Kolumne 09. svibnja 2016.

Kakav gušt: Brze irske pogačice

Domacica-irske-soda-pogacice-3.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako je prošao dan Svetog Patrika, to nije razlog da ne pojedemo jedan irski specijalitet!

U to ime, evo jedan tradicionalni irski recept! Ovo je zapravo recept za irski soda kruh koji sam ja prilagodila i za vas pripremila brze i ukusne pogačice sa sirom. Većinu sastojaka imate doma, a gotove su za manje od sat vremena.

Sastojci za pogačice:
450 g mekog brašna (može i neko drugo brašno)
1 žličica soli
1 žličica sode bikarbone
350­ - 400 ml mlaćenice

Sastojci za premaz:
1 jaje
Tvrdi sir

Priprema:
1. Pećnicu uključite na 230C i ostavite da se ugrije.
2. Prosijte suhe sastojke u veću zdjelu, u sredini napravite rupu i dodajte mlaćenicu. Prvo dodajte oko 350 ml mlaćenice, nemojte sve odjednom, svako brašno drugačije upija.
3. Zamijesite tijesto jednom rukom, ukoliko bude potrebno dodajte još mlaćenice. Tijesto treba biti mekano, pomalo ljepljivo i vlažno.
4. Zamiješeno tijesto prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu od 2,5 cm. Izrežite oblike po želji.
5. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje, na njega posložite pogačice, premažite ih jednim izmućenim jajetom, naribajte na njih sir na krupnu rendu i pecite ih otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici.

Savjet:
Ukoliko ne možete doći do kupovne mlaćenice, postoji domaća varijanta. U domaćoj varijanti je možete napraviti tako što ćete 400 ml mlijeka pomiješati sa dvije žlice limunovog soka te ostaviti na toplom oko 15 minuta da odstoji i koristiti.

 

Sanju možete pratiti na njenom blogu ili Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.