima razne stvari, meso i povrće, vjerojatno je da će se i dio bakterija s kupljenog sadržaja preseliti na vrećicu. 
  11. Što možete učiniti:  Koristite vrećice koje se mogu oprati, primjerice one od pamuka, i redovito ih perite kako ne biste osim hrane donijeli i mikrobe. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.