Špajza 03. ožujka 2025.

Stigle prve divlje šparoge, koja je razlika od uzgojenih?

Doručak
10 MIN
10 MIN
4
JEDNOSTAVNO
divlje šparoge
Divlje šparoge na šibenskoj tržnici
foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Na tržnicama su se pojavile prve divlje šparoge! Istražujemo razliku između divljih i uzgojenih šparoga, ali donosimo i super ideje kako ih pripremiti

Na domaće tržnice stigle su još prošli tjedan prve divlje šparoge, i neki su se chefovi već pohvalili na društvenim mrežama da su ih pripremili prvi puta u ovoj sezoni. Proteklog vikenda manja vezica šparoga na šibenskoj tržnici prodavala se po 5 eura, što je čak i pristojna cijena budući da se sezona još nije ni približno zahuktala.

"Ne smiju biti velike cijene, znaš da u mene nisu velike cijene", govori prodavačica Jadranka.

Prvi se pamte, pa tako i prve šparoge u sezoni te su se tako rasprodale rekordnom brzinom. A što su kupci od njih pripremili? Neki fritaju, odnosno šparoge s jajima, neki su ih samo obarili i napravili salatu s kuhanim jajima, neki su ih možda ubacili u rižoto...

Mogućnosti su brojne, a šparoge zdrave i ukusne, pa je vrijeme da i mi nabavimo prvu količinu. No prije nego što krenemo u nabavku (ili berbu) istražujemo po čemu se divlje šparoge razlikuju od uzgojenih, koje su bolje, ukusnije i zdravije?!

Šparoge Možda vas zanima... Dosje šparoge: zelene kraljice proljeća na 3 načina! Špajza povrće Možda vas zanima... Ovo su najzdravije vrste povrća Špajza

Gdje rastu divlje šparoge?

Divlja šparoga je samonikla biljka, jedna od najstarijih samoniklih kultura na Sredozemlju. Jestivi izdanci rastu između ožujka i svibnja kada ih možeš brati, a imaju vrlo jak i gorak okus koji neće svima odgovarati.

Mogu se jesti sirove, kratko prokuhane (oko 5 minuta) u slanoj vodi ili pržene na tavi s jajima (kojima možeš dodati i mladi luk i pancetu). Divlja šparoga jako se cijeni kao delicija već 2000 godina, raste na visinama do 1200 m, a voli poluzasjenjena i vlažna mjesta uz šumske putove, u kršu i u poljima.

divlje šparoge | Author: Goran Kovačić/PIXSELL Divlje šparoge foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Po čemu su posebne divlje šparoge?

Divlje šparoge karakterizira jak, gorkast okus, dok su uzgojene šparoge okusom puno blaže i nježnije. Kod divljih šparoga ima puno više otpada jer se drvenasti dio stabljike ne može u potpunosti iskoristiti, pretvrd je i žilav (no ne baca se jer se koristi za temeljac), dok su uzgojene iskoristive gotovo u cijelosti.

Divlje šparoge obično se beru u rano proljeće, dok su još mlade, a mogu se naći u područjima s umjerenom klimom. Zbog svog intenzivnijeg okusa, divlje šparoge su često omiljene među gurmanima i ljubiteljima prirodne hrane. S obzirom na to da rastu u divljini, berba divljih šparoga može biti zahtjevna i ovisi o godišnjim uvjetima, pa su one često skuplje od uzgojenih.

Lidia Bastianich, šparoge, Istra Možda vas zanima... Lidia Bastianich u rodnoj Istri nabrala divlje šparoge i složila odličnu fritaju! Recepti

Bez obzira na razlike u vidu izgleda i okusa, i divlje i uzgojene šparoge su vrlo zdrave. Šparoge imaju vrlo nisku energetsku, a jako visoku nutritivnu vrijednost.

Zahvaljujući visokom sadržaju folne kiseline preporučuju se za konzumaciju trudnicama (posebice u prvom tromjesečju i razdoblju prije trudnoće), a zbog sadržaja inulina i prehrambenih vlakana odlične su u održavanju zdravlja probavnog sustava. Također, super su za proljetnu detoksikaciju organizma.

divlje šparoge | Author: Goran Kovačić/PIXSELL Divlje šparoge - prvi ukusni vjesnici proljeća foto: Goran Kovačić/PIXSELL šparoge Možda vas zanima... Kako kupiti najbolje šparoge i kako im sačuvati svježinu Špajza

Kako pripremiti šparoge?

Bez obzira na to biraš li divlje šparoge ili uzgojene šparoge, ove proljetne delicije pružaju mnoštvo mogućnosti za pripremu zdravih, ukusnih i sofisticiranih jela. Njihov okus savršeno se slaže s mnogim drugim sastojcima, bilo da ih poslužuješ kao prilog ili glavno jelo. Uživaj u šparogama i eksperimentiraj s različitim receptima, a mi ti u nastavku donosimo nekoliko slasnih ideja za jela sa šparogama:

1. Šparoge na žaru

Ovaj jednostavan, ali ukusan način pripreme šparoga uključuje samo malo maslinovog ulja, soli, papra i limuna. Prepeci šparoge na grill tavi ili roštilju dok ne postanu lagano hrskave, a zatim ih pospi svježim naribanim parmezanom ili nekom aromatičnom soli.

2. Šparoge u fritaji

Šparoge se sjajno sljubljuju s jajima. Dodaj ih u smjesu jaja zajedno s malo feta sira, šunke, pancete, gljiva ili drugih omiljenih sastojaka. Ovaj lagani ručak ili  raskošan doručak bogat je okusima i vlaknima, a vrlo je brz i jednostavan za pripremu.

Ne gasi ekran dok kuham

Fritaja od divljih šparoga
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Divlje šparoge 600 g
  • Luk 200 g
  • Crveni papar 1 prstohvat
  • Sol 0,50 žličica
  • Jaje 8 kom
  • Maslinovo ulje 6 žlica
  • Panceta 70 g
Postupak
  1. Šparoge operite, odvoji mekani dio stabljike s vrškovima pa ih izlomi na kraće komade.


  2. Na ulju kratko poprži sitno nasjeckan luk i pancetu. Dodaj šparoge, posoli, popapri i pirjaj dok šparoge ne omekšaju.


  3. Dodaj razmućena jaja, peci dalje uz stalno miješanje.


Medvjeđi luk i šparoge Možda vas zanima... NAJBOLJI SPOJ: Šparoge s umakom od medvjeđeg luka Recepti quiche sa šparogama Možda vas zanima... Quiche sa šparogama po receptu slavne kuharice Recepti

3. Juha od šparoga

Krem juha od šparoga pravi je proljetni hit. Dovoljno je popržiti luk i češnjak, dodati šparoge, malo povrtnog temeljca i začina, a zatim sve skuhati i usitniti štapnim mikserom. Po želji možeš dodati vrhnje za kuhanje ili malo parmezana za bogatiji okus.

4. Brzi tart sa šparogama i sirom

Sloj lisnatog tijesta, malo senfa, šparoge i neki kremasti sir poput brieja ili ricotte – ovo je jednostavan, a elegantan recept koji možeš pripremiti za obiteljski ručak ili večeru s prijateljima.

divlje šparoge | Author: Goran Kovačić/PIXSELL Divlje šparoge foto: Goran Kovačić/PIXSELL

5. Šparoge u salati

Skuhaj ili blanširaj šparoge, a zatim ih pomiješaj sa svježim povrćem poput cherry rajčica, crvenog luka, rukole i dresinga od maslinovog ulja i balzamičnog octa i dobit ćeš savršenu salatu sa šparogama. Dodaj malo pečenih orašastih plodova za dodatnu hrskavost.

6. Šparoge s tjesteninom

Preporučujemo kombinaciju zelenih šparoga i svježe pripremljene tjestenine. Zelene šparoge možeš blanširati i pomiješati s umakom od češnjaka, limuna, maslinovog ulja i svježeg peršina za brz i ukusan obrok.

Špageti sa šparogama Možda vas zanima... Špageti sa šparogama i orasima gotovi za 15 minuta Recepti rižoto od šparoga Možda vas zanima... Dočekaj proljeće uz ovaj divan rižoto od šparoga Recepti Ina Garten Možda vas zanima... Kremasta proljetna carbonara popravit će ti dan! Recepti lazanje sa šparogama i lososom Možda vas zanima... Proljeće na tanjuru: Lazanje sa šparogama i lososom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.