Ima nešto tako utješno u savršenom, kremastom quicheu. Kremasto punjenje i hrskavo tijesto čine savršen spoj, a quiche možeš poslužiti u raznim prilikama: kao slani doručak, lagani ručak ili večeru, predjelo, snack, zalogaj na pikniku…
A sada zamisli da je taj quiche napravljen s omiljenim povrćem kojem upravo kreće sezona – šparogama. Mekane, no još uvijek i hrskave šparoge, mladi luk, svježi kopar i nadrobljeni feta sir čine ovaj quiche sa šparogama zvijezdom tvoga stola.
Pionirka ima najbolji recept za quiche sa šparogama
Autorica recepta za quiche sa šparogama je slavna domaćica Ree Drummond, koju smo uživali gledati u emisiji 'Pionirka' (Pioneer Woman) na Food Networku. Ree je prava majstorica domaćih jela koja priprema za vrijedne članove svoje obitelji, koji nakon napornog posla na obiteljskoj farmi jedva čekaju da pojedu nešto zasitno i slasno.
Ovaj quiche sa šparogama lagano se priprema i idealan je za svaku priliku, pa tako i uskrsni blagdanski stol! I zato isprobaj naš recept i javi nam dojmove.
Treba li se kora za quiche sa šparogama unaprijed ispeći?
Da! Jedino tako možemo biti sigurni da će tijesto ostati hrskavo nakon što u njega ulijemo nadjev. Koristimo slano prhko tijesto (možeš koristiti bilo koji recept za prhko tijesto i iz njega izbaciti šećer!).
Postoje i recepti koji se predviđaju da se tijesto prvo ispeče samo, bez nadjeva nego predlažu da se u sirovo tijesto ulije nadjev i onda sve skupa peče na visokoj temperaturi. Ali zbog toga nam nadjev može biti prepečen, a tijesto sirovo i gnjecavo na dnu.
I zato mi, da budemo sigurni, svaki put kad radimo quiche, pa tako i ovaj quiche sa šparogama, prvo naslijepo ispečemo tijesto, a tek potom ga pečemo s nadjevom. To je jednostavan postupak koji svaki quiche može podići na višu razinu.
Može li se quiche sa šparogama pripremiti unaprijed?
Naravno, nikakav problem! Nakon što se quiche potpuno ohladi, treba ga dobro umotati u plastičnu prozirnu foliju te ga se takvog može čuvati u hladnjaku do 5 dana, a i zamrzivaču do mjesec dana.
Zamrznuti quiche treba polagano odmrznuti u hladnjaku preko noći, a ako za to nemaš vremena (baš su ti došli nenajavljeni gosti) možeš ga i zamrznutog ubaciti u pećnicu kako bi se odmrznuo i zagrijao.
Ovaj quiche sa šparogama, ali i svaki drugi quiche, odlično se može zagrijati u pećnici na vrući zrak. Kako se nadjev ne bi prekuhao, treba quiche zagrijavati lagano na 150 stupnjeva dok ne bude topao – oko 20 minuta ako je riječ o quicheu koji smo čuvali u hladnjaku (ili ga u njemu odmrznuli), ili 90 minuta ako je zamrznut.
Quiche sa šparogama
(6-8 porcija, 120 minuta)
Sastojci:
- prhko tijesto za pitu
- 1 žlica + 1 žličica soli
- 350 g svježih šparoga (divljih ili vrtnih)
- 5 velikih jaja
- 1/2 šalice punomasnog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
- ½ šalice kiselog vrhnja, masnijeg
- 1 žlica dijon senfa
- 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra (ako ne voliš kopar, umjesto njega upotrijebi nasjeckane listiće peršina)
- ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
- 120 g nadrobljenog feta sira
- 3 komada mladog luka, nasjeckanog na tanke kolutiće
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.
- Pripremi okrugli kalup promjera 27 cm – namasti ga, a na dno možeš staviti i papir za pečenje. Razvaljaj tijesto i stavi ga u kalup tako da rubovi tijesta malo 'cure' preko ruba kalupa. Stavi kalup s tijestom u hladnjak na 30 minuta, ili u zamrzivač na 15 minuta.
- Na tijesto stavi komad papira za pečenje, a potom ga napuni utezima za pečenje (mogu ih zamijeniti suha zrna graha ili slanutka.
- Tijesto peci naslijepo dok rubovi ne počnu dobivati zlaćanu boju, 14-17 minuta. Makni 'utege' i papir za pečenje. Vrati tijesto u pećnicu i peci dodatnih 5-8 minuta, dok se cijelo ne zazlati.
- Dok se tijesto peče, u srednju posudu stavi 6 šalica vode (1 šalica = 250 ml). Dodaj 1 žlicu soli i šparoge. Blanširaj 2-3 minute, moraju malo omekšati, ali i dalje ostati hrskave. Ocijedi šparoge i odmah ih stavi u ledenu boju kako bi zadržale intenzivno zelenu boju. Ponovno ocijedi i dobro osuši šparoge.
- Manji dio šparoga prereži po dužini na dvije polovice, a ostatak nareži da komade duljine oko 2,5 cm.
- Smanji temperaturu u pećnici na 160 stupnjeva.
- U velikoj zdjeli umuti jaja, mlijeko, kiselo vrhnje, dijon senf i 1 žličicu soli. Na pečeno tijesto stavi šparoge, feta sir i mladi luk. Prelij mješavinom jaja, mlijeka i vrhnja. Na vrh posloži šparoge prerezane po duljini. Peci dok se nadjev za stisne u sredini i malo napuhne na rubovima – 45-60 minuta.
- Pusti quiche od šparoga da se djelomično ohladi barem prije rezanja i posluživanja. Posluži quiche od šparoga topa, na sobnoj temperaturi ili hladan. U svakom slučaju je – top!
I još pokoji recept za quiche...