Kad ne znam što bih kuhala, uvijek se okrenem onim dobro poznatim i sigurnim namirnicama. Riži i tjestenini. Obično je to neka kombinacija svega što nađem u hladnjaku pa sve izmiješam i napravim umak za tijesto ili rižot.
Naravno, vrlo često to nisu neke lude i neviđena kombinacije dostojne fotografiranja i objave na blogu. Ukusne su i nama draga i to je dovoljno, ali brzo padnu u zaborav. Ipak, ponekad u hladnjaku pronađem svakakvog blaga kao što su kremasti mascarpone i mladi špinat pa onda skuham ovakav rižot koji je prava gozba i eksplozija okusa. Okusa koji se pamte i koje treba podijeliti dalje.
Takav je i ovaj rižot s mascarpone sirom i crvenim paprom. Jednostavno oduševljava okusom.
Sastojci:
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 žlica crvenog papra u zrnu
- 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
- 300 g riže arborio
- 100 ml bijelog vina
- 800 ml laganog povrtnog temeljca, vrućeg
- 200 g mascarpone sira
- 50 g grana padano sira, naribanog
- još crvenog papra u zrnu, za posluživanje
- mladi špinat, za posluživanje
Postupak:
- U lončiću zagrij maslinovo ulje pa mu dodaj zrna crvenog papra te ih prži par minuta dok ne puste lijepi miris i krenu tamniti.
- Makni odmah s vatre, ulje pažljivo procijedi pa baci prženi papar. Na ulju koje ti ostane ćeš pripremati rižot.
- U veliku i duboku tavu prelij ulje aromatizirano paprom pa na njemu preprži luk dok potpuno ne omekša.
- Sada dodaj rižu i tostiraj dok se ne zastakli. Podlij vinom i pričekaj da alkohol ispari.
- Nastavi kuhati rižot podlijevajući ga povrtnim temeljcem, miješajući dosta često. Rižoto začini dobrim prstohvatom soli. Kuhaj narednih 15-ak minuta, ili dok riža nije kuhana al dente.
- Pred kraj kuhanja u rižoto dodaj mascarpone sir. Sve dobro pomiješaj.
- Ugasi vatru pa na kraju umiješajte ribani grana padano sir. Rižot posluži odmah, posut zrncima crvenog papra i uz listove mladog špinata.
Nakon ručka baci oko na blog Cukar!