Recepti 03. svibnja 2021.

Pripremi jednostavan rižoto sa šparogama

; rižoto sa šparogama foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako imaš pušlek šparoga, počasti se polusatnim ručkom za pamćenje...

Ljepota je u jednostavnosti, osobito kad su u pitanju šparoge. Toliko su vrijedne i pune okusa da ih je šteta servirati uz namirnice koje ih potencijalno mogu zasjeniti. Zato pripremi jednostavan, pristupačan i brz rižoto u kojem ćeš iskoristiti cijele šparoge na tri načina. Dio ćeš propirjati na luku, dio kratko blanširati, a dio iskoristiti kako bi povrtni temeljac imao još više okusa. 

... i sve to za maksimalno pola sata.

 

Možda vas zanima... Tart sa šparogama, sirom i jajima - brže ne može! Kolumne


Sastojci su dostatni za dva serviranja. Dobar tek!

Sastojci:

  • 200 g šparoga
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 30 g maslaca
  • 1 mali luk
  • 180 g riže
  • 100 ml bijelog vina
  • 30 g parmezana

 

Možda vas zanima... Krem juha od šparoga po receptu Jamieja Olivera Recepti

 

Priprema:

  1. Šparoge operi pa ih podijeli na tri dijela. Tvrdi, drvenasti dio stavi kuhati s temeljcem na laganu vatru. Vrhove samo kratko blanširaj u temeljcu pa ih nakon minute izvadi van i stavi na zaseban tanjur. Srednji dio nareži na kolutiće. 
  2. Na maslinovom ulju poprži luk pa dodaj spomenute kolutiće šparoga. Miješaj i pričekaj dvije to tri minute da omekšaju. Potom dodaj rižu, miješaj i pričekaj da postane staklasta. 
  3. Ulij vino pa malo pričekaj da ispari. Potom postepeno ulijevaj temeljac (koji si procijedila) i pusti da se krčka 15-ak minuta. 
  4. Isprobaj rižu pa procijeni je li dovoljno kuhana. Ako je, dodaj one vrhove šparoga koji te čekaju na tanjuriću, preostali temeljac i kuhaj još minutu ili dvije. 
  5. Dodaj kocku maslaca, dobro začini soli i paprom i pažljivo promiješaj.

Posluži toplo, uz pozamašnu količinu svježe naribanog parmezana. Dobar tek!

AKO ŽELIŠ ZNATI VIŠE O ŠPAROGAMA:

 

Šparoge Možda vas zanima... Sezona šparoga: Mali vodič za čuvanje i pripremu Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:21 13. Travanj 2022.

    Super