Špajza 14. listopada 2024.

Evo zašto se kaki mora naći u tvojoj košari s voćem!

kaki
Kaki
foto: StoriesOfDesign/Pexels
Jesen donosi toliko bogatstva u okusima, a kaki je zasigurno jedan od plodova koje moraš kušati. Ali, prije toga doznaj zašto!

Kaki, poznat i kao japanska jabuka ili persimon, voće je koje osvaja svojom bojom i slatkoćom. Ovaj zanimljiv plod podrijetlom iz Azije, sve češće pronalazi put do naših tržnica i stolova, a jedinstvena kombinacija okusa, teksture i blagotvornih sastojaka čini ga idealnim za sve one koji vole prirodne i zdrave delicije.

Najpopularnije sorte

Iako postoji više od stotinu različitih sorti kakija, dvije se posebno izdvajaju: hachiya i fuyu. Razlikuju se po obliku, okusu i načinu konzumacije. Sve o njima doznaj u nastavku, kao i to zašto se trebaju naći u tvojoj jesenskoj košari s voćem.

Možda vas zanima... Istražili smo: Ovo je najskuplje voće na svijetu Špajza

Fuyu – slatki i spremni za grickanje

Fuyu kaki je prava poslastica koju možeš jesti kao jabuku. Okruglastog i čvrstog oblika, savršeno dozrijeva kad postane narančast. Nije ga nužno guliti, ali mnogi to čine prije nego što ga narežu na kriške.

Fuyu kakiji idealni su za dodavanje u salate, doručak s pahuljicama ili čak za pečenje, gdje mogu zamijeniti jabuke u receptima.

kaki | Author: Studio Naae/Pexels Kaki foto: Studio Naae/Pexels

Njihova hrskava tekstura čini ih izvrsnima za grickanje, a ako ti ih ipak ostane nekoliko zrelih, možeš ih zamrznuti i kasnije koristiti u smoothiejima ili pečenim jelima.

Fuyu može izdržati mjesecima ako ga pohraniš na hladnom i tamnome mjestu, a kako vrijeme prolazi, omekšat će i postati još sočniji. U tom trenutku, njihova kašasta tekstura idealna je za pripremu pirea koji se može koristiti u raznim slasticama.

Limun-dinja Možda vas zanima... Japanci su izmislili novo voće, limun-dinju! Najave

Hachiya – strpljenje donosi slatkoću

Za razliku od fuyu, hachiya kaki nije nešto što ćeš pojesti odmah sa stabla. Njegova veličina i oblik podsjećaju na veliki žir, a najveća razlika je u tome što mora biti potpuno mekan prije konzumiranja

 Ako ga pokušaš pojesti dok je još tvrd, suočit ćeš se s izuzetno oporim okusom. Ali, kad potpuno omekša, postaje nevjerojatno sladak i kremast, gotovo poput pudinga.

kaki | Author: Catia Climovich/Unsplash Hachiya kaki foto: Catia Climovich/Unsplash

Da bi dozrio, jednostavno ga ostavi na sobnoj temperaturi dok ne postane mekan poput zrele rajčice. Možeš ubrzati proces stavljanjem u vrećicu s bananom, koja ispušta etilen, ubrzavajući zrenje.

Kad je spreman, hachiya kaki doslovno možeš jesti žlicom ili sačuvati njegovu kremastu unutrašnjost za kolače i pudinge.

jabuke Možda vas zanima... Najbolji način čuvanja jabuka kod kuće Špajza

Kako ih razlikovati?

Jednostavno je! Fuyu kaki je nizak i čvrst, dok je hachiya veći i u obliku žira. Fuyu možeš jesti odmah, dok hachiyu moraš pustiti da potpuno omekša prije nego uživaš u njegovoj slatkoći.

Uvijek prije kupnje provjeri koja ti vrsta kakija treba jer okus i način pripreme značajno variraju između ovih dviju sorti.

Osim što su nevjerojatno ukusni, kakiji su riznica hranjivih sastojaka. Prepuni su vitamina A i C te bogati antioksidansima koji jačaju imunitet i smanjuju upale. Njihova vlakna pomažu probavi, a visok sadržaj kalija pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka. Osim što će te ugrijati slatkoćom, kakiji će te osnažiti i iznutra.

 

kaki | Author: Alexander Mils/Unsplash Kaki foto: Alexander Mils/Unsplash

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.