gastro postao
Ako imaš pušlek šparoga, počasti se ručkom za pamćenje gotovim za manje od pola sata...
Ljepota je u jednostavnosti, osobito kad su u pitanju šparoge. Toliko su vrijedne i pune okusa da ih je šteta servirati uz namirnice koje ih potencijalno mogu zasjeniti.
Zato pripremi jednostavan, pristupačan i brz rižoto u kojem ćeš iskoristiti cijele šparoge na tri načina. Dio ćeš propirjati na luku, dio kratko blanširati, a dio iskoristiti kako bi povrtni temeljac imao još više okusa. I sve to za maksimalno pola sata. Sastojci su dostatni za dvije porcije.
Sastojci za rižoto sa šparogama
Rižoto sa šparogama
Sastojci:
- 200 g šparoga
- 800 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 30 g maslaca
- 1 mali luk
- 180 g riže
- 100 ml bijelog vina
- 30 g parmezana
Postupak:
- Šparoge operi pa ih podijeli na tri dijela. Tvrdi, drvenasti dio stavi kuhati s temeljcem na laganu vatru. Vrhove samo kratko blanširaj u temeljcu pa ih nakon minute izvadi van i stavi na zaseban tanjur. Srednji dio nareži na kolutiće.
- Na maslinovom ulju poprži luk pa dodaj spomenute kolutiće šparoga. Miješaj i pričekaj dvije to tri minute da omekšaju. Potom dodaj rižu, miješaj i pričekaj da postane staklasta.
- Ulij vino pa malo pričekaj da ispari. Potom postepeno ulijevaj procijeđeni temeljac i pusti da se krčka 15-ak minuta.
- Isprobaj rižu pa procijeni je li dovoljno kuhana. Ako je, dodaj prethodno blanširane vrhove šparoga, preostali temeljac i kuhaj još minutu ili dvije.
- Dodaj maslac, posoli i popapri prema ukusu i pažljivo promiješaj.
- Posluži toplo, uz pozamašnu količinu svježe naribanog parmezana.
- Uz ovaj rižoto posluži čašu svježeg sauvignona - odlično će se sljubiti.
Rižoto sa šparogama
AKO ŽELIŠ ZNATI VIŠE O ŠPAROGAMA: