Čokoladna torta ili kolač nikad ti nisu dovoljno čokoladni? Imamo rješenje za tebe. Naime, uz dodatak jednog jednostavnog, svima dostupnog sastojka, možeš pojačati okus čokolade u desertima, te ga učiniti kompleksnijim.
Već svi dobro znamo da se kava i čokolada odlično sljubljuju, a tajna njihova savršenog spoja je u kontrastu – slično kao kad po nekom desertu pospeš malo cvijeta soli (ili sol dodaš u smjesu za kolač) kako bi se naglasili okusi. Kavu kao pojačivač okusa u čokoladnim desertima lako je koristiti, uz nekoliko jednostavnih uputa koje donosimo u nastavku.
Skuhanu kavu dodaj umjesto mlijeka – no pazi da ne pretjeraš. Kava može biti vrlo intenzivna tako da je najbolje za početak, dok ne stekneš iskustvo koju je količinu kave idealno koristiti u pojedinom desertu, da najviše pola tekućine navedene u receptu zamijeniš kuhanom kavom. Tako ćeš naglasiti arome u desertu, a dobit ćeš i kremastu teksturu.
Dodaj espresso prah ili instant kavu u suhe sastojke za tijesto ili čokoladne umake. Žlica espresso praha može puno pomoći u intenziviranju aroma čokolade u desertima, a kako je riječ o vrlo sitnom prahu, puno će se lakše rastopiti od 'obične' instant kave, posebno u tijestima. No ako nemaš pri ruci espresso prah, dobro će poslužiti i 'obična' instant kava koju možeš dodatno usitniti prije stavljanja u desert.
Dodavanje instant kave odlično je rješenje za aromatične čokoladne umake te primjerice fondue od čokolade – ovdje je sigurnije dodati prah nego tekuću kavu kako se umak ne bi 'raspao' te se tako uništio viskozitet i tekstura umaka. Prstohvat espresso praha u ovakvim će slasticama učiniti čuda.