Lazanje sa šparogama i lososom izvrstan su proljetni recept - lagane i ukusne, izuzetno kremaste i savršene za svaku priliku! Ne znamo za tebe, ali nama su subote i nedjelje, dakle vikend - često sinonim za lazanje, no zapravo su genijalne jer se brzo i lako pripremaju i tijekom užurbanog radnog tjedna.
U ovom su se receptu za lazanje sa šparogama i lososom sljubili mnogi klasične namirnice talijanske kuhinje - od rajčica do parmezana, a posebnost mu daju, naravno, šparoge i fileti lososa.
Slatko-slane arome lijepo se preklapaju i daju zalogaje pune okusa i mirisa - baš kako smo i navikli od talijanske kuhinje. Zato uživaj u svakom zalogaju i sigurni smo da će se ovaj recept naći na listi tvojih novih favorita!
Lazanje sa šparogama i lososom
(6 osoba, srednje zahtjevno)
Sastojci (za 6 osoba):
- 1 kg šparoga
- 4 rajčice
- 500 g fileta lososa
- 2 ljutike
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 400 ml temeljca od šparoga
- sol i papar
- malo šećera
- muškatni oraščić
- sok polovice limuna
- 75 g naribanog parmezana
- pakiranje tijesta za lazanje
Postupak:
- Operi i oguli šparoge te im odstrani donji drvenasti dio. Kuhaj šparoge u vodi s malo soli i šećera. Izvadi šparoge iz lonca, prelij ih hladnom vodom i dobro ocijedi. Sačuvaj vodu u kojoj su se kuhale šparoge.
- Oguli i prepolovi 4 rajčice, odstrani im sjemenke i nasjeckaj ih na kockice. Operi i posuši filete lososa i nareži ih poprečno na komade širine 1 cm.
- Oljušti i nasjeckaj 2 ljutike. U posudi zagrij 2 žlice maslaca, pirjaj ljutiku dok ne postane staklasta, pospi sa 2 žlice brašna i kratko pirjaj.
- Zalij sa po 200 ml mlijeka i vrhnja za kuhanje te zakuhaj uz stalno miješanje. Zatim dodaj 400 ml temeljca od šparoga, sol, papar, muškatni oraščić i sok polovice limuna. Neka lagano kuha nekoliko minuta.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Namasti dno vatrostalne posude i prekrij ga listovima lazanja. Na tijesto stavi malo šparoga, rajčice i umaka te pokrij drugim redom tijesta.
- Na tijesto slaži losos pa ga potom prelij umakom. Ponavljaj postupak, a zadnji sloj ostavi šparoge i rajčice te ih prelij umakom. Po umaku pospi naribani parmesan. Lazanje sa šparogama i lososom peci u pećnici 35-40 minuta.
Ako ti se svidio naš recept za lazanje sa šparogama i lososom, isprobaj i ostale naše recepte za lazanje.