U Poreču je ovih dana sve u znaku tune. održava se Tunalicious Festival, a tune se jede u svim mogućim oblicima, od sushija i tartara, do sjajnih street food kreacija, ali i jela visoke kuhinje koje za goste Spinnakera priprema chefica Marina Gaši. Paralelno se odvija i veliko sportsko natjecanje TunIstra – Big Game Fishing Poreč 2025., najveće međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu na Jadranu. Imala sam priliku sve to iskusiti u jednom danu i, priznat ću, bilo je intenzivno, ali predivno. I sve bih ponovila!
Neću vas ovdje puno gnjaviti s Big Game Fishingom, pravilima, taktikama... Reći ću samo da je doživljaj jedinstven, da se u vama, kada brodom krenete u tu avanturu lova na veliku ribu (osim plavoperajne tune, love se i sabljarke, lampuge, gofovi, neke vrste morskih pasa...) probudi i lovački nagon i sportski duh, bez obzira na neiskustvo.
TunIstra media event
TunIstra
TunIstra
Gušt je i sam boravak na moru i sjajno druženje, još kad se ulovi riba....
Moj sjajni domaćin tijekom moje prve (no nadam se ne i zadnje!) Big Game Fishing avanture bio je Sandi Chiavalon, proizvođač vrhunskih, u svijetu višestruko nagrađivanih maslinovih ulja. Ovo sjajnom maslinaru lova na veliku ribu je više od hobija, to je način života. Osmišljavaju se razne taktike, i da, cilj je uhvatiti ribu, ali gušt je i u samom boravku na moru i odličnom druženju.
Iako ovaj put nismo ništa ulovili naučila sam da, je osim dobre pripreme ješke, pravilnog pozicioniranja štapova i drugih profi trikova, u lovu na tunu jako bitno popiti koju čašicu malvazije, nešto prigristi i dobro se provesti. Sport po mojoj mjeri! 😉
TunIstra - ekipa broda Nina predvođena kapetanom Sandijem Chiavalonom
TunIstra
Priprema mamca
Sandi Chiavalon otkrio nam je razne taktike za lov na tunu
Nakon lova, sjajni zalogaji s tunom kao glavnom zvijezdom
Rekao bi netko - lako nam je bilo zezati se kad smo znali da nas na obali u Valamarovu restoranu Bokoon u sklopu kampa u Marini Funtana čeka prava gozba od ranije ulovljene tune. I ne samo to - čekalo nas je spektakularno filetiranje tune koje se vrhunski, poput najboljih japanskih majstora te tradicionalne vještine, odradio Aljoša Selovin.
Majstorsko filetiranje tune
Chefovi s Filipina Jeremias i Raymund pripremili su pravu gozbu od tune
Izvrstan sushi od tune
U Bokoonu su nam pak sjajni chefovi s Filipina, Jeremias i Raymund, pripremili pravu gozbu od tune. Sushi s raznog puno povrća i tunom, sjajan tartar na tostiranom kruhu, tataki tuna pečena kratko u panceti, odresci od tune....
Nema čega nije bilo! Sve u svemu, bila je to sjajna i slasna najava i TunIstre i Tunalicious Festivala koji traju do kraja tjedna, a detalji programa mogu se pronaći na službenoj web stranici, kao i društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.