gastro postao
Izvana tamni i hrskavi, a iznutra toliko meki da se tope u ustima. Nećete im moći odoljeti kad ih jednom upoznate!
Pereci su omiljeno pecivo u Bavarskoj, a mogu se jesi samostalno uz čašu vrhunskog piva ili pak kao dodatak uz neko drugo jelo. Najčešće ih možete naći posipane krupnim zrnima soli, no mogu se naći i u slatkim verzijama sa čokoladom, šećerom ili orašastim plodovima.
Ovo bavarsko pecivo - Bretsel je u zadnjih nekoliko godina postalo popularno i kod nas. Može se kupiti u skoro svakoj pekarni. Ipak je najljepše domaće, toplo bavarsko pecivo, čiji recept upravo slijedi.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 3 žlice otopljenog maslaca
- 20 g svježeg kvasca
- 1 žumanjak
- 1 žlica usitnjenog kima
- krupna sol
Priprema:
- Namrvite kvasac u 2 žlice mlake vode i dodajte malo brašna. Zamijesite tijesto od preostalog brašna, dignutog kvasca, maslaca i smrvljenog kima.
- Dugo mijesite, dodajući po potrebi mlake vode (otprilike 1 čašu). Pokrijte pa neka na toplome stoji oko 2 sata.
- Premijestite tijesto i oblikujte kobasice promjera 1 cm. Narežite ih i oblikujte u perece.
- Perece posložite na namašteni lim, premažite žumanjkom (sa 2 žlice vode). Pospite krupnom solju i sjemenkama kima.
- Pustite neka malo odstoji na toplome.
- Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.