gastro postao
Karolina Benasić poslala je recept za sarmice na natječaj Zdrave Krave, Kuhaj u ritmu sezone
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 645
Sarmice
- 1 kom kelj lisnati
- 1 kom komorač, glavica
- 250 g tofu, dimljeni
- 3 dl riža, nepolirana
- 50 g indijski oraščić
- 1 žlica đumbir, mljeveni kristalizirani
- sol
- svježe mljeveni papar
- ulje maslinovo
Umak od rajčice
- 0.50 l pasirana rajčica (passata)
- 3 kom klinčići
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 1 mala žlica mljevena kurkuma
- kim
- 0.50 mala žlica limunov sok
- stevija
- sol
- ulje suncokretovo
- list bosiljka
- komorač, list
- 1 žlica zobeno brašno
Za pohanje
- sol
- svježe mljeveni papar
- voda
- ulje suncokretovo
- 150 g zobeno brašno
Priprema
- Glavicu kelja stavite u lonac s kipućom vodom i kuhajte oko 10 minuta. Procijedite ga i stavite u hladnu vodu.
- Vodu od kuhanja sačuvajte jer će tvam trebati za podlijevanje riže. Polako odvojite listove da se ne potrgaju i malim nožićem im odstranite debelu žilu na sredini lista. Koromač očistite, odstranite mu središnji drvenasti dio, i nasjeckajte na male komadiće.
- Zelene listiće sačuvajte jer će vam trebati za umak. Na ulju pržite koromač, dodajte mu rižu, pržite 3 minute. Podlijevajte sve temeljcem od kelja sve dok riža ne postane mekana.
- Maknite sa štednjaka i umiješajte naribani tofu. U posebnoj posudi na malo ulja popržite nasjeckane oraščiće i naribani đumbir, oko 2 minute. Dodajte riži, sve posolite i popaprite i nadjev je gotov.
- Kada se prohladi, nadjenite listove kelja. Na jedan list kelja stavite jednu žlicu nadjeva i list zarolajte kao za sarmu. Možete ih na rubu učvrstiti čačkalicom kako se ne bi odmotavale tijekom pohanja. Brašnu dodajte sol i papar, postepeno dolijevajte vodu i miješajte pjenjačom kako bi dobila gusto tekuće tijesto.
- Neka odstoji oko 15 minuta. a onda u njega uvaljajte sarmice te ih pržite na vrućem ulju oko 5 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za umak na maslinovom ulju pržite oko 30 sekundi cimet, klinčiće i kumin, dodajte pasiranu rajčicu i 1 dcl vode. U 1 dcl vode razmutite 1 žlicu brašna te dodajte u rajčicu, sve lagano kuhajte da dobijete gusti glatki umak, oko 10 minuta.
- Umiješajte limunov sok i kurkumu, posolite i po želji dodajte stevije, ako vam je umak kisel (zbog limuna). Umak je gotov, izvadite iz njega klinčiće te umiješajte svježe nasjeckani bosiljak i listiće koromača.
Karolina Benasić poslala je recept za sarmice na natječaj Zdrave Krave, Kuhaj u ritmu sezone
Izvor Zdrava Krava