Jednostavna, zdrava i iznenađujuće aromatična. Krepka povrtna juha s tofuom ukusan je razlog da na jedan dan zaboraviš na meso...
Tofu je nepravedno na lošem glasu kao "blag i bezukusan", no u ovoj povrtnoj juhi s talijanskim začinima pokazuje svoje pravo lice – bogato i ukusno.
Povrtna juha s tofuom idealna je za lagani ručak ili večeru, a njeni sastojci su prilagođeni raznim prehrambenim potrebama – bez glutena je i laktoze, bogata vlaknima i hranjivim tvarima, a niskokalorična! Zbog nje ćeš zaboraviti meso i uživati u svakoj aromatičnoj žlici. Recept za ovu divnu povrtnu juhu s tofuom donosimo u nastavku...
Ne gasi ekran dok kuham
Krepka povrtna juha s tofuom
35 MIN
pripreme
155 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tofu
350
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Talijanska mješavina začina
1
žličica
Suncokretovo ulje
2
žlica
Pileći temeljac
2
šalica
Sjeckana rajčica iz konzerve
1
kom
Šampinjoni
3
šalica
Grašak
0,50
šalica
Šparoge
0,50
šalica
Pečena paprika
0,50
šalica
Sušena rajčica
0,33
šalica
Zelene masline
0,25
šalica
Parmezan
Postupak
Tofu stavi u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i položi u plitku posudu. Dodaj maslinovo ulje i talijanske začine. Zatvori vrećicu i okreni je nekoliko puta kako bi se tofu ravnomjerno prekrio marinadom.
Mariniraj u hladnjaku 2-4 sata, a možeš i preko noći.
Na dno velikog lonza (5-6 litara) stavi suncokretovo ulje i zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj tofu zajedno s marinadom. Prži 5-8 minuta dok tofu ne poprimi zlatno-smeđu boju, okrećući ga tijekom kuhanja kako bi se zapekao sa svih strana
Dodaj temeljac i konzervirane rajčice s bosiljkom, češnjakom i origanom. Pusti da zavrije.
Dodaj šampinjone narezane na ploške, grašak i narezane šparoge.
Smanji vatru i lagano kuhaj 5-7 minuta ili dok povrće ne omekša. Umiješaj pečenu crvenu papriku, sušene rajčice i masline te sve dobro ugrij.
Serviraj sa svježe naribanim parmezanom.
Trenutačno nije sezona šparoga, pa ako ih slučajno nemaš zamrznute, slobodno ih izostavi iz recepta. Možeš ih i zamijeniti - primjerice zamrznutim zelenim mahunama.