Recepti Rižoto 30. svibnja 2024.

Pripremi jednostavan rižoto od šparoga za manje od pola sata

Rižoto od šparoga
Rižoto od šparoga - brzo i fino proljetno jelo
foto: Shutterstock
Ako imaš pušlek šparoga, počasti se ručkom za pamćenje gotovim za manje od pola sata... Rižoto od šparoga savršeno je predjelo, ili glavno jelo

Ljepota je u jednostavnosti, osobito kad su u pitanju šparoge. Toliko su vrijedne i pune okusa da ih je šteta servirati uz namirnice koje ih potencijalno mogu zasjeniti.

šparoge Možda vas zanima... Nije kasno: Top 10 recepata sa šparogama! Recepti

Zato pripremi jednostavan, pristupačan i brz rižoto u kojem ćeš iskoristiti cijele šparoge na tri načina. Dio ćeš propirjati na luku, dio kratko blanširati, a dio iskoristiti kako bi povrtni temeljac imao još više okusa. I sve to za maksimalno pola sata. Sastojci su dostatni za 2 porcije.

 | Author: Shutterstock Sastojci za rižoto sa šparogama foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Rižoto sa šparogama
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Šparoge 200 g
  • Povrtni temeljac 800 ml
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Maslac 30 g
  • Luk 1 kom
  • Riža 180 g
  • Bijelo vino 100 ml
  • Parmezan 30 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Šparoge operi pa ih podijeli na tri dijela. Tvrdi, drvenasti dio stavi kuhati s temeljcem na laganu vatru. Vrhove samo kratko blanširaj u temeljcu pa ih nakon minute izvadi van i stavi na zaseban tanjur. Srednji dio nareži na kolutiće. 


  2. Na maslinovom ulju poprži luk pa dodaj spomenute kolutiće šparoga. Miješaj i pričekaj dvije to tri minute da omekšaju. Potom dodaj rižu, miješaj i pričekaj da postane staklasta. 


  3. Ulij vino pa malo pričekaj da ispari. Potom postepeno ulijevaj procijeđeni temeljac i pusti da se krčka 15-ak minuta. 


  4. Isprobaj rižu pa procijeni je li dovoljno kuhana. Ako je, dodaj prethodno blanširane vrhove šparoga, preostali temeljac i kuhaj još minutu ili dvije. 


  5. Dodaj maslac, posoli i popapri prema ukusu i pažljivo promiješaj.


  6. Posluži toplo, uz pozamašnu količinu svježe naribanog parmezana. 


  7. Uz ovaj rižoto posluži čašu svježeg međimurskog sauvignona - odlično će se sljubiti.


 | Author: Shutterstock Rižoto od šparoga foto: Shutterstock

Šparoge Možda vas zanima... Sezona šparoga: Mali vodič za čuvanje i pripremu Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:21 13. Travanj 2022.

    Super