Špageti sa šparogama i orasima ukusan su recept koji svoju snagu nalazi u kontrastima. Kiselkast okus limuna susreće se s delikatnošću šparoga i hrskavošću oraha kako bi se stvorio neobičan i ukusan obrok koji će ti pružiti iskustvo okusa za pamćenje.
Proljeće je doista zahvalno godišnje doba, jer nam daje zaista jedinstvene namirnice, poput šparoga. One se mogu koristiti u mnogim jelima - savršene su u toliko recepata, poput ovih špageta sa šparogama i nasjeckanim orasima.
Priprema im je brza i jednostavna, a sjeckani orasi daju onaj posebni hrskavi štih koji je savršen u ovakvom jelu.
Tjestenina sa šparogama i orasima
Sastojci za 4 osobe:
- 600 g zelenih (divljih) šparoga
- 200 g mladih mahuna (uskih i okruglih)
- 4 žlice kukuruza u zrnu (iz konzerve)
- 400 g špageta
- 6 žlica maslinova ulja
- peršin
- 2 žlice soka od limuna
- 80 g oraha
- sol i papar
Postupak:
- Šparogama otrgni drvenasti dio, te ih nareži na komade dužine 5 cm te kuhaj u posoljenoj uzavreloj vodi 5 minuta.
- Dodaj očišćene mahune te ih kuhaj sa šparogama još 3 minute. Isperi ih hladnom vodom i ocijedi. Kukuruz ocijedi u situ.
- Špagete kuhaj u kipućoj posoljenoj vodi 10 minuta (da budu al dente). U širokoj tavi zagrij ulje pa kratko propirjaj šparoge, mahune i kukuruz (tavicu samo protresi, ne miješaj). Začini ih potom solju, paprom, nasjeckanim peršinom i sokom od limuna.
- Špagete ocijedi pa ih s krupnije nasjeckanim orasima umiješaj u povrće. Želiš li, prije posluživanja, pospi ih naribanim parmezanom ili sirom pecorino!