S dolaskom proljeća nemoguće je odoljeti iskušenju kuhanja svih mogućih recepata sa šparogama: pojavljuju se u grozdovima na pultovima odjela voća i povrća i omogućuju nam kreiranje toliko jednostavnih, ali u isto vrijeme profinjenih jela baš poput ovog - tjestenine sa šparogama i mini rajčicama.
Upravo nježan okus ovog dragocjenog povrća savršeno se slaže ne samo s okusom cherry rajčica, već i s njihovom jarko crvenom bojom, omogućujući ti da napraviš trobojno jelo koje je zaista lijepo i na izgled i po okusu.
Malo limunove korice, soka od limuna i ružmarin (ili bilo koji drugi začin, poput, primjerice, bosiljka) upotpunit će ovo jelo sa šparogama.
Šparoge sa širokim rezancima i mini rajčicama
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g šparoga
- 250 g mini rajčica
- 4 grančice ružmarina
- 400 g širokih rezanaca ili neke druge tjestenine
- 50 ml temeljca
- 3 žlice maslinova ulja
- malo naribane korice limuna
- sol i papar
- sok od 1 limuna
- 40 g naribanog parmezana
Postupak:
- Operi i oguli šparoge, odstrani im donji drvenasti dio te ih nareži na komade veličine zalogaja.
- Operi i posuši 4 grančice ružmarina.
- Zakuhaj vodu u visokoj posudi, posoli te prema uputama na pakiranju skuhaj tjesteninu. Ocijedi tjesteninu nakon što se skuha al dente, ali sačuvaj 50 ml vode u kojoj se kuhala.
- Zagrij 3 žlice maslinova ulja na tavici te u njoj oko 10 minuta i na srednje laganoj vatri prži šparoge i ružmarin.
- Dodaj mini rajčice i malo naribane korice limuna te prži 2 minute. Posoli, popapri i dodaj limunov sok.
- Šparogama dodaj tjesteninu i malo vode od kuhanja tjestenine te sve promiješaj. Tjesteninu pospi sa 40 g fino naribanog parmezana i odmah posluži. (Za vegansku verziju možeš koristiti veganski sir ili prehrambeni kvasac)