Ako imaš pušlek šparoga, počasti se ručkom za pamćenje gotovim za manje od pola sata... Rižoto od šparoga savršeno je predjelo, ili glavno jelo
Ljepota je u jednostavnosti, osobito kad su u pitanju šparoge. Toliko su vrijedne i pune okusa da ih je šteta servirati uz namirnice koje ih potencijalno mogu zasjeniti.
Zato pripremi jednostavan, pristupačan i brz rižotou kojem ćeš iskoristiti cijele šparoge na tri načina. Dio ćeš propirjati na luku, dio kratko blanširati, a dio iskoristiti kako bi povrtni temeljac imao još više okusa. I sve to za maksimalno pola sata. Sastojci su dostatni za 2 porcije.
Sastojci za rižoto sa šparogama
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Rižoto sa šparogama
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Šparoge
200
g
Povrtni temeljac
800
ml
Maslinovo ulje
2
žlica
Maslac
30
g
Luk
1
kom
Riža
180
g
Bijelo vino
100
ml
Parmezan
30
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Šparoge operi pa ih podijeli na tri dijela. Tvrdi, drvenasti dio stavi kuhati s temeljcem na laganu vatru. Vrhove samo kratko blanširaj u temeljcu pa ih nakon minute izvadi van i stavi na zaseban tanjur. Srednji dio nareži na kolutiće.
Na maslinovom ulju poprži luk pa dodaj spomenute kolutiće šparoga. Miješaj i pričekaj dvije to tri minute da omekšaju. Potom dodaj rižu, miješaj i pričekaj da postane staklasta.
Ulij vino pa malo pričekaj da ispari. Potom postepeno ulijevaj procijeđeni temeljac ipusti da se krčka 15-ak minuta.
Isprobaj rižu pa procijeni je li dovoljno kuhana. Ako je, dodaj prethodno blanširane vrhove šparoga, preostali temeljac i kuhaj još minutu ili dvije.
Dodaj maslac, posoli i popapri prema ukusu i pažljivo promiješaj.
Posluži toplo, uz pozamašnu količinu svježe naribanog parmezana.
Uz ovaj rižoto posluži čašu svježeg međimurskog sauvignona - odlično će se sljubiti.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.