Špajza 29. ožujka 2023.

Znamo kako pojačati okus čokolade u desertima!

Čokoladni desert
Čokoladni desert foto: Delphine Hourlay/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako u čokoladni umak ili fondue dodaš prstohvat espresso praha on će biti puno ukusniji, a i druge slastice s čokoladom profitirat će uz malo dodane kuhane kave ili instant kave - ovisno o tome što pripremaš

Čokoladna torta ili kolač nikad ti nisu dovoljno čokoladni? Imamo rješenje za tebe. Naime, uz dodatak jednog jednostavnog, svima dostupnog sastojka, možeš pojačati okus čokolade u desertima, te ga učiniti kompleksnijim. 

 

Pots de Creme Možda vas zanima... Pečena krema od tamne čokolade topi se u ustima Recepti

 

Već svi dobro znamo da se kava i čokolada odlično sljubljuju, a tajna njihova savršenog spoja je u kontrastu – slično kao kad po nekom desertu pospeš malo cvijeta soli (ili sol dodaš u smjesu za kolač) kako bi se naglasili okusi. Kavu kao pojačivač okusa u čokoladnim desertima lako je koristiti, uz nekoliko jednostavnih uputa koje donosimo u nastavku. 

 | Author: Shutterstock Instant kava u čokoladnim desertima služi kao pojačivač okusa foto: Shutterstock

Skuhanu kavu dodaj umjesto mlijeka – no pazi da ne pretjeraš. Kava može biti vrlo intenzivna tako da je najbolje za početak, dok ne stekneš iskustvo koju je količinu kave idealno koristiti u pojedinom desertu, da najviše pola tekućine navedene u receptu zamijeniš kuhanom kavom. Tako ćeš naglasiti arome u desertu, a dobit ćeš i kremastu teksturu. 

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Čokoladna torta imat će intenzivniji okus ako u kremu dodaš malo espresso praha foto: Polina Tankilevitch/Pexels

 

Čokoladni tartufi Možda vas zanima... Savršeno nesavršeni - prefini čokoladni tartufi Recepti

 

Dodaj espresso prah ili instant kavu u suhe sastojke za tijesto ili čokoladne umake. Žlica espresso praha može puno pomoći u intenziviranju aroma čokolade u desertima, a kako je riječ o vrlo sitnom prahu, puno će se lakše rastopiti od 'obične' instant kave, posebno u tijestima. No ako nemaš pri ruci espresso prah, dobro će poslužiti i 'obična' instant kava koju možeš dodatno usitniti prije stavljanja u desert.

Dodavanje instant kave odlično je rješenje za aromatične čokoladne umake te primjerice fondue od čokolade – ovdje je sigurnije dodati prah nego tekuću kavu kako se umak ne bi 'raspao' te se tako uništio viskozitet i tekstura umaka. Prstohvat espresso praha u ovakvim će slasticama učiniti čuda.

 | Author: Shutterstock Čokoladni souffle bit će još bolji uz dodatak malo instant kave foto: Shutterstock

 

savršena kombinacija cikla i čokolada Možda vas zanima... Da, cikla i čokolada idu zajedno, a dokaz je ova torta Recepti Čokolada Možda vas zanima... Kako čuvati dragocjenu zalihu čokolade Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.