Špajza 02. travnja 2024.

Ovako možeš ispeći baš svaku vrstu povrća...

Pečeno povrće
Univerzalna metoda za pečenje povrća u pećnici
foto: Christina Rumpf/Unsplash
Imamo univerzalnu metodu po kojoj ćeš svaki put savršeno ispeći povrće

Pečeno povrće je apsolutno savršen prilog, bez obzira na godišnje doba i priliku... I da, ova se rečenica odnosi na baš svaku vrstu povrća koju možeš zamisliti.

U nastavku ti donosimo univerzalnu metodu pečenja u pećnici koja će u svakoj situaciji podjednako dobro funkcionirati - bez obzira na odabir vrste povrća.

martha stewart Možda vas zanima... Martha Stewart zna kako ispeći najhrskaviju slaninu Špajza

Prati sljedeće korake:

1. Rezanje povrća

Najprije moraš donijeti odluku o tome želiš li da povrće bude hrskavo ili jako kremasto u sredini. U slučaju da naginješ hrskavom, potrudi se narezati povrće na male komade jednake veličine.

Bitno je da budu isti kako bi se podjednako brzo ispekli. U suprotnome, ako ti je prioritet kremasta sredina, ostavi veće komade.

2. Začinjavanje povrća

Nemoj se bojati začina! Za 800 g povrća trebat ćeš otprilike 3 žlice ulja, a štedjeti ne treba ni na soli i i papru. Najprije naulji, dobro promiješaj rukama i rasporedi povrće po limu u jednoj sloju. Potom dobro posoli i popapri, kako ne bi falilo okusa.

 | Author: American Heritage Chocolate/Unsplash Pečeno povrće na kraju dodatno začini ili prelij umakom foto: American Heritage Chocolate/Unsplash

mesna štruca Možda vas zanima... Bitni savjeti za pripremu savršene mesne štruce Recepti

3. Odabir temperature i pečenje

Naša je preporuka da povrće pečeš na 200 ili 220 stupnjeva te da spustiš rešetku u pećnici na najnižu razinu. Ova temperatura dovoljno je visoka da se povrće karamelizira, a nedovoljno da izgori izvana prije nego se ispeče iznutra. 

Uz to, preporučujemo da povrće ne miješaš tijekom pečenja i pustiš pećnici da odradi svoje.

4. Začini dolaze i na kraju!

Prije vađenja povrća iz pećnice probodi ga vilicom i provjeri stanje. Kad vilica bez otpora prođe kroz komadić pečenog povrća, znat ćeš da je spremno.

Kad je još vruće, iskoristi priliku za drugu rundu začinjavanja. Svježi začini, ljuti suhi začini, limun, nasjeckani češnjak, maslac, aromatizirano ulje… Možemo do u nedogled nabrajati moguće izbore, ali na tebi je da procijeniš što će najbolje odgovarati uz izabrano povrće. Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.