Slatko-kiseli tofu iz pećnice odličan je obrok koji će oduševiti i zagrižene mesoljupce. Donosimo provjereni recept koji smo već uvrstili na svoj standardni meni
Eto, i mi ponekad 'pokleknemo' i pripremimo si neki veganski obrok, da malo 'odmorimo' od mesa. I onda se oduševimo genijalnim okusima i shvatimo koliko je tak obrok hranjiv i zdrav... Nakon toga svaki put nam bude krivo što takve obroke češće ne pripremamo.
No nakon što smo isprobali ovaj odličan recept za slatko-kiseli tofu iz pećnice svečano obećajemo da ćemo ga češće pripremati. A tebi donosimo recept za slatko-kiseli tofu iz pećnice koji nas je toliko oduševio...
Na tanjur stavi čistu kuhinjsku krpu, a na nju 3 sloja kuhinjskih ubrusa. Na to stafi tofu i pokrij ga s još 3 sloja kuhinjskih ubrusa te još jednom čistom kuhinjskom krpom. Na to stavi neku težu tavu ili konzervu kako bi iz tofua izašao viša vode.
Višak vode potrebno je ocijediti te promijeniti kuhinjske krpe i ubruse nakon što se namoče. Cijeli proces treba trajati 35-40 minuta (sve skupa može se odraditi i uz pomoć preše za tofu, ako je imaš kod kuće),
Rešetu stavi u sredinu pećnice te podesi temperaturu na 220 stupnjeva. Luk naređi na polumjesece, a paprike na trakice. Češnjak i đumbir (komad svježeg oguljenog đumbira duljine 2-3 cm) nasitno naribaj u zdjelicu. Dodaj tekućinu od ananasa iz konzerve, povrtni temeljac, rižin ocat, soja sos, kečap, smeđi šećer i 1 žlicu gustina te sve dobro promiješaj.
Ocijeđeni tofu nareži na kockice veličine cca 2.5-3 cm i ubaci ih u zdjelu zajedno s 1 žličicom soli. Prelij 1 žlicom ulja i pospi sa 85 ml gustina te sve dobro izmiješaj, da se ovim sastojcima dobro obloži svaki komad tofua.
Tako oblođene komade tofua posloži na pleh obložen papirom za pečenje i prelij s dodatne 2 žlice ulja.
Peci tofu u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 25-30 minuta. Obavezno okreni pleh na pola vremena pečenja.
Na otprilike pola veremna pečenja tofua u 'običnoj' velikoj ili wok tavi zagrij preostali 1 žlicu ulja, dodaj luk i paprike, posoli prema ukusus i prži uz stalno miješanje. Neka se povrće prži dok ne počne mekšati, 4-5 minuta, na jakoj vatri. Prebaci povrće na tanjur i stavi sa strane.
Smanji vatru na srednju, promiješaj umak u zjdelici te ga izlij u tavu. Pusti da zakipi i neka se kuha, uz povremeno miješanje, oko 4 minute - dok se lagano ne zgusne. U Umak dodaj povrće, pečeni tofu i komadiće ananana iz konuzerve. Sve dobro izmiješaj.
Posluži uz kuhanu rižu, posuto sezamovim sjemenkama.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
382 kcal
19 %
MASTI
20,00 g
27 %
KOLESTEROL
0,01 g
0 %
UH
38,00 g
13 %
PROTEINI
12,00 g
24 %
Izbor povrća u ovom receptu možeš kreirati prema vlastitom ukusu, pa tako možeš dodati i zelene mahune, žute paprike, mrkvu, grašak, mladi luk...
Tofu je glavna zvijezda i u ovim finim slanim i slatkim jelima...