Špajza 19. travnja 2023.

Kralj je odabrao: novo službeno jelo je - quiche!

Krunidbeni quiche
Krunidbeni quiche pun povrća baš je po mjeri novoga kralja koji dio tjedna izbjegava jesti meso foto: Shutterstock; PA/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Krunidbeni quiche sastoji se od špinata i boba (koji se može zamijeniti i zrnima soje), a bitan sastojak su i jaja, vrhnje, ribani sir cheddar, kao i masno, prhko tijesto

Za sve Britance subota 6. svibnja ove godine bit će uistinu poseban dan budući da će se baš tog dana održati svečanost krunidbe njihova novog kralja, Charlesa III. Posljednja krunidba u Britanskom carstvu održana je prije 71 godinu kada je prisegnula prošle godine preminula kraljica Elizabeta II. Inače, svečanost krunidbe pratit će brojne proslave tijekom krunidbenog vikenda, ali i u ponedjeljak nakon toga koji je proglašen neradnim danom.

 

Prigodni keksi Možda vas zanima... Prigodni zalogaji za krunidbu Charlesa III. - od čipsa do pilećih kobasica Špajza

 

Na brojnim zabavama koje će pratiti krunidbu morat će se nešto i pojesti i popiti, i, iako ne možemo zaviriti baš u svaki jelovnik, znamo da će se na svakom stolu naći – quiche sa špinatom i bobom, lagano i ukusno bezmesno proljetno jelo koje se novi kralj i kraljica supruga Camilla odabrali za službeno jelo krunidbe.

Kralj Charles III. i kraljica supruga Camilla | Author: Matthias Balk/DPA/PIXSELL Kraljevski bračni par gostit će se povrtnim quicheom, no nisu otkrili čime će nazdraviti foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL

 

Možda vas zanima... Slasno jelo koje je nastalo za krunidbu Elizabethe II. lako pripremi doma Kolumne

 

Podsjetimo, kada je Elizabeta II. prisegnula na vjernost britanskoj kruni, službeno jelo bila je krunidbena piletina – jednostavno, ali ukusno jelo od trgane kuhane piletine, majoneze, curry praha i drugih začina te opcionalnih grožđica. Jednostavnošću pri odabiru novog službenog jela vodio se i novi kraljevski par, koji se na kraju odlučio za bezmesno jelo, budući da i sam kralj nekoliko dana u tjednu ne jede meso. Recept je u suradnji s njima razvijao chef Mark Flanagan.

Iako su dobili brojne pohvale jer su odabrali bezmesno jelo, mnogi su i kritizirali Charlesa III. i Camillu jer smatraju da je quiche loš izbor u vrijeme krize kada vlada nestašica jaja te su ona puno skuplja nego ranije. No mnogi ovaj kraljevski izbor hvale upravo zbog upotrebe dosta sezonskog povrća te zbog toga što je riječ o jednostavnom jelu koje se lako može dijeliti, nositi na piknike, a jede se i toplo i hladno…

Krunidbeni quiche je povrtni quiche dubokih, nježnih i proljetnih okusa te laganog prhkog tijesta. Može se jesti vruć, ali i hladan, a najbolji mu je prilog zelena salata i kuhani mladi krumpir – savršena kombinacija za lagani kraljevski ručak!

 | Author: Shutterstock Krunidbeni quiche - sa špinatom i bobom foto: Shutterstock

Krunidbeni quiche

(za 6 porcija)

Sastojci – za tijesto:

  • 125 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 25 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 25 g svinjske masti
  • 2 žlice mlijeka

Sastojci – za nadjev:

  • 125 ml mlijeka
  • 175 ml slatkog vrhnja
  • 2 srednja jaja
  • 1 žlica nasjeckanih listića svježeg estragona
  • sol, papar
  • 100 g naribanog sira cheddara
  • 180 g blanširanog špinata
  • 60 g blanširanih zrna boba ili zrna soje

 

Irski gulaš Možda vas zanima... Jednostavan irski gulaš jede se i na kraljevskom dvoru Recepti

 

Postupak:

  1. Za tijesto – prosij brašno i sol u veću zdjelu,. Dodaj obje vrste masnoće i sve skupa izmiješaj prstima, dok ne dobiješ tijesto teksture poput krušnih mrvica.
  2. Dodaj mlijeko, malo po malo te sjedini tijesto.
  3. Pokrij tijesto i pusti da odmara u hladnjaku 30-45 minuta.
  4. Lagano pobrašni radnu površinu i izvaljaj tijesto malo šire od promjera kalupa (koristi se okrugli kalup promjera 20 cm), neka bude debelo oko 5 mm.
  5. Složi tijesto u kalup, izbodi ga vilicom, pokrij i stavi u hladnjak na 30 minuta.
  6. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva.
  7. Na tijesto stavi papir za pečenje, dodaj 'utege' za pečenje (glinene kuglice ili suha zrna graha, slanutka…) te peci 'naslijepo' 15 minuta.
  8. Smanji temperaturu na 160 stupnjeva.
  9. Izmiksaj mlijeko, vrhnje, jaja, estragon, sol i papar.
  10. Otprilike ½ količine sira pospi po polupečenom tijestu (u međuvremenu ukloni papir za pečenje i 'utege' za pečenje). Na to stavi blanširani špinat te prelij tekućim nadjevom od vrhnja i jaja. Pospi ostatkom sira i peci na 160 stupnjeva 20-25 minuta dok ne dobije zlaćanu koricu.

 | Author: Shutterstock Krunidbeni quiche može se jesti vruć, mlak ili hladan foto: Shutterstock  

Kralj Charles III. i kraljica supruga Camilla Možda vas zanima... Kralj Charles u potrazi je za novim kuharom Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.