Špajza 17. studenoga 2024.

Ovo su najzdravije vrste povrća

povrće
Povrće
foto: Hans Isaacson/Unsplash
Povrće spada među najvažnije namirnice za naše zdravlje jer nas opskrbljuje vitaminima i mineralima koji jačaju naš imunološki i probavni sustav. U nastavku nutricionistica otkriva koje je povrće najzdravije...

Povrće je pravi dar prirode. Bogato je raznim vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. Sve te tvari potrebne su našem tijelu da normalno funkcionira. Mnoge studije povezuju povećani unos povrća sa smanjenim rizikom od nastanka kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i određene vrste raka.

Nutricionistica otkriva koje bi povrće svakako trebala uvrstiti u svoj tjedni jelovnik, a mi te potičemo da ovaj popis koristiš kao vodič za pripremu zdravih i hranjivih obroka u kojima možeš uživati ​​tijekom dana. 

mrkva | Author: Getty Images/Unsplash Mrkva - izvor zdravlja foto: Getty Images/Unsplash

Mrkva

Mrkva je puna fitokemikalija kao što je beta-karoten koji tijelo pretvara u vitamin A. Studije povezuju konzumaciju hrane bogate karotenoidima, poput mrkve, sa smanjenim rizikom od nastanka raka dojke. Mrkva također sadrži vitamine K i C kao i kalij te vlakna. Uživaj u ovom korjenastom povrću sirovom, naribanom u salatama ili pomiješanom u smoothiejima.

mrkva Možda vas zanima... Kako napraviti pesto od listova mrkve? Recepti

Repa

Repa, ovo korjenasto povrće je niskokalorično i bogato vlaknima i mikronutrijentima uključujući kalcij, fosfor i kalij. Zbog visokog udjela dijetalnih vlakana, repa će smanjiti opterećenje na debelo crijevo, a istovremeno će smanjiti i rizik od nastanka kronične upale probavnog sustava.

Jedna šalica kuhane repe sadrži oko 4 grama vlakana. Uz to, repa je relativno jeftina namirnica, a zbog neutralnog okusa lako ju možeš uklopiti u veliki broj recepata. 

kelj | Author: Olimpia Davies/Unsplash Kelj foto: Olimpia Davies/Unsplash

Kelj

Kelj, ovo zeleno lisnato povrće prepuno je vitamina K – samo ½ šalice zadovoljava 440% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Zanimljivo je i da samo jedna porcija kelja osigurava 10% preporučene dnevne količine kalcija.

Studije također pokazuju da antioksidansi koji se nalaze u kelju pod nazivom glukozinolati mogu pomoći u zaštiti od raka. Lisnato zeleno povrće bogato je hranjivim sastojcima poput vitamina C, kao i antioksidansima koji štite tvoje srce i zdravlje očiju.

kelj Možda vas zanima... Top 10 recepata od kelja - nema većeg veselja! Recepti

Špinat

Špinat je bogat izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže resorpciji željeza; zatim vitamina A koji održava kožu i sluznicu zdravima kožu. Ujedno je izvor vitamina iz B skupine uključujući i folnu kiselinu koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica.

Dokazano je da špinat pozitivno djeluje na zaštitu mozga od stresa i smanjuje slabljenje moždanih funkcija uslijed starenja.

 | Author: Thinkstock Špinat, foto: Thinkstock

Šparoge

Šparoge su bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama - jedna šalica kuhanih šparoga osigurava svega 43 kalorije, stoga je šparoge poželjno uvrstiti u ''najzdraviji način prehrane''. Stabljike šparoga sadrže samo nekoliko kalorija, ali puno vlakana i mikronutrijenata kao što su folna kiselina, vitamin C, vitamin A i vitamin K. Uz to, šparoge su prirodni diuretik. 

Pečeno povrće Možda vas zanima... Ovako možeš ispeći baš svaku vrstu povrća... Špajza pranje voća i povrća Možda vas zanima... 7 odličnih savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće Špajza

Mahune

Mahune su niskokalorična namirnica koja obiluje vitaminom K, presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju, a osiguravaju mnogo nutrijenata koji blagotvorno utječu na zdravlje tvojeg srca. Mahune su dobar izvor vitamina A, vitamina C i vlakana, a svoju svijetlo zelenu boju dobivaju od antioksidansa klorofila. Najbolje ih je kuhati na pari, pirjati ili poslužiti sirove kao prilog ili dodatak salatama.

brokula | Author: önder örtel/Pexels Brokula foto: önder örtel/Pexels

Brokula

Brokula je jedno od najhranjivijih povrća. Pola šalice kuhane brokule sadrži samo 27 kalorija i 3 grama probavljivih ugljikohidrata, zajedno s važnim hranjivim sastojcima poput vitamina C i magnezija.

Brokula je niskokalorična namirnica s niskim udjelom ugljikohidrata i visokom hranjivom vrijednošću. Sadrži zdrave biljne spojeve koji mogu pomoći u zaštiti od raznih bolesti. 

Odrezak od brokule Možda vas zanima... Slastan odrezak od brokule nova je zvijeda našeg menija Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:44 27. Travanj 2022.

    Brokula mi je naj naj