Recepti 31. kolovoza 2023.

Jednostavan irski gulaš jede se i na kraljevskom dvoru

Irski gulaš
Irski gulaš - omiljeno krepko jelo kraljevske obitelji foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo jelo bivši chef kraljevske obitelji Darren McGrady pripremao je za svoje klijente plave krvi kada im je trebalo nešto konkretno za okrijepiti se

Bivši chef britanske kraljevske obitelji Darren McGrady objavio je na svom YouTube kanalu video recept za irski gulaš, omiljeno jelo sadašnjeg kralja Charlesa III. Naime, kad god bi se kraljevska obitelj okupila u dvorcu Sandringham u Norfolku gdje su obično išli u lov, nakon uzbudljivog dana u šumi, krijepili bi se ovim slasnim jelom.

 

Možda vas zanima... Irski lonac s janjetinom i ječmom Recepti

 

"Prije lova pojeli bi obilan, konkretan engleski doručak – kobasice, jaja, slaninu… A nakon lova obično bih im poslužio ovo snažno, zasitno jelo jer nije bila situacija za fine dining", prisjeća se chef McGrady te dodaje da su nakon toga uslijedili i 'obični' deserti poput raznih tartova, pudinga i engleske kreme od jaja.

Donosimo recept chefa McGradyja za ovo rustikalno jelo dostojno kraljeva.

Irski gulaš s janjetinom

Sastojci:

  • 900 g otkoštenog janjećeg buta, narezanog na kockice od cca 2,5 cm
  • ¼ šalice ulja
  • 4 velike mrkve, narezane na komade veličine kockica mesa
  • 2 velika luka, narezana na velike komade
  • 3 velika pastrnjaka, narezana na komade veličine mesa i mrkve
  • 1 repa, narezana na kockice
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 2 šalice mladih krumpira, prerezanih na pola
  • 2 l janjećeg temeljca
  • ¼ šalice nasjeckanih listića svježeg peršina
  • sol, papar

 

Domacica-irske-soda-pogacice-3.jpg Možda vas zanima... Kakav gušt: Brze irske pogačice Kolumne

 

Postupak:

  1. Zagrij ulje u velikom loncu i na njemu poprži meso sa svih strana.
  2. Dodaj sve povrće i promiješaj – jedno krumpire dodaj kasnije, na pola vremena kuhanja, da se ne raspadnu.
  3. Dodaj timijan i temeljac, poklopi i pusti da krčka dok meso ne postane mekano (oko sat i pol). Posoli i popapri prema ukusu te posluži posuto sjeckanim listićima peršina.

 

Možda vas zanima... Morate probati tradicionalni Jorkširski puding Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.