Špajza 21. listopada 2025.

Zamrzni tofu prije kuhanja i zahvali nam kasnije!

tofu
Tofu prije kuhanja zamrzni, potom ocijedi, a na kraju mariniraj
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Tofu je sam po sebi kao prazno slikarsko platno, no zato nam ostavlja puno prostora za slasnu kreativu. Zašto ga zamrzavamo, a zašto mariniramo? Doznaj u nastavku...

Tofu je samo naizgled dosadan, ali zapravo je pun potencijala. Iako ga mnogi još uvijek zaobilaze na svojim jelovnicima, ovaj odličan biljni izvor proteina (pravi se od soje!) zapravo je izuzetno svestran u kuhinji. No, baš kao i meso, tofu traži malo pripreme prije nego što završi u tavi, pećnici ili na roštilju.

tofu wok Možda vas zanima... Slatko-kiseli tofu iz pećnice odlična je alternativa mesu Recepti

Ono što mnoge udaljuje od tofua, definitivno je nedostatak okusa u ovoj namirnici. Da, tofu je kao prazno bijelo slikarsko platno, ali zato ti ostavlja puno mogućnosti za slasnu kreativu - samo treba znati kako s njime kuhati i kako mu dodati okus te poboljšati teksturu. I zato ti donosimo odličan trik koji dosadnjikavi bezukusni tofu može pretvoriti u potpuno novo, slasno i spektakularno kulinarsko iskustvo – zamrzavanje.

@finimini.podravka Nema bolje od Noodlesa poslije izlaska 🤤 #finimini #podravka #noodles #ramen #mama ♬ Kitchen | The sound of chopping green onions(985022) - acossa

1. korak: iscijedi, 2. korak: zamrzni

Svi oni koji su bar jednom pripremali tofu vjerojatno već znaju da je važno iz njega istisnuti višak tekućine. Nakon toga tofu stavi u zamrzivač – idealno preko noći. Time se mijenja njegova tekstura – tofu postaje gušći i "mesnatiji", što ga čini idealnim za pečenje, prženje ili roštiljanje.

No potreban je oprez – ako ga ne iscijediš dovoljno prije zamrzavanja, tofu može postati gnjecav i spužvast. Dakle, redoslijed je bitan: prvo pritiskanje i cijeđenje tofua, pa zamrzavanje. I da – možeš tofu pripremati i direktno iz zamrzivača, ako nemaš vremena za odmrzavanje.

Možeš eksperimentirati i s redoslijedom – neki prvo zamrznu, pa onda pritišću i cijede tofu. Tofu se odlično prilagođava raznim kuharskim stilovima i tehnikama, i zato se nemoj bojati eksperimentirati.
tofu nuggets Možda vas zanima... Hrskavi tofu nuggets oduševit će male gurmane Recepti

Tofu - iz leda na tanjur, bez greške

Kada je tofu dobro ocijeđen i zamrznut, spreman je za sve kulinarske izazove: od pećnice, tave do roštilja. Ključ je da ga dobro posušiš prije termičke obrade - baš kao to inače radimo s pilećim fileom ili ribom. Tako izbjegavamo neželjeno kuhanje na pari i dobijemo savršenu, hrskavu koricu.

tofu | Author: Maryam Sicard/Unsplash Tofu je važno marinirati kako bismo mu dali okus foto: Maryam Sicard/Unsplash

A koja je tajna okusa? U marinadi!

Zamrznuti tofu izvrstan je, primjerice, za pripremu na roštilju. Mariniraj ga, primjerice, u neutralnom ulju, tamariju i crnom papru, a dalje ga prilagodi po želji.

Ovo su osnovni sastojci za marinadu koji će u tofu udahnuti život... pardon, odličan okus:

  • masnoća (maslinovo ulje...)
  • kiselina (balzamični, crveni vinski ocat, citrusi...)
  • sol i papar, soja sos
  • češnjak i/ili drugi začini
  • nešto slatko (med, smeđi šećer, javorov sirup, agavin sirup...)

Kombinacije okusa marinade su nebrojene, a sve ovisi o tvome ukusu i raspoloženju, ali i jelu koje pripremaš. Dobar tek!

Isprobaj i ove recepte u kojima je tofu glavna zvijezda:

Tofu kajgana sa špinatom Možda vas zanima... Tofu kajgana sa špinatom – proteinski obrok u 15 minuta Recepti Krepka povrtna juha s tofuom Možda vas zanima... Krepka povrtna juha s tofuom Recepti Brza tofu salata Možda vas zanima... Brza tofu salata s kremastim kokosovim preljevom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.