gastro postao
Vrijeme je šparoga i treba ih maksimalno iskoristiti!
Vjerojatno šparoge ne kombinirate često s tjesteninom, no u ovoj kombinaciji zapravo se savršeno sljubljuju s rajčicama, začinima...
Po želji, možete dodati i malo šunke ili slanine, jer zbog dodatka jaja, ovo jelo pomalo podsjeća na carbonaru.
Tjesteninu odaberite onu koju najviše volite - malu i kratku ili duge i široke rezance, okus će biti jednako dobar!
Poslužite toplo, s malo naribanog parmezana i sezonskom salatom.
Sastojci:
- 300 g svježih šparoga
- 3 žlice maslaca
- sol i papar
- 2 1/2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 2 šalice svježe rajčice, oguljene i narezane na manje komade (najlakše ćete ju oguliti ako ju kratko uronite u zakuhanu vodu - možete primjerice iskoristiti vodu od tjestenine)
- 1 žlica svježeg nasjeckanog bosiljka
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 400 g tjestenine
- 2 jaja + 1 žumanjak
- 1/2 šalice naribanog parmezana
Priprema:
- Zakuhati vodu za tjesteninu
- Šparoge očistiti, te, ako su široke, prerezati ih na pola po dužini
- Zagrijati maslac pa popržiti šparoge - dok ne dobiju boju; prebaciti ih na tanjur
- Dodati ulje na istu tavu pa popržiti kratko češnjak i maknuti ga s tave
- U istu tavu dodati narezane rajčice pa ih pirjati oko 10 minuta
- Tjesteninu skuhati al dente
- Ugasiti vatru ispod rajčica pa razmutiti jaja i žumanjak i umiješati brzo u rajčicu -pazeći da se ne skuhaju i pretvore u kajganu (ako želite, pomiješajte dio vrućih rajčica s jajima pa ulijte sve zajedno u tavu)
- Pomiješati rajčice i šparoge, ocijediti tjesteninu pa pomiješati
- Poslužiti odmah, posipano s malo parmezana.
Dobar tek!