Špajza 03. prosinca 2025.

Jesenski plodovi koje zapostavljamo u kuhinji

top jesenske namirnice
Top jesenske namirnice
foto: Arhiva missGASTRO
Hokaido tikva i batat nisu jedini igrači u jesenskoj kuhinji. Ovo su nutritivne zvijezde koje ti možda promiču ispod radara, ali nutricionisti kažu da bi im trebao dati šansu

Jesen je savršeno vrijeme za kuhanje. Ne zbog toga što se tijelo priprema za zimu (iako, ruku na srce, i to se događa), nego zato što sve miriši bolje kad zahladi. Nema ljepšeg osjećaja nego kad iz pećnice izvadiš nešto zapečeno, hrskavo, slatko, slano…

I totalno sezonsko. I dok su svi zaokupljeni bundevom i batatom, mi smo odlučili kopati dublje. Doslovce jer ove zdrave namirnice rastu u zemlji ili tik do nje. I sve su spremne da od njih napraviš nešto "wow".

6 jesenskih namirnica koje ti mogu poboljšati pamćenje Možda vas zanima... Ove jesenske namirnice mogu ti poboljšati pamćenje Špajza

pastrnjak | Author: Jasmine Waheed/Unsplash Pastrnjak foto: Jasmine Waheed/Unsplash

Pastrnjak - zaboravljeni mrkvin rođak

Možda ga zamijeniš s blijedom mrkvom, ali pastrnjak je puno više. Ovaj aromatični korijen s nježno orašastim okusom skriva 4 grama vlakana u pola šalice, što ga stavlja rame uz rame s grahom po pitanju koristi za probavu.

Osim toga, pastrnjak je bogat kalijem, folatom, cinkom i željezom, a sadrži i značajne količine vitamina K i antioksidansa koji jačaju imunitet.

Kako ga jesti pastrnjak: Tamo gdje bismo inače koristili krumpir, možemo staviti pastrnjak. Pastrnjak se može ispeći zajedno s ciklom i mrkvom, uz maslinovo ulje i malo soli. Možemo ga dodati u juhe, od njega napraviti pire ili ga pak ubaciti u pečenje kao bogatu, hranjivu podlogu.
Krem juha od poriluka i pastrnjaka Možda vas zanima... Savršena krem juha od poriluka i pastrnjaka Recepti

kaki | Author: StoriesOfDesign/Pexels Kaki foto: StoriesOfDesign/Pexels

Kaki - voće koje se topi u ustima

Ovo voće mnogi vide u trgovini, ali ga jednostavno - zaobiđu. A šteta jer kad je zreo, kaki ima okus meda i teksturu marmelade, uz note cimeta i marelice. Iza tog raskošnog okusa kriju se i stvarne nutritivne prednosti: bogat je vitaminima A i C, manganom i antioksidansima poput beta-karotena i polifenola.

Kako jesti kaki: Nareži ga kao rajčicu i dodaj salatama, žitaricama, pečenom povrćem ili čak bruschetti. Ide i u kolače, kruh od banane, uz grčki jogurt ili uz brie i ricottu za slatko-slanu eksploziju.
kaki Možda vas zanima... Evo zašto se kaki mora naći u tvojoj košari s voćem! Špajza

nar | Author: Oriol Portell/Unsplash Nar foto: Oriol Portell/Unsplash

Nar - dragulj za crijeva i imunitet

Nar je dobar za srce, a pomaže i dobrim bakterijama da se razmašu. Nar je i dobar izvor vitamina C, vlakana i elagične kiseline, koja ima protuupalna svojstva. A uz to nar je hrskav, sočan i kiselkasto-sladak, što ga čini savršenim dodatkom jelima.

Kako jesti nar: Pospi ga po pečenim batatima, salatama, juhama od leće, ali i po humusu ili guacamoleu.
Nar Možda vas zanima... 5 stvarno dobrih razloga zašto je nar super voće! Špajza

Dražesni plodovi jesenski koje nepravedno zapostavljaš u kuhinji | Author: Love and Lemons/Pinterest Komorač sirov, pečen ili pirjan unosi svježinu i aromu foto: Love and Lemons/Pinterest

Komorač - najmirisniji autsajder među povrćem

S najlakšim dodirom sladića i svježine, komorač je povrće koje zna iznenaditi. Bogat je izvor kalija i vlakana, a sadrži i anetol, biljni spoj koji pokazuje potencijalna protuupalna svojstva.

Kako jesti komorač: Možeš ga peći uz luk i mrkvu, tanko rezati sirov u salatu, pirjati uz maslinovo ulje i češnjak, ili ispeći i ubaciti u frittatu. Sve mu pristaje.

datulje | Author: Natalie Behn/Unsplash Datulje s pastom od sezama - ukusan i zdrav snack foto: Natalie Behn/Unsplash

Datulje - desert bez krivnje

Malene, smeđe i karamelaste, datulje su kao slatki bomboni prirodnog podrijetla. I nisu samo za smoothieje. Imaju više kalija nego banana, bogate su vlaknima i antioksidansima, a zbog niskog glikemijskog indeksa ne "divlja" ti šećer u krvi.

Kako jesti datulje: Potopi ih u vodi 10-ak minuta i blendaj u smoothiejima ili ih napuni maslacem od kikirikija, sirom i komadićem tamne čokolade. Možeš ih nasjeckati i posuti po salatama, zobenim kašama ili ih skuhati u sirup za kavu i kolače.
Medjoul datulje - i slatko i zdravo Možda vas zanima... 8 dobrobiti medjoul datulja – i kako ih jesti više Špajza

mlada cikla | Author: The Suburban Soapbox/Pinterest Cikla foto: The Suburban Soapbox/Pinterest

Cikla – klasik koji zaslužuje upgrade

Nema ništa staromodno u cikli samo joj trebaš dati priliku van staklenke. Cikla, to zemljano, crveno povrće bogato je nitratima koji šire krvne žile i potiču cirkulaciju. Osim toga, sadrži vlakna, vitamin B9 i mangan.

Kako jesti ciklu: Cilla se ispeče u pećnici i dodaj salati s kozjim sirom i orasima. Može se napraviti i čips od cikle, ukiseliti je kao prilog ili je ubaciti u wrap, sendvič ili zobenu kašu za boju i okus.
jela s ciklom Možda vas zanima... 5 recepata za ljubitelje cikle i one koji će to tek postati Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.