Kraljice proljeća, slasne i zdrave šparoge poboljšavaju rad probavnog sustava, štite srce i kardiovaskularni sustav, preveniraju artritis, štite kosti, vraćaju energiju, izrazito su dobre za trudnice zbog toga što sadrže folnu kiselinu - esencijalnu kiselinu za sintezu DNA te za osobe koje su na dijeti jer su siromašne kalorijama, a bogate nutrijentima.
Samo pet vrhova šparoga sadrži 110 miligrama folne kiseline (preporučena dnevna doza je 600 miligrama za trudnicu). Također, šparoge su prirodan afrodizijak jer sadrže vitamin E, za koji se kaže da je vitamin plodnosti jer stimulira proizvodnju spolnih hormona, prenosi portal Health.com.
Šparoge sadrže: kalij, folnu kiselinu, inulin, prehrambena vlakna, vitamin B6, vitamin K, vitamin C, vitamin A, vitamin E, kalcij, magnezij, mangan, tiamin, riboflavin te niacin
Kako čuvati šparoge?
Gastro bloger Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz otkriva nam trikove kako čuvati šparoge i kako ih pravilno oguliti.
"Šparoge ne podnose dugo čuvanje. Po mogućnosti pripremi šparoge na dan kupnje. Ako to nije moguće, zamotaj ih u vlažnu krpu i stavi u hladnjak, tako će ostati svježe dan do dva.
Ako su neoguljene šparoge duže stajale, prije pripreme ih namoči 2 sata u hladnoj vodi. Nakon toga će ponovno biti hrskave i lakše će se guliti", objašnjava Darko Debić.
Bloger Darko Debić donosi najbolji recept za šparoge foto: Darko Debić
Kako pravilno oguliti šparoge?
Prije kuhanja šparoge moraš dobro oprati. Bijele šparoge imaju vlaknastu i gorku kožicu - stoga se uvijek moraju oguliti. GUlilica za krumpir i ostalo povrće poput, primjerice, mrkve dobra je i za guljenje šparoga.
Kod bijelih šparoga treba guliti 1-2centimetra ispod glave. Odatle oguliti do dna. Pogotovo pred kraj, pritisak bi trebao biti malo veći kako bi se uklonili ostaci drvenaste kore.
Zelene šparoge nije potrebno guliti ako su tanke i meke kore. Kora takvih šparoga se može jesti. Kod zelenih šparoga deblje kore dovoljno je oguliti donju trećinu. Bilo da se radi o zelenim ili bijelim šparogama - odreži im drvenasti kraj ili još bolje, odlomi ga prstima, tako će šparoga puknuti na mjestu gdje počinje tvrdi, drvenasti dio.
Bijele šparoge u finom jelu
Kako pripremiti šparoge?
Šparoge se mogu pripremiti na mnogo različitih načina; na štednjaku, u pećnici ili čak na roštilju. Mogu se pirjati, kuhati na pari, pržiti, peći, a u nastavku pronađi kratke upute za pripremu šparoga u receptima na svaki od ovih načina.
Kuhane šparoge
- U loncu zakuhaj vodu te ju posoli
- U kipuću vodu dodaj šparoge
- Kuhaj ih dok ne omekšaju, do 3 minute
Zeleno povrće gubi tamno zelenu nijansu tijekom dugotrajnog kuhanja. Kako bi što dulje zadržale svježinu i boju, nakon kuhanja šparoge stavi u ledenu kupku na 1-2 minute. Kupku napravi od hladne vode i kockica leda.
Šparoge
Kuhanje šparoga na pari
Najbolji način za kuhanje šparoga je kuhanje na pari, odnosno u posebnim loncima u dva dijela od kojih je gornji s rupicama. Prilikom kuhanja, po potrebi u donju posudu dolijevaj kipuće vode. Kuhanjem na pari, šparoge zadržavaju okus, aromu, boju, strukturu, ali i vitamine i minerale.
Postupak je jednostavan: U loncu zakuhaj vodu. Šparoge stavi u gornji dio posude te ju poklopi. Kuhaj ih dok ne ne omekšaju, 5-8 minuta.
Pirjanje šparoga na maslacu
- Šparoge usitni na komade veličine 3 centimetra
- Na zagrijanu tavu dodaj maslac, a potom šparoge
- Pirjaj ih dok lagano ne porumene i omekšaju, tri do pet minuta
- Začini ih solju i paprom
Šparoge iz pećnice
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva, a lim obloži papirom za pečenje
- Šparoge stavi na papir za pečenje
- Premaži ih maslinovim uljem, solju i paprom
- Peci u zagrijanoj pećnici oko 10-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskave
- Tijekom pečenja ih okreni barem jednom, kako bi se ravnomjerno ispekle
Bijele i zelene šparoge jednako su zdrave
Divlje šparoge
Divlje šparoge spadaju među samonikle biljke, i jedna su od najstarijih samoniklih kultura na Sredozemlju. Jestivi izdanci rastu između ožujka i svibnja kada ih možeš brati, a imaju vrlo jak i gorak okus koji neće svima odgovarati.
Mogu se jesti sirove, kratko prokuhane (oko 5 minuta) u slanoj vodi ili s jajima. Bilo da se radi o zelenim ili bijelim šparogama - svakako im prije pripreme odreži drvenasti kraj, tj. odlomi ga prstima, a šparoga će sama puknuti na mjestu gdje počinje tvrdi, drvenasti dio.
Divlja šparoga jako se cijeni kao delicija već 2000 godina, raste na visinama do 1200 m, a voli poluzasjenjena i vlažna mjesta uz šumske putove, u kršu i u poljima.
Divlje šparoge
Šparoge u receptima
Sezona je šparoga, a što bi ti mogli bolje preporučiti od tople zdrave juhice za ručak? Šparoge su kraljice proljeća i naći ćeš ih na svakoj tržnici ili trgovini. Osim toga, ukusne su i zdrave. Idealne su u raznim oblicima, a moraš ju probati i u obliku krem juhe. Namirnica koja nudi pregršt gastro kombinacija, a između ostalog i ovu finu, kremastu juhu.
Juha od šparoga vrlo je brzo gotova i sve što ti treba uz njih je malo luka, vrhnja i povrtnog temeljca. Za pripremanje ovog ukusnog jela potrebno ti je pola sata.
Krem juha od šparoga
Šparoge se odlično slažu s jajima na puno načina
Šparoge u tempuri s yuzu umakom