Kolumne Ante Carić: Najljepše priče o hrani i piću 21. lipnja 2022.

Slasno jelo koje je nastalo za krunidbu Elizabethe II. lako pripremi doma

„Coronation Chicken“ foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
„Coronation Chicken“ bi se ukratko najbolje moglo opisati kao kombinaciju hladnih komada pečene ili kuhane piletine, začinskih trava, začina i umaka na bazi s majonezom

U veljači ove godine britanska kraljica Elizabetha II. napunila je točno 70 godina na tronu, a njezin Platinasti Jubilej nedavno je spektakularno proslavljen u Ujedinjenom Kraljevstvu te dostojno obilježen širom Commonwealtha i svijeta. No prošli je ponedjeljak popularna vladarica oborila još jedan rekord, naime prestigla je tajlandskog kralja Bhumibol Adulyadeja postavši tako drugim monarhom s najdužim vladarskim stažem u povijesti. I dok su slike do sad neviđene proslave u čast povijesnog jubileja Elizabethe II. još svježe, prisjetiti ćemo se jednog jela koje je u londonskoj kulinarskoj školi „Le Cordon Bleu“ osmišljeno 1953. povodom njezine krunidbe održane godinu dana nakon što je postala kraljica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Recept.se (@recept.se)

Ovo jednostavno jelo boje zlata nastalo je u uglednoj kulinarskoj školi

Jelo „Poulet Reine Elizabeth“ („Piletina kraljica Elizabetha“), danas uglavnom poznato pod nazivom „Coronation Chicken“ („Krunidbena piletina“ ili „Piletina za krunidbu“) svoju je gastro zoru ugledalo prije 69 godina. Ovom jednostavnom jelu boje zlata, načinjenom od pečenih ili na pari kuhanih komada piletine u umaku na bazi majoneze i vrhnja te začinjenom curryjem, uspjelo je ogrnuti se kraljevskim plaštom čemu je nesumnjivo kumovao ugled prestižne kulinarske škole „Le Cordon Bleu“. Naime Rosemary Hume, jedna od polaznica pariške „Le Cordon Bleu“ u otmjenom londonskom kvartu Marylebone otvorila je 1933. godine školu pod nazivom „L' Ecole du Petit Cordon Bleu“ koja danas nosi titulu jedne od najstarijih kulinarskih škola u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Uspjeh škole dobio je svoju potvrdu dvadeset godina nakon otvaranja kada joj je ministar rada Sir David Eccles povjerio zadatak da osmisli jelovnik za svečani ručak koji se trebao poslužiti stranim gostima na dan krunidbe Njezinog Veličanstva. Ministar nije niti malo sumnjao u sposobnosti polaznika ove institucije koji su upriličili banket za 350 ljudi koji se održao u velikoj dvorani prestižne Westminster School. Pripreme su protekle glatko i ručak je poslužen na dan velikog događaja točno u dva sata poslijepodne. Uspjeh banketa uglednoj je školi kasnije otvorio čitav niz poziva da kuha za kraljevsku obitelj.

Za vrijeme u kojem je nastalo bilo je poprilično hrabro

Lovorike za kreaciju originalne verzije ovog jela pripadaju Constance Spry, engleskoj gastro spisateljici i floristici, te ranije spomenutoj gospođi Rosemary Hume. Pripremajući hranu za banket, Spry je predložila recept za jelo od hladne piletine u umaku na bazi vrhnja s curryjem. Tako je opisano i na jelovniku banketa, uz dodatak salate od riže, graška, začinskih trava i pimenta sa svake strane. U vremenu koje nije bilo poznato po gastronomskom avanturizmu, bilo je poprilično hrabro, ali i veliki izazov ovo jelo poslužiti ljudima različitih kulinarskih preferencija, ali pažljivo začinjena piletina i delikatni okus umaka polučili su nevjerojatan uspjeh. Zanimljivo je i da korišteni sastojci u to poratno vrijeme oskudice nisu bili lako dostupni. U originalnom je receptu korištena mlada pečena piletina, voda, nešto vina kojim se natapala mrkva, potom začinske trave, sol, papar u zrnu i umak s curryjem.

Angela Wood, još jedna od polaznica škole, kao devetnaestogodišnjakinja sudjelovala je u usavršavanju recepta. Više od mjesec dana svaki je dan kuhala piletinu te je redovito mijenjala omjer začina u umaku kako bi se postigla savršena ravnoteža okusa. Njezin je umak pak sadržavao svježe samljevene začine, fino nasjeckani luk, crno vino, pire od marelica, majonezu i vrhnje. Inače gospođa Wood se u veljači susrela s Elizabethom II. u kraljičinoj privatnoj rezidenciji Sandringham House dan uoči dana kada je prije 70 godina postala kraljicom. Za tu je priliku Angela Wood pripremila svoju varijantu legendarnog jela o kojem su dvije dame razmijenile nekoliko riječi. Prisjećajući se susreta s vladaricom, gospođa Wood je u nedavnom intervjuu još jednom pokazala kako napraviti „Krunidbenu piletinu“ na ispravan način također rekavši da nikako ne odobrava suvremene inačice koje sadržavaju grožđice, nasjeckane bademe i svježe vrhnje.

„Coronation Chicken“ još je uvijek jedno od omiljenih jela u Velikoj Britaniji

„Coronation Chicken“ bi se ukratko najbolje moglo opisati kao kombinaciju hladnih komada pečene ili kuhane piletine, začinskih trava, začina i umaka na bazi s majonezom.

Moguće je da je kreacija ovog jela pronašla nadahnuće u jelu „Jubilee Chicken“, pripremljenom za Srebrni jubilej kralja Georgea V. 1935. godine, načinjenom od piletine s umakom od majoneze s curryjem, ali ne bi ga trebalo miješati sa drugim jelom istog naziva osmišljenim 2002. godine povodom Zlatnog jubileja Elizabethe II.. Dorađena varijanta jela „Coronation Chicken“ još je uvijek jedno od omiljenih jela u Velikoj Britaniji, a dio je jelovnika koji se može uživati tijekom ručka u „Caféu Le Cordon Bleu London“.

„Coronation Chicken“ danas se priprema u mnoštvu različitih varijanti, a može se konzumirati kao salata, ali koristiti i kao nadjev za sendviče. U supermarketima je moguće kupiti već gotove i pakirane inačice o kojima gospođa Wood također nema dobro mišljenje. „Krunidbena piletina“ se nesumnjivo ponovo pripremala i tijekom nedavne proslave Platinastog jubileja.

Popularnost ovog jela može se usporediti i sa oscilacijama popularnosti britanske monarhije. Gastro spisatelj Tom Parker Bowles npr. nije ljubitelj te je za „Coronation Chicken“ rekao da nije slavljeničko jelo već više kazna za grijehe iz prošlog života, dok s druge strane Luke Honey, autor bloga „The Greasy Spoon“, hvali originalni recept smatrajući ga vrijednim poštovanja.

Tijekom gotovo punih sedam desetljeća jelo „Coronation Chicken“ imalo je svoje uspone i padove, ali jedno je sigurno, ovaj gastronomski klasik bio je i jeste konstanta svih proslava u Velikoj Britaniji, i ne samo kraljevskih.

Coronation Chicken - Originalni recept Constance Spry

(Za 8 osoba)

Sastojci:

  • 2,3 kg piletine
  • 1 jušna žlica biljnog ulja
  • 1 mali, fino nasjeckani luk
  • 1 jušna žlica curry paste
  • 1 jušna žlica pirea od rajčica
  • 100 ml crnog vina
  • 1 lovorov list
  • Sok polovice limuna
  • 4 polovice marelica, fino nasjeckanih
  • 300 ml majoneze
  • 100 ml punomasnog vrhnja s manjim postotkom masnoće
  • Sol po želji
  • Papar po želji
  • Listovi potočarke za dekoraciju

Priprema:

  1. Očistite pileća prsa, narežite ih na male komade te ispecite.
  2. U malom loncu zagrijte ulje, dodajte luk i kuhajte oko tri minute dok ne omekša.
  3. Dodajte curry pastu, pire od rajčica, vino, lovorov list i sok limuna.
  4. U otklopljenom loncu sve kuhajte oko 10 minuta, dok se smjesa dobro ne reducira.
  5. Procijedite i ostavite da se ohladi.
  6. U mikseru za hranu polovice marelica usitnite u pire.
  7. Ohlađeni umak lagano pomiješajte s majonezom i pireom od marelica.
  8. Istucite vrhnje u čvrsti snijeg i uvežite u mješavinu.
  9. Posolite i popaprite te po potrebi dodajte još malo limunovog soka.
  10. Komade piletine stavite u umak te promiješajte da se dobro oblože, ukrasite listovima potočarke i poslužite.
Možda vas zanima... Vin Santo – zlatno vino gostoprimstva Kolumne Možda vas zanima... Crème Chantilly - francuski desert sa zanimljivom legendom Kolumne Možda vas zanima... Ruske palačinke koje simboliziraju zlato sunca na tanjuru Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.