Recepti 13. listopada 2014.

Vege sarmice od tofua

Vege sarmice od tofua
gastro postao gastro.24sata.hr
Karolina Benasić poslala je recept za sarmice na natječaj Zdrave Krave, Kuhaj u ritmu sezone

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 645

Sarmice

  • 1 kom kelj lisnati
  • 1 kom komorač, glavica
  • 250 g tofu, dimljeni
  • 3 dl riža, nepolirana
  • 50 g indijski oraščić
  • 1 žlica đumbir, mljeveni kristalizirani
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • ulje maslinovo

Umak od rajčice

  • 0.50 l pasirana rajčica (passata)
  • 3 kom klinčići
  • 1 mala žlica mljeveni cimet
  • 1 mala žlica mljevena kurkuma
  • kim
  • 0.50 mala žlica limunov sok
  • stevija
  • sol
  • ulje suncokretovo
  • list bosiljka
  • komorač, list
  • 1 žlica zobeno brašno

Za pohanje

  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • voda
  • ulje suncokretovo
  • 150 g zobeno brašno

Priprema

  1. Glavicu kelja stavite u lonac s kipućom vodom i kuhajte oko 10 minuta. Procijedite ga i stavite u hladnu vodu.
  2. Vodu od kuhanja sačuvajte jer će tvam trebati za podlijevanje riže. Polako odvojite listove da se ne potrgaju i malim nožićem im odstranite debelu žilu na sredini lista. Koromač očistite, odstranite mu središnji drvenasti dio, i nasjeckajte na male komadiće.
  3. Zelene listiće sačuvajte jer će vam trebati za umak. Na ulju pržite koromač, dodajte mu rižu, pržite 3 minute. Podlijevajte sve temeljcem od kelja sve dok riža ne postane mekana.
  4. Maknite sa štednjaka i umiješajte naribani tofu. U posebnoj posudi na malo ulja popržite nasjeckane oraščiće i naribani đumbir, oko 2 minute. Dodajte riži, sve posolite i popaprite i nadjev je gotov.
  5. Kada se prohladi, nadjenite listove kelja. Na jedan list kelja stavite jednu žlicu nadjeva i list zarolajte kao za sarmu. Možete ih na rubu učvrstiti čačkalicom kako se ne bi odmotavale tijekom pohanja. Brašnu dodajte sol i papar, postepeno dolijevajte vodu i miješajte pjenjačom kako bi dobila gusto tekuće tijesto.
  6. Neka odstoji oko 15 minuta. a onda u njega uvaljajte sarmice te ih pržite na vrućem ulju oko 5 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za umak na maslinovom ulju pržite oko 30 sekundi cimet, klinčiće i kumin, dodajte pasiranu rajčicu i 1 dcl vode. U 1 dcl vode razmutite 1 žlicu brašna te dodajte u rajčicu, sve lagano kuhajte da dobijete gusti glatki umak, oko 10 minuta.
  7. Umiješajte limunov sok i kurkumu, posolite i po želji dodajte stevije, ako vam je umak kisel (zbog limuna). Umak je gotov, izvadite iz njega klinčiće te umiješajte svježe nasjeckani bosiljak i listiće koromača.

Karolina Benasić poslala je recept za sarmice na natječaj Zdrave Krave, Kuhaj u ritmu sezone

Izvor Zdrava Krava

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.