Na domaće tržnice stigle su još prošli tjedan prve divlje šparoge, i neki su se chefovi već pohvalili na društvenim mrežama da su ih pripremili prvi puta u ovoj sezoni. Proteklog vikenda manja vezica šparoga na šibenskoj tržnici prodavala se po 5 eura, što je čak i pristojna cijena budući da se sezona još nije ni približno zahuktala.
"Ne smiju biti velike cijene, znaš da u mene nisu velike cijene", govori prodavačica Jadranka.
Prvi se pamte, pa tako i prve šparoge u sezoni te su se tako rasprodale rekordnom brzinom. A što su kupci od njih pripremili? Neki fritaju, odnosno šparoge s jajima, neki su ih samo obarili i napravili salatu s kuhanim jajima, neki su ih možda ubacili u rižoto...
Mogućnosti su brojne, a šparoge zdrave i ukusne, pa je vrijeme da i mi nabavimo prvu količinu. No prije nego što krenemo u nabavku (ili berbu) istražujemo po čemu se divlje šparoge razlikuju od uzgojenih, koje su bolje, ukusnije i zdravije?!
Gdje rastu divlje šparoge?
Divlja šparoga je samonikla biljka, jedna od najstarijih samoniklih kultura na Sredozemlju. Jestivi izdanci rastu između ožujka i svibnja kada ih možeš brati, a imaju vrlo jak i gorak okus koji neće svima odgovarati.
Mogu se jesti sirove, kratko prokuhane (oko 5 minuta) u slanoj vodi ili pržene na tavi s jajima (kojima možeš dodati i mladi luk i pancetu). Divlja šparoga jako se cijeni kao delicija već 2000 godina, raste na visinama do 1200 m, a voli poluzasjenjena i vlažna mjesta uz šumske putove, u kršu i u poljima.
Divlje šparoge
Po čemu su posebne divlje šparoge?
Divlje šparoge karakterizira jak, gorkast okus, dok su uzgojene šparoge okusom puno blaže i nježnije. Kod divljih šparoga ima puno više otpada jer se drvenasti dio stabljike ne može u potpunosti iskoristiti, pretvrd je i žilav (no ne baca se jer se koristi za temeljac), dok su uzgojene iskoristive gotovo u cijelosti.
Divlje šparoge obično se beru u rano proljeće, dok su još mlade, a mogu se naći u područjima s umjerenom klimom. Zbog svog intenzivnijeg okusa, divlje šparoge su često omiljene među gurmanima i ljubiteljima prirodne hrane. S obzirom na to da rastu u divljini, berba divljih šparoga može biti zahtjevna i ovisi o godišnjim uvjetima, pa su one često skuplje od uzgojenih.
Bez obzira na razlike u vidu izgleda i okusa, i divlje i uzgojene šparoge su vrlo zdrave. Šparoge imaju vrlo nisku energetsku, a jako visoku nutritivnu vrijednost.
Zahvaljujući visokom sadržaju folne kiseline preporučuju se za konzumaciju trudnicama (posebice u prvom tromjesečju i razdoblju prije trudnoće), a zbog sadržaja inulina i prehrambenih vlakana odlične su u održavanju zdravlja probavnog sustava. Također, super su za proljetnu detoksikaciju organizma.

Kako pripremiti šparoge?
Bez obzira na to biraš li divlje šparoge ili uzgojene šparoge, ove proljetne delicije pružaju mnoštvo mogućnosti za pripremu zdravih, ukusnih i sofisticiranih jela. Njihov okus savršeno se slaže s mnogim drugim sastojcima, bilo da ih poslužuješ kao prilog ili glavno jelo. Uživaj u šparogama i eksperimentiraj s različitim receptima, a mi ti u nastavku donosimo nekoliko slasnih ideja za jela sa šparogama:
1. Šparoge na žaru
Ovaj jednostavan, ali ukusan način pripreme šparoga uključuje samo malo maslinovog ulja, soli, papra i limuna. Prepeci šparoge na grill tavi ili roštilju dok ne postanu lagano hrskave, a zatim ih pospi svježim naribanim parmezanom ili nekom aromatičnom soli.
2. Šparoge u fritaji
Šparoge se sjajno sljubljuju s jajima. Dodaj ih u smjesu jaja zajedno s malo feta sira, šunke, pancete, gljiva ili drugih omiljenih sastojaka. Ovaj lagani ručak ili raskošan doručak bogat je okusima i vlaknima, a vrlo je brz i jednostavan za pripremu.
3. Juha od šparoga
Krem juha od šparoga pravi je proljetni hit. Dovoljno je popržiti luk i češnjak, dodati šparoge, malo povrtnog temeljca i začina, a zatim sve skuhati i usitniti štapnim mikserom. Po želji možeš dodati vrhnje za kuhanje ili malo parmezana za bogatiji okus.
4. Brzi tart sa šparogama i sirom
Sloj lisnatog tijesta, malo senfa, šparoge i neki kremasti sir poput brieja ili ricotte – ovo je jednostavan, a elegantan recept koji možeš pripremiti za obiteljski ručak ili večeru s prijateljima.
Divlje šparoge
5. Šparoge u salati
Skuhaj ili blanširaj šparoge, a zatim ih pomiješaj sa svježim povrćem poput cherry rajčica, crvenog luka, rukole i dresinga od maslinovog ulja i balzamičnog octa i dobit ćeš savršenu salatu sa šparogama. Dodaj malo pečenih orašastih plodova za dodatnu hrskavost.
6. Šparoge s tjesteninom
Preporučujemo kombinaciju zelenih šparoga i svježe pripremljene tjestenine. Zelene šparoge možeš blanširati i pomiješati s umakom od češnjaka, limuna, maslinovog ulja i svježeg peršina za brz i ukusan obrok.