Recepti Povrće 22. ožujka 2025.

ŠPAROGE Zelene kraljice proljeća na 3 načina!

Povrće
10 MIN
12 MIN
4
SREDNJE
šparoge
Šparoge
foto: Getty Images/Unsplash
Dolaskom proljeća jedva smo dočekali prve šparoge. Ovo mesnato povrće često nazivaju i carskim povrćem, a osim što su ukusne, prava su mala riznica hranjivih tvari. Donosimo ti najbolje recepte sa šparogama i savjete za pripremu

Kraljice proljeća, slasne i zdrave šparoge poboljšavaju rad probavnog sustava, štite srce i kardiovaskularni sustav, preveniraju artritis, štite kosti, vraćaju energiju, izrazito su dobre za trudnice zbog toga što sadrže folnu kiselinu - esencijalnu kiselinu za sintezu DNA te za osobe koje su na dijeti jer su siromašne kalorijama, a bogate nutrijentima.

Samo pet vrhova šparoga sadrži 110 miligrama folne kiseline (preporučena dnevna doza je 600 miligrama za trudnicu). Također, šparoge su prirodan afrodizijak jer sadrže vitamin E, za koji se kaže da je vitamin plodnosti jer stimulira proizvodnju spolnih hormona, prenosi portal Health.com.

Šparoge sadrže: kalij, folnu kiselinu, inulin, prehrambena vlakna, vitamin B6, vitamin K, vitamin C, vitamin A, vitamin E, kalcij, magnezij, mangan, tiamin, riboflavin te niacin

Rižoto od šparoga Možda vas zanima... Pripremi jednostavan rižoto od šparoga za manje od pola sata Recepti

Kako čuvati šparoge?

Gastro bloger Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz otkriva nam trikove kako čuvati šparoge i kako ih pravilno oguliti.

"Šparoge ne podnose dugo čuvanje. Po mogućnosti pripremi šparoge na dan kupnje. Ako to nije moguće, zamotaj ih u vlažnu krpu i stavi u hladnjak, tako će ostati svježe dan do dva.

Ako su neoguljene šparoge duže stajale, prije pripreme ih namoči 2 sata u hladnoj vodi. Nakon toga će ponovno biti hrskave i lakše će se guliti", objašnjava Darko Debić.

 | Author: Darko Debić Bloger Darko Debić donosi najbolji recept za šparoge foto: Darko Debić foto: Darko Debić

Kako pravilno oguliti šparoge?

Prije kuhanja šparoge moraš dobro oprati. Bijele šparoge imaju vlaknastu i gorku kožicu - stoga se uvijek moraju oguliti. GUlilica za krumpir i ostalo povrće poput, primjerice, mrkve dobra je i za guljenje šparoga.

Kod bijelih šparoga treba guliti 1-2centimetra ispod glave. Odatle oguliti do dna. Pogotovo pred kraj, pritisak bi trebao biti malo veći kako bi se uklonili ostaci drvenaste kore.

Zelene šparoge nije potrebno guliti ako su tanke i meke kore. Kora takvih šparoga se može jesti. Kod zelenih šparoga deblje kore dovoljno je oguliti donju trećinu.  Bilo da se radi o zelenim ili bijelim šparogama - odreži im drvenasti kraj ili još bolje, odlomi ga prstima, tako će šparoga puknuti na mjestu gdje počinje tvrdi, drvenasti dio.

Glave šparoga smatraju se posebnom poslasticom i ne smiju se ozlijediti prilikom guljenja.

 | Author: Geraud Pfeiffer/Pexels Bijele šparoge u finom jelu foto: Geraud Pfeiffer/Pexels

Kako pripremiti šparoge?

Šparoge se mogu pripremiti na mnogo različitih načina; na štednjaku, u pećnici ili čak na roštilju. Mogu se pirjati, kuhati na pari, pržiti, peći, a u nastavku pronađi kratke upute za pripremu šparoga u receptima na svaki od ovih načina.

Kuhane šparoge

  • U loncu zakuhaj vodu te ju posoli
  • U kipuću vodu dodaj šparoge
  • Kuhaj ih dok ne omekšaju, do 3 minute

Zeleno povrće gubi tamno zelenu nijansu tijekom dugotrajnog kuhanja. Kako bi što dulje zadržale svježinu i boju, nakon kuhanja šparoge stavi u ledenu kupku na 1-2 minute. Kupku napravi od hladne vode i kockica leda. 

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Šparoge foto: Karolina Grabowska/Pexels

Kuhanje šparoga na pari

Najbolji način za kuhanje šparoga je kuhanje na pari, odnosno u posebnim loncima u dva dijela od kojih je gornji s rupicama. Prilikom kuhanja, po potrebi u donju posudu dolijevaj kipuće vode. Kuhanjem na pari, šparoge zadržavaju okus, aromu, boju, strukturu, ali i vitamine i minerale.

Postupak je jednostavan: U loncu zakuhaj vodu. Šparoge stavi u gornji dio posude te ju poklopi. Kuhaj ih dok ne ne omekšaju, 5-8 minuta.

Špageti sa šparogama i graškom Možda vas zanima... Brzinski kremasti špageti sa šparogama i graškom Recepti

Pirjanje šparoga na maslacu

  • Šparoge usitni na komade veličine 3 centimetra
  • Na zagrijanu tavu dodaj maslac, a potom šparoge
  • Pirjaj ih dok lagano ne porumene i omekšaju, tri do pet minuta
  • Začini ih solju i paprom

Šparoge iz pećnice

  • Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva, a lim obloži papirom za pečenje
  • Šparoge stavi na papir za pečenje
  • Premaži ih maslinovim uljem, solju i paprom
  • Peci u zagrijanoj pećnici oko 10-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskave
  • Tijekom pečenja ih okreni barem jednom, kako bi se ravnomjerno ispekle

 | Author: Guliver/Shutterstock Bijele i zelene šparoge jednako su zdrave foto: Guliver/Shutterstock

Divlje šparoge

Divlje šparoge spadaju među samonikle biljke, i jedna su od najstarijih samoniklih kultura na Sredozemlju. Jestivi izdanci rastu između ožujka i svibnja kada ih možeš brati, a imaju vrlo jak i gorak okus koji neće svima odgovarati.

Mogu se jesti sirove, kratko prokuhane (oko 5 minuta) u slanoj vodi ili s jajima. Bilo da se radi o zelenim ili bijelim šparogama - svakako im prije pripreme odreži drvenasti kraj, tj. odlomi ga prstima, a šparoga će sama puknuti na mjestu gdje počinje tvrdi, drvenasti dio.

Divlja šparoga jako se cijeni kao delicija već 2000 godina, raste na visinama do 1200 m, a voli poluzasjenjena i vlažna mjesta uz šumske putove, u kršu i u poljima.

divlje šparoge | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Divlje šparoge foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Šparoge u receptima

Sezona je šparoga, a što bi ti mogli bolje preporučiti od tople zdrave juhice za ručak? Šparoge su kraljice proljeća i naći ćeš ih na svakoj tržnici ili trgovini. Osim toga, ukusne su i zdrave. Idealne su u raznim oblicima, a moraš ju probati i u obliku krem juhe. Namirnica koja nudi pregršt gastro kombinacija, a između ostalog i ovu finu, kremastu juhu.

Juha od šparoga vrlo je brzo gotova i sve što ti treba uz njih je malo luka, vrhnja i povrtnog temeljca. Za pripremanje ovog ukusnog jela potrebno ti je pola sata.

 | Author: Shutterstock Krem juha od šparoga foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Krem juha od šparoga
15 MIN
pripreme
32 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Šparoge 1 svežanj
  • Luk 1 kom
  • Mrkva 1 kom
  • Peršin 1 kom
  • Povrtni temeljac 6 šalica
  • Češnjak 3 režanj
  • Sol 1 žličica
  • Vrhnje za kuhanje 125 ml
Postupak
  1. Luk nareži na sitne kockice, a mrkvu i korijen peršina na tanke kolutiće. Stavi u posudu narezano povrće i usitnjeni češnjak. Ulij vodu i kuhaj poklopljeno da povrće omekša.


  2. Štapnim mikserom izmiksaj povrće u kremu (neka se prije toga juha malo ohladi da ne bude prevruća za miksanje). Dodaj sol i neka još jednom zakuha. Na kraju umiješaj zobeno vrhnje.


  3. Za bogatiji okus povrće možeš prvo propirjati na maslinovu ulju pa onda kuhati. Dovoljne su 2 žlice maslinova ulja.


Šparoge s jajima | Author: Guliver/Shutterstock Šparoge se odlično slažu s jajima na puno načina foto: Guliver/Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Šparoge s jajima
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 4 kom
  • Šparoge 100 g
  • Maslac
  • Vlasac
  • Parmezan
Postupak
  1. Operi šparoge i nasjeckaj ih ili nareži po želji. Zatim ih stavi kuhati na paru, otprilike pet minuta, sve dok ne omekšaju.


  2. U međuvremenu u manjoj tavi otopi maslac, a u posudi sa strane umuti jaja.


  3. Po želji, na maslacu možeš lagano prodinstati i obični luk ili mladi luk


  4.  Jednom kuhane, šparoge prebaci u tavicu i zatim ih prelij jajima te ih zapeci uz povremeno miješanje. Jaja peci po želji - kraće ako voliš nešto mekša jaja, ili duže ako voliš jaja zlatno-smeđe boje.


  5. Prebaci na tanjur i pospi parmezanom i vlascem. Po želji posluži uz salatu ili primjerice svježi sir.


 | Author: Darko Debić Šparoge u tempuri s yuzu umakom foto: Darko Debić

Ne gasi ekran dok kuham

Šparoge u tempuri s yuzu umakom - recept by Darko Debić
10 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
TEMPURA
Sastojci
  • Šparoge 800 g
  • Glatko brašno 50 g
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 50 g
  • Gazirana voda 175 ml
  • Sol 1 prstohvat
  • Suncokretovo ulje
YUZU UMAK
Sastojci
  • Majoneza 4 žlica
  • Yuzu (sok i korica) 0,50 kom
  • Sok od limete 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Za YUZU UMAK: Sve pomiješati i držati u hladnjaku. Yuzu možeš zamijeniti kombinacijom limuna i naranče ili mandarine. Također, možeš koristiti i yuzu pastu ako ti je dostupna.


  2. Šparoge oprati i vrhove odvojiti od drvenastog donjeg dijela. Ukoliko su šparoge debele prerezati ih po dužini ili cijele kratko prokuhati u posoljenoj vodi, ohladiti u hladnoj vodi, ocijediti i osušiti na kuhinjskom papiru.


  3. Ulje za prženje ugrijati na 190 °C. U veću zdjelu prosijati brašno, škrobno brašno, dodati sol i promiješati. Odvojiti 3 žlice smjese u manju zdjelicu.


  4. U ostatak brzo vilicom umiješati gaziranu vodu, ne miješati predugo, slobodno može ostati koja grudica. 3 žlice odvojene mješavine brašna posipati po površini pripremljene smjese. Ovaj postupak će stvoriti dodatne grudice koje će rezultirati laganim i hrskavim omotačem oko šparoga.


  5. Ubaci šparoge u tijesto, cca 5 komada odjednom. Uz pomoć 2 vilice podigni šparoge i ubaciti ih u vruće ulje, kratko prži i izvadi na kuhinjski papir. Isto ponovi s ostatkom šparoga. U ovom tijestu možeš pržiti razne vrste povrća ili primjerice kozice. U Japanu se uz tempuru tradicionalno poslužuje umak na bazi soja sosa.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.