Tradicionalni engleski Yorkshire Pudding nema nikakve veze s onim što mi pomislimo kad se spomene puding.
Jokširski puding je prozračno tijesto koje se servira uz tradicionalni nedjeljni engleski ručak, s pečenim mesom i umakom.
Izvorno, Jorkširski puding je nastao kao hrana za siromašne, u vrijeme kada ljudi nisu imali novca za meso, ali su uvijek imali brašno, jaja i mlijeko, dodali bi malo masnoće od bilo kakvog mesa i gozba je mogla početi! Prvi recept pojavio se 1737. godine pod nazivom Dripping Pudding. Ovaj puding odlična je zamjena za kruh uz sve vrste pečenja ili gulaše, a sjajan je i kad se jede samostalno, kao “snack”.
Potrebno vam je:
- 125 g brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- 2 jaja
- 3 žlice maslaca
- sol
Priprema:
- Pomiješajte sol i brašno. U sredini smjese napravite rupu pa dodajte mlijeko i vodu. Promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U posebnoj posudi istucite jaja i dodajte tijestu pa dobro promiješajte. Tijesto ostavite u hladnjaku na najmanje sat vremena ili preko noći.
- Nakon toga ugrijte pećnicu na 200°c i namastite kalup za muffine maslacem. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razdijelite ga po rupama u kalupu. Pecite oko 20 minuta dok ne dobiju boju.
Dobar tek!