Špajza 08. listopada 2025.

Ove jesenske namirnice mogu ti poboljšati pamćenje

Doručak
5 MIN
15 MIN
6
JEDNOSTAVNO
6 jesenskih namirnica koje ti mogu poboljšati pamćenje
foto: Freepik
Hrana koja hrani mozak ne mora biti dosadna. Neka jesen radi za tebe i za tvoju koncentraciju

Zatekneš se pred otvorenim hladnjakom i ne znaš što želiš? Pokušavaš se sjetiti imena osobe koju si upoznao prošli tjedan, a umjesto odgovora dobiješ tišinu? Na vrh ti je jezika, ali...

S godinama i s ritmom života, koncentracija i pamćenje znaju zakazati. No mozak, baš kao i tijelo, voli kad se prema njemu ponašaš pažljivo. A jedan od načina na koji mu možeš pomoći počinje – namirnicama na tanjuru. Predstavljamo ti 6 svakodnevnih sastojaka koji ti mogu pomoći da ne zaboraviš zašto si zapravo došao u trgovinu. 

mršavljenje, vaga Možda vas zanima... 5 "loših" namirnica koje pomažu kod mršavljenja Špajza

Bučine sjemenke: male, ali moćne

Kada čistiš bundevu, najlakše je sjemenke baciti u smeće. Ali ako ih opereš, posoliš i ispečeš, dobivaš ne samo hrskav međuobrok nego ozbiljnog saveznika pamćenja.

Sjemenke su prepune vlakana, a vlakna podržavaju komunikaciju između crijeva i mozga, što sve više istraživanja povezuje s boljom koncentracijom i stabilnijim raspoloženjem. Osim toga, bučine sjemenke su sjajan dodatak salatama, granoli, zobenim pahuljicama ili jogurtu.

Bučine sjemenke | Author: Vie Studio/Pexels Bučine sjemenke foto: Vie Studio/Pexels

Prokulice: sitne, ali sadržajne

Možda ti nisu najdraža povrtnica iz djetinjstva, ali prokulice imaju ozbiljan adut: sulforafan, spoj koji podržava zdravlje moždanih stanica i smanjuje oksidativni stres.

Neka istraživanja pokazala su da uz redovitu konzumaciju ove biljke dolazi do poboljšanja u procesiranju informacija i čak boljeg raspoloženja. Pečene na maslinovu ulju, s malo soli i češnjaka, prokulice dobivaju hrskavu koricu i orašasti okus. A ako ti se ne da kuhati, možeš ih naribati i dodati u salatu.

Povrća puno vitamina C koje moraš uključiti u prehranu Možda vas zanima... Dodaj više vitamina C na tanjur uz ovo povrće Špajza

Brusnice: više od umaka za puricu

Brusnice nisu samo za božićni stol. Njihova crvena boja potječe od spojeva koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, a ono se, između ostalog, povezuje i s usporavanjem starenja mozga.

Antocijani, spojevi prisutni u brusnicama, mogu pomoći u zaštiti živčanih stanica i spriječiti oštećenja povezana s bolestima poput Alzheimerove bolesti. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija može poboljšati dugoročno pamćenje i protok krvi u mozgu. Brusnice možeš ubaciti u smoothie, zobene pahuljice ili ih pomiješati s jabukama u mirisni jesenski crumble.

brusnice | Author: Natalia Nagorniak/Unsplash Brusnice foto: Natalia Nagorniak/Unsplash

Lisnato povrće: klasika s razlogom

Kelj, blitva, špinat, raštika, sve to dolazi u najboljoj formi baš u jesen. Osim što su bogati vlaknima, sadrže vitamine E i K, folat i beta-karoten koje istraživanja povezuju s usporenim padom kognitivnih sposobnosti.

Ne treba ih uvijek kuhati – šaka sirovog špinata u salati ili umiješana u pesto već je dovoljna. A ako želiš nešto konkretnije, tamnozeleno povrće možeš dodati u variva, zapeći u quicheu ili poslužiti uz pečeno meso.

hrana, spavanje Možda vas zanima... Imaš noćne more? Izbaci ovu namirnicu iz prehrane! Špajza

zobena kaša s bundevom | Author: Our Balanced Bowl/Pinterest Zobena kaša s bundevom foto: Our Balanced Bowl/Pinterest

Zob: nježna, ali izdržljiva

Zobene pahuljice možda zvuče jednostavno, ali nutricionistički gledano, imaju puno toga ponuditi. Zob sadrži spore ugljikohidrate koji održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, što pomaže koncentraciji.

Tu su i vitamini B skupine te antioksidansi koji podupiru različite kognitivne funkcije. Najlakši način ja kozumaciju zobi je, naravno, zobena kaša, ali zob možeš koristiti u domaćim keksima, pločicama, a od nje možeš napraviti i slanu varijantu, kao neku vrstu rižota.

Ne gasi ekran dok kuham

Zobena kaša s bundevom
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Pire od bundeve 450 g
  • Mlijeko 2 šalica
  • Brusnice 0,50 šalica
  • Smeđi šećer 0,25 šalica
  • Začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice") 1 žličica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Sol 1 prstohvat
  • Zobene pahuljice 2 šalica
  • Bučine sjemenke
Postupak
  1. U srednjem loncu pomiješaj pire od bundeve, mlijeko, 2 šalice vode, sušene brusnice, smeđi šećer, začin za pitu od bundeve, vaniliju i prstohvat soli. Pjenjačom dobro izmiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.


  2. Zagrij smjesu na srednjoj vatri dok ne zavrije, a zatim dodaj zobene pahuljice i smanji vatru na srednje nisku.


  3. Lagano kuhaj, često miješajući, dok zobene pahuljice ne omekšaju i dok kaša ne postigne željenu konzistenciju, otprilike 10-15 minuta (za gustu kašu kuhaj barem 15 minuta).


  4. Stavi kašu u zdjelice i posluži s preljevom od malo mlijeka. Po vrhu pospi dodatni smeđi šećer i tostirane sjemenke bundeve za hrskav završni dodir.


Mushrooms, concept of autumn food, autumn harvest | Author: Atlascompany / Freepik Gljive su jesenski favorit za bolji fokus foto: Atlascompany / Freepik

Gljive: i okus i učinak

Redovita konzumacija gljiva povezuje se s boljim pamćenjem, bržim razmišljanjem i manjim rizikom od zaboravljanja svakodnevnih zadataka. Iako se ne zna točno koji spojevi su za to zaslužni, kombinacija antioksidansa i protuupalnih tvari očito dobro djeluje na mozak. Gljive se lako ubace u jesenska jela: kremasti rižoto, juha s timijanom, pečeno povrće iz pećnice... ili jednostavno par komadića u salati.

Hrana neće riješiti baš sve probleme s pamćenjem, ali može napraviti razliku. Pogotovo ako uz dobre namirnice uvedeš još nekoliko sitnih navika.

Svjež zrak i lagana šetnja pomažu protoku krvi prema mozgu. Dobar san pomaže pamćenju da se "spakira" kako treba... Kad sve zbrojiš, jasno je da zdrav mozak ne traži drastične promjene, nego pažnju u svakodnevnim stvarima.

Daj priliku i ovim super namirnicama!

svježi sir Možda vas zanima... 8 genijalnih snackova s puno kalcija Špajza kruške Možda vas zanima... 10 (zdravih) razloga zašto svaki dan trebaš jesti kruške! Špajza Ove su namirnice izvrstan izvor viramina D Možda vas zanima... Ove su namirnice izvrstan izvor vitamina D Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.