Tofu je samo naizgled dosadan, ali zapravo je pun potencijala. Iako ga mnogi još uvijek zaobilaze na svojim jelovnicima, ovaj odličan biljni izvor proteina (pravi se od soje!) zapravo je izuzetno svestran u kuhinji. No, baš kao i meso, tofu traži malo pripreme prije nego što završi u tavi, pećnici ili na roštilju.
Ono što mnoge udaljuje od tofua, definitivno je nedostatak okusa u ovoj namirnici. Da, tofu je kao prazno bijelo slikarsko platno, ali zato ti ostavlja puno mogućnosti za slasnu kreativu - samo treba znati kako s njime kuhati i kako mu dodati okus te poboljšati teksturu. I zato ti donosimo odličan trik koji dosadnjikavi bezukusni tofu može pretvoriti u potpuno novo, slasno i spektakularno kulinarsko iskustvo – zamrzavanje.
@finimini.podravka Nema bolje od Noodlesa poslije izlaska 🤤 #finimini #podravka #noodles #ramen #mama ♬ Kitchen | The sound of chopping green onions(985022) - acossa
1. korak: iscijedi, 2. korak: zamrzni
Svi oni koji su bar jednom pripremali tofu vjerojatno već znaju da je važno iz njega istisnuti višak tekućine. Nakon toga tofu stavi u zamrzivač – idealno preko noći. Time se mijenja njegova tekstura – tofu postaje gušći i "mesnatiji", što ga čini idealnim za pečenje, prženje ili roštiljanje.
No potreban je oprez – ako ga ne iscijediš dovoljno prije zamrzavanja, tofu može postati gnjecav i spužvast. Dakle, redoslijed je bitan: prvo pritiskanje i cijeđenje tofua, pa zamrzavanje. I da – možeš tofu pripremati i direktno iz zamrzivača, ako nemaš vremena za odmrzavanje.
Tofu - iz leda na tanjur, bez greške
Kada je tofu dobro ocijeđen i zamrznut, spreman je za sve kulinarske izazove: od pećnice, tave do roštilja. Ključ je da ga dobro posušiš prije termičke obrade - baš kao to inače radimo s pilećim fileom ili ribom. Tako izbjegavamo neželjeno kuhanje na pari i dobijemo savršenu, hrskavu koricu.
Tofu je važno marinirati kako bismo mu dali okus
A koja je tajna okusa? U marinadi!
Zamrznuti tofu izvrstan je, primjerice, za pripremu na roštilju. Mariniraj ga, primjerice, u neutralnom ulju, tamariju i crnom papru, a dalje ga prilagodi po želji.
Ovo su osnovni sastojci za marinadu koji će u tofu udahnuti život... pardon, odličan okus:
- masnoća (maslinovo ulje...)
- kiselina (balzamični, crveni vinski ocat, citrusi...)
- sol i papar, soja sos
- češnjak i/ili drugi začini
- nešto slatko (med, smeđi šećer, javorov sirup, agavin sirup...)
Kombinacije okusa marinade su nebrojene, a sve ovisi o tvome ukusu i raspoloženju, ali i jelu koje pripremaš. Dobar tek!